Antwerpse haven gaat voor ’Zero Pellet Loss’

Economie 11/10/2017 10:57:53

Industrie, logistieke spelers en transportsector zetten hun schouders onder 'Operation Clean Sweep ©'. De Antwerpse haven is de eerste haven in Europa die dit programma ondertekent.

Lees hieronder verder   
Verwant

Innovatie is sleutel voor geslaagde transitie naar circulaire economie

Resilux verwerft Zwitserse Poly Recycling

Jos Delbeke krijgt eredoctoraat van UHasselt

Antwerpse haven gaat voor ’Zero Pellet Loss’

Werkgeversorganisaties gaan nauwer samenwerken omtrent milieudossiers

Nieuwe Volvo LNG trucks stoten 20 à 100 % minder CO2 uit

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Energy Efficiency in Industry

Building 904, Technologiepark, Zwijnaarde

van 9/05/2017 tot 12/12/2017

Interne Auditor Kwaliteit (ISO9001)

Tramstraat 63 - 9052 Zwijnaarde

donderdag 19 oktober 2017

Stäubli Robotics Software Day

Stäubli Benelux - Bissegem

donderdag 19 oktober 2017

Agoria R&S event: "Unboxing rules & standards"

Bluepoint Brussel

donderdag 19 oktober 2017

Academy-opleiding: Elektronische besturingssystemen

AA-Tower Technologiepark

vrijdag 20 oktober 2017

Club continu verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

maandag 23 oktober 2017

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Nieuw innovatief bedrijfsnetwerk Offshore Energie opgericht

Keuze van de redactie

(16/10) Financieringsronde Arkite levert 1,6 miljoen euro op

(12/10) Onderzoekers leggen ontstaan van huidmelanoom bloot

(10/10) Plak voor diepe geothermiecentrale van VITO in Mol

(5/10) Materialise groeit met reuzenstap in metaal printen

(2/10) Dual fuel baggerschip ‘Scheldt River’ gedoopt bij DEME

(27/9) Nieuwe technologie brengt drones veilig in de lucht (+video)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Wie kunststof zegt, zegt plastic, een product dat niet meer weg te denken is uit het dagelijks leven. De grondstof waarvan deze kunststof wordt gemaakt, zijn polymeren, oftewel kleine plastic korrels.

Antwerpen is binnen Europa de polymeerhub voor zowel productie, behandeling als distributie van plastic pellets. Jaarlijks vinden miljoenen pellets hun weg via de Antwerpse haven naar hubs verder in Europa. Voorkomen dat deze kleine plastic korrels in het water of op andere locaties terecht komen waar ze niet thuis horen, is daarbij een topprioriteit.

Havenschepen Marc Van Peel: “Duurzaam ondernemen zit ondertussen diep in de genen van onze havenbedrijven. Er wordt in alle sectoren hard gewerkt om people, planet, prosperity, peace en partnership met elkaar te verzoenen. De ondertekening vandaag is het beste bewijs dat er ook in de wereld van de kunststoffen heel veel belang wordt gehecht aan dit thema.”

Dit is een internationaal programma, ondersteund door PlasticsEurope, met als voornaamste doelstelling het vermijden van zwerfvuil in zeewater. Bedrijven die dit programma ondertekenen, engageren zich om een ‘zero pellet loss’ te helpen verwezenlijken. De Antwerpse haven is de eerste haven die haar handtekening onder dit programma zet.

In het kader van Operation Clean Sweep © lanceert het Havenbedrijf, samen met Essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland (Platform Industrie en Alfaport) en PlasticsEurope, het ‘Zero Pellet Loss’ project.

Het verlies van pellets tot het absolute minimum herleiden is de belangrijkste uitdaging van dit project. Toch starten de bedrijven vandaag niet vanaf nul. Reeds in het verleden nam men acties om het verlies van pellets tegen te gaan. Maar om nog meer vooruitgang te boeken, is een haven- en sectorbrede aanpak nodig.

Wekelijkse monitoringacties moeten een beter beeld geven van de plaatsen waar er vervuiling optreedt, zodat de oorzaak kan worden aangepakt. Begin dit jaar werden al enkele grote opruimacties gehouden in het havengebied.

Een incidentenmanager zal de vervuiling in de gaten houden en zo nodig laten opruimen. De kosten hiervan zullen onder de verschillende spelers verdeeld worden. << (Guy Leysen) (foto: screenshot website Operation Clean Sweep)

 Lees méér over:  haven   Antwerpen  
Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Financieringsronde Arkite levert 1,6 miljoen euro op

Arkite, een snelgroeiend Industrie 4.0 bedrijf, heeft in een tweede financieringsronde meer dan 1,6 miljoen euro extra kapitaal opgehaald onder leiding van Capricorn Venture Partners.

EDF Luminus breidt Waals windmolenpark verder uit

EDF Luminus plant een uitbreiding met 13 turbines aan het reeds bestaande windmolenpark van 13 turbines op het grondgebied van Villers-le-Bouillet, Verlaine en Wanze.

40 nieuwe start-ups toegetreden tot Start it @KBC

Deze nieuwe lichting zal onder de vleugels van de grootste Belgische accelerator alle steun krijgen om innovatieve ideeën te realiseren en verder uit te bouwen tot duurzame bedrijven.

Teamleader breidt uit met kantoor in Parijs

Teamleader, scale-up die een SaaS-cloudtoepassing voor CRM en verkoop, projectmanagement, tijdsregistratie en facturatie ontwikkelt, heeft onlangs in Parijs een nieuwe kantoor geopend.

Innovatie is sleutel voor geslaagde transitie naar circulaire economie

Het 5de duurzaamheidsrapport van sectorfederatie essenscia toont aan dat blijven innoveren een geschikte manier is om de concurrentiepositie van de chemie en life sciences te verzekeren.

Resilux verwerft Zwitserse Poly Recycling

Resilux heeft, via haar nieuw opgerichte Zwitserse dochteronderneming een overeenkomst gesloten met Signode Industrial Group, waarbij deze laatste haar PET recyclage activiteiten overdraagt.

Onderzoekers leggen ontstaan van huidmelanoom bloot

Wetenschappers van het VIB-KU Leuven Centrum voor Kankerbiologie hebben de oorsprong van melanoom, de meest dodelijke vorm van huidkanker, achterhaald op cellulair niveau.

Solar Team eindigt derde op WK voor zonnewagens

De ingenieursstudenten van het Belgische Solar Team hebben brons behaald op het 14e Bridgestone World Solar Challenge voor zonnewagens in Australië. Het onofficiële wereldkampioenschap.

Miniatuur Neptune
servobesturing

De Neptune servobesturing behoort tot het standaard pakket van Ingenia, maar is met een afmeting van 40 x 40 mm alles behalve standaard te noemen. Met dit zeer compacte formaat behoort deze besturing tot de kleinste van de wereld. Lees snel meer over deze besturingen!

Moderne look & feel met TwinCAT HMI

UCLL en Pukkelpop gaan samen voor duurzaamheid: de gloednieuwe TwinCAT HMI van Beckhoff Automation wordt gebruikt voor de visualisatie van de prestaties van de zonnepannelen en batterijen. Hiermee realiseerde UCLL een energieneutrale stand op Pukkelpop. >>

Partners

Partners