Antwerpse haven gaat voor ’Zero Pellet Loss’

Industrie, logistieke spelers en transportsector zetten hun schouders onder 'Operation Clean Sweep ©'. De Antwerpse haven is de eerste haven in Europa die dit programma ondertekent.

Trefwoorden: #Antwerpse haven, #essenscia, #havenbedrijf Antwerpen, #operation cleen sweep, #plastic pellets, #plastic soup, #VOKA, #zero pellet loss

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot website Operation Clean Sweep )

ENGINEERINGNET.BE - Wie kunststof zegt, zegt plastic, een product dat niet meer weg te denken is uit het dagelijks leven. De grondstof waarvan deze kunststof wordt gemaakt, zijn polymeren, oftewel kleine plastic korrels.

Antwerpen is binnen Europa de polymeerhub voor zowel productie, behandeling als distributie van plastic pellets. Jaarlijks vinden miljoenen pellets hun weg via de Antwerpse haven naar hubs verder in Europa. Voorkomen dat deze kleine plastic korrels in het water of op andere locaties terecht komen waar ze niet thuis horen, is daarbij een topprioriteit.

Havenschepen Marc Van Peel: “Duurzaam ondernemen zit ondertussen diep in de genen van onze havenbedrijven. Er wordt in alle sectoren hard gewerkt om people, planet, prosperity, peace en partnership met elkaar te verzoenen. De ondertekening vandaag is het beste bewijs dat er ook in de wereld van de kunststoffen heel veel belang wordt gehecht aan dit thema.”

Dit is een internationaal programma, ondersteund door PlasticsEurope, met als voornaamste doelstelling het vermijden van zwerfvuil in zeewater. Bedrijven die dit programma ondertekenen, engageren zich om een ‘zero pellet loss’ te helpen verwezenlijken. De Antwerpse haven is de eerste haven die haar handtekening onder dit programma zet.

In het kader van Operation Clean Sweep © lanceert het Havenbedrijf, samen met Essenscia, de federatie van de chemie, kunststoffen en life sciences, Voka Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland (Platform Industrie en Alfaport) en PlasticsEurope, het ‘Zero Pellet Loss’ project.

Het verlies van pellets tot het absolute minimum herleiden is de belangrijkste uitdaging van dit project. Toch starten de bedrijven vandaag niet vanaf nul. Reeds in het verleden nam men acties om het verlies van pellets tegen te gaan. Maar om nog meer vooruitgang te boeken, is een haven- en sectorbrede aanpak nodig.

Wekelijkse monitoringacties moeten een beter beeld geven van de plaatsen waar er vervuiling optreedt, zodat de oorzaak kan worden aangepakt. Begin dit jaar werden al enkele grote opruimacties gehouden in het havengebied.

Een incidentenmanager zal de vervuiling in de gaten houden en zo nodig laten opruimen. De kosten hiervan zullen onder de verschillende spelers verdeeld worden.