Antwerpse haven gaat voor ’Zero Pellet Loss’

Economie 11/10/2017 10:57:53

Industrie, logistieke spelers en transportsector zetten hun schouders onder 'Operation Clean Sweep ©'. De Antwerpse haven is de eerste haven in Europa die dit programma ondertekent.

Lees hieronder verder   
Verwant

Eerste Vlaams biomassaplein geopend in Limburg

Wetenschappers KU Leuven halen duurzame wasverzachter uit suiker

Sweco sluit zich aan bij sloopbeheerorganisatie Tracimat

Eerste fysicochemische reinigingsinstallatie in Wallonië

Primeur: Gentse fabriek om non-ferro metaaldeeltjes uit bodemas te halen

Evonik en Siemens aan de slag met CO2 en ‘groene chemie’

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

Expert in onderhoudsmanagement: Technische documentatie en wisselstukkenbeheer

SBM Gent

van 1/02/2018 tot 22/02/2018

METAV 2018

Messe Düsseldorf

van 20/02/2018 tot 24/02/2018

INE - Indumation Network Event

Brabanthal Leuven

donderdag 22 februari 2018

Expert in lean en productiemanagement: productieplanning

SBM Gent

van 28/02/2018 tot 5/09/2018

Onderhoud industriële tandwielkasten

MGH Antwerpen

donderdag 1 maart 2018

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(20/2) Bouw UGent-VIB onderzoeksgebouw FSVM II van start gegaan

(19/2) VIL project onderzoekt de meerwaarde van blockchain in supply chains

(15/2) IBM/Sagemcom gekozen voor productie digitale meters

(14/2) Onderzoek: voorkomen dat 3D-geprinte muren inzakken of omvallen

(12/2) Privacycommissie geeft positief advies voor digitale meters

(12/2) Philippe Bertrand ontvangt prestigieuze cardiologieprijs

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Wie kunststof zegt, zegt plastic, een product dat niet meer weg te denken is uit het dagelijks leven. De grondstof waarvan deze kunststof wordt gemaakt, zijn polymeren, oftewel kleine plastic korrels.

Antwerpen is binnen Europa de polymeerhub voor zowel productie, behandeling als distributie van plastic pellets. Jaarlijks vinden miljoenen pellets hun weg via de Antwerpse haven naar hubs verder in Europa. Voorkomen dat deze kleine plastic korrels in het water of op andere locaties terecht komen waar ze niet thuis horen, is daarbij een topprioriteit.

Havenschepen Marc Van Peel: “Duurzaam ondernemen zit ondertussen diep in de genen van onze havenbedrijven. Er wordt in alle sectoren hard gewerkt om people, planet, prosperity, peace en partnership met elkaar te verzoenen. De ondertekening vandaag is het beste bewijs dat er ook in de wereld van de kunststoffen heel veel belang wordt gehecht aan dit thema.”

Dit is een internationaal programma, ondersteund door PlasticsEurope, met als voornaamste doelstelling het vermijden van zwerfvuil in zeewater. Bedrijven die dit programma ondertekenen, engageren zich om een ‘zero pellet loss’ te helpen verwezenlijken. De Antwerpse haven is de eerste haven die haar handtekening onder dit programma zet.

In het kader van Operation Clean Sweep © lanceert het Havenbedrijf, samen met Essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland (Platform Industrie en Alfaport) en PlasticsEurope, het ‘Zero Pellet Loss’ project.

Het verlies van pellets tot het absolute minimum herleiden is de belangrijkste uitdaging van dit project. Toch starten de bedrijven vandaag niet vanaf nul. Reeds in het verleden nam men acties om het verlies van pellets tegen te gaan. Maar om nog meer vooruitgang te boeken, is een haven- en sectorbrede aanpak nodig.

Wekelijkse monitoringacties moeten een beter beeld geven van de plaatsen waar er vervuiling optreedt, zodat de oorzaak kan worden aangepakt. Begin dit jaar werden al enkele grote opruimacties gehouden in het havengebied.

Een incidentenmanager zal de vervuiling in de gaten houden en zo nodig laten opruimen. De kosten hiervan zullen onder de verschillende spelers verdeeld worden. << (Guy Leysen) (foto: screenshot website Operation Clean Sweep)

 Lees méér over:  haven   Antwerpen  
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nobelprijswinnaar bezoekt jongerencongres ChemCYS

Van 21 tot 23 februari zullen meer dan 300 jonge scheikundigen afzakken naar Blankenberge voor de 14de editie van het jongerencongres ChemCYS (Chemistry Conference for Young Scientists).

Vlaamse regering trekt 15,4 miljoen euro uit voor groene-warmteprojecten

Vlaams Minister Bart Tommelein lanceert een nieuwe oproep voor groene-warmteprojecten. Kandidaten kunnen vanaf nu een steunaanvraag indienen voor projecten op dit gebied.

Eandis maakt distributiecentrum energieneutraler met batterijopslag

Netbeheerder Eandis heeft het Nederlandse Alfen, specialist in energieoplossingen, gekozen voor de levering van een slim energieopslagsysteem voor het logistieke centrum in Lokeren.

Apex Dynamics levert snel en uit voorraad - techniek

Apex Dynamics is de enige producent ter wereld die vrijwel alle producten, zoals bijvoorbeeld spelingsarme tandwielkasten, tandheugels en rondsels, snel en uit voorraad kan leveren.

Bouw UGent-VIB onderzoeksgebouw FSVM II van start gegaan

Vlaams minister Philippe Muyters heeft gisteren de eerste steen gelegd van het nieuwe onderzoeksgebouw dat VIB en de UGent bouwen op het Tech Lane Ghent Science Park in Zwijnaarde.

Siemens levert eerste gondel voor Rentel offshore windmolenpark

De eerste volledige gondel, die door leverancier Siemens Gamesa Renewable Energy werd gebouwd in hun nieuwe productiefaciliteit in het Duitse Cuxhaven, is onlangs van de fabrieksband gerold.

België blijft verder inzetten op strijd tegen cybercrime

Het Centrum voor Cybersecurity België (CCB) werd in juli 2015 opgericht. Alhoewel nog in volle opbouwfase kan het centrum al heel wat realisaties en nieuwe plannen voorleggen.

Kaspersky Lab Europa kiest Ilijana Vavan als Managing Director

Ilijana Vavan heeft onlangs de functie van Managing Director voor Kaspersky Lab Europa opgenomen. Zij heeft bijna 25 jaar ervaring in de IT-sector en stapt over van Oracle.

Partners