Vlaamse scholieren spelenderwijs stimuleren om te ondernemen

In België zetten jaarlijks heel wat ondernemingen hun activiteiten stop, onder meer door de digitale omwenteling. Ondernemerschap moet gestimuleerd worden van op de schoolbanken.

Trefwoorden: #app, #applicatie, #ondernemen, #ondernemerschap, #Rudy Cleymans, #studenten, #Syneton, #Vlerick

Lees verder

Columns

( Foto: Syneton )

ENGINEERINGNET.BE - Aan ondernemerschap zijn vele aspecten en uitdagingen verbonden. Het volstaat niet de jongeren te enthousiasmeren om zelf een bedrijf te willen uit de grond te stampen. Het vereist ook opleiding en begeleiding.

Rudi Cleymans van Syneton lanceert een initiatief om ondernemers aan te zetten hun ervaring met jongeren te delen via de ontwikkeling van een game of app.

Uit analyses gemaakt door Graydon en Unizo blijkt dat in 2016 89.777 nieuwe ondernemingen werden opgericht. Maar elk jaar zetten heel wat bedrijven hun activiteiten stop. In 2016 waren dat er 65.843 zodat de netto groei van het aantal bedrijven in België in 2016 slechts 23.934 bedroeg.

Diezelfde studies situeren het grootste aantal starters (9.010) binnen het domein van de medische beroepen en op de tweede plaats de zakelijke dienstverlening (8.829): adviesbureaus of consultants.

Procentueel wordt de grootste stijging (+28,64%) vastgesteld binnen de sector “vervoer” met vooral koeriersbedrijven wat, gelet op de exploderende markt van internet gerelateerde pakjesdiensten, niet echt verrassend is

Tot slot is er de vaststelling dat vooral Antwerpen en Brussel de regio’s zijn met de meeste starters wat doet vermoeden dat de nieuwe Belgen koplopers zijn in ondernemerschap.

Ondernemers vormen vandaag nog altijd een kleine groep in onze samenleving. Veel mensen met ondernemersdromen durven niet de stap te zetten. De ondernemingszin stimuleren bij scholieren zou een belangrijke objectief moeten zijn voor het onderwijs in Vlaanderen.

In vele kinderen schuilt een ondernemer maar de incentive om dit uit te proberen gaat snel verloren want in het onderwijs wordt ondernemen niet prioritair aangemoedigd. Enkele richtingen voorzien voor de laatstejaars een ‘mini-onderneming’-project maar dit is een tijdelijk en éénmalig gebeuren die geen opvolging kent in voortgezette studies.

Cleymans: “Het is niet alleen creatief zijn, onderzoeken, plannen, organiseren, communiceren, samenwerken maar ook vallen en opstaan. Vandaag zijn er ook de zich steeds sneller opvolgende technologische innovaties die een weerslag hebben op de business van bedrijven en zelfs disruptief kunnen werken. Bedrijven en organisaties hebben geen keuze als de nieuwste ontwikkelingen inzake sociale media, big data, cloud,… op de voet te volgen want dit levert een concurrentievoordeel op.”

Ondernemen is ook zichzelf en zijn bedrijf constant heruitvinden om succesvol te blijven. Er moet een dialoog komen tussen jong en ervaren, verandering, passie en doorzettingsvermogen. En vooral jongeren moeten hiervoor geënthousiasmeerd worden. Kinderen houden van spelletjes en de huidige generatie Z is opgegroeid met internet. Het is voor de hand liggend om hen te prikkelen via de media waarmee ze vertrouwd zijn zoals games, apps,…

Een uitgekiende game bijvoorbeeld waarbij gebruik wordt gemaakt van de know how van ervaren ondernemers zou hen kunnen aanzetten om hun ondernemerstalenten verder te ontwikkelen en hun dromen om te zetten in realiteit. Een game dat als eigentijds didactisch materiaal wordt gebruikt, zou de kinderen stapsgewijs kunnen enthousiasmeren en hen leren wat ondernemen is.

Om dit te realiseren roept Cleymans andere bedrijfsleiders op de nodige stappen te zetten en eventueel faciliteiten ter beschikking te stellen om samen een game of App te realiseren in samenspraak met leraren die meer willen leren over innovatieve ICT in het bijzonder en ondernemen in het algemeen.

Rudi Cleymans zelf verliet zijn comfort zone als ICT-verantwoordelijke bij de Landmacht toen zijn echtgenote een accountantskantoor overnam 20 jaar geleden. Cleymans: “De beste ideeën komen dikwijls op een onverwacht moment zoals bij het fietsen of lopen en zo is de ICT firma Syneton ontstaan die zich toelegt op het aanleveren van software voor dienstenbedrijven toegespitst op het faciliteren van alle aspecten van de bedrijfsvoering en administratie”.

In de overtuiging dat in velen van ons een ondernemer schuilt, wenst hij dit aan te wakkeren van op de schoolbanken. Vandaar dit initiatief waarbij hij, samen met de Vlerick Alumni, de ondernemers in Vlaanderen wenst op te roepen om mee te werken en ondersteuning te bieden.