Vlaamse scholieren spelenderwijs stimuleren om te ondernemen - column

Columns & Blogs 10/10/2017 14:16:20

In België zetten jaarlijks heel wat ondernemingen hun activiteiten stop, onder meer door de digitale omwenteling. Ondernemerschap moet gestimuleerd worden van op de schoolbanken.

Lees hieronder verder   
Verwant

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Aan ondernemerschap zijn vele aspecten en uitdagingen verbonden. Het volstaat niet de jongeren te enthousiasmeren om zelf een bedrijf te willen uit de grond te stampen. Het vereist ook opleiding en begeleiding.

Rudi Cleymans van Syneton lanceert een initiatief om ondernemers aan te zetten hun ervaring met jongeren te delen via de ontwikkeling van een game of app.

Uit analyses gemaakt door Graydon en Unizo blijkt dat in 2016 89.777 nieuwe ondernemingen werden opgericht. Maar elk jaar zetten heel wat bedrijven hun activiteiten stop. In 2016 waren dat er 65.843 zodat de netto groei van het aantal bedrijven in België in 2016 slechts 23.934 bedroeg.

Diezelfde studies situeren het grootste aantal starters (9.010) binnen het domein van de medische beroepen en op de tweede plaats de zakelijke dienstverlening (8.829): adviesbureaus of consultants.

Procentueel wordt de grootste stijging (+28,64%) vastgesteld binnen de sector “vervoer” met vooral koeriersbedrijven wat, gelet op de exploderende markt van internet gerelateerde pakjesdiensten, niet echt verrassend is

Tot slot is er de vaststelling dat vooral Antwerpen en Brussel de regio’s zijn met de meeste starters wat doet vermoeden dat de nieuwe Belgen koplopers zijn in ondernemerschap.

Ondernemers vormen vandaag nog altijd een kleine groep in onze samenleving. Veel mensen met ondernemersdromen durven niet de stap te zetten. De ondernemingszin stimuleren bij scholieren zou een belangrijke objectief moeten zijn voor het onderwijs in Vlaanderen.

In vele kinderen schuilt een ondernemer maar de incentive om dit uit te proberen gaat snel verloren want in het onderwijs wordt ondernemen niet prioritair aangemoedigd. Enkele richtingen voorzien voor de laatstejaars een ‘mini-onderneming’-project maar dit is een tijdelijk en éénmalig gebeuren die geen opvolging kent in voortgezette studies.

Cleymans: “Het is niet alleen creatief zijn, onderzoeken, plannen, organiseren, communiceren, samenwerken maar ook vallen en opstaan. Vandaag zijn er ook de zich steeds sneller opvolgende technologische innovaties die een weerslag hebben op de business van bedrijven en zelfs disruptief kunnen werken. Bedrijven en organisaties hebben geen keuze als de nieuwste ontwikkelingen inzake sociale media, big data, cloud,… op de voet te volgen want dit levert een concurrentievoordeel op.”

Ondernemen is ook zichzelf en zijn bedrijf constant heruitvinden om succesvol te blijven. Er moet een dialoog komen tussen jong en ervaren, verandering, passie en doorzettingsvermogen. En vooral jongeren moeten hiervoor geënthousiasmeerd worden. Kinderen houden van spelletjes en de huidige generatie Z is opgegroeid met internet. Het is voor de hand liggend om hen te prikkelen via de media waarmee ze vertrouwd zijn zoals games, apps,…

Een uitgekiende game bijvoorbeeld waarbij gebruik wordt gemaakt van de know how van ervaren ondernemers zou hen kunnen aanzetten om hun ondernemerstalenten verder te ontwikkelen en hun dromen om te zetten in realiteit. Een game dat als eigentijds didactisch materiaal wordt gebruikt, zou de kinderen stapsgewijs kunnen enthousiasmeren en hen leren wat ondernemen is.

Om dit te realiseren roept Cleymans andere bedrijfsleiders op de nodige stappen te zetten en eventueel faciliteiten ter beschikking te stellen om samen een game of App te realiseren in samenspraak met leraren die meer willen leren over innovatieve ICT in het bijzonder en ondernemen in het algemeen.

Rudi Cleymans zelf verliet zijn comfort zone als ICT-verantwoordelijke bij de Landmacht toen zijn echtgenote een accountantskantoor overnam 20 jaar geleden. Cleymans: “De beste ideeën komen dikwijls op een onverwacht moment zoals bij het fietsen of lopen en zo is de ICT firma Syneton ontstaan die zich toelegt op het aanleveren van software voor dienstenbedrijven toegespitst op het faciliteren van alle aspecten van de bedrijfsvoering en administratie”.

In de overtuiging dat in velen van ons een ondernemer schuilt, wenst hij dit aan te wakkeren van op de schoolbanken. Vandaar dit initiatief waarbij hij, samen met de Vlerick Alumni, de ondernemers in Vlaanderen wenst op te roepen om mee te werken en ondersteuning te bieden. << (Guy Leysen) (foto: Syneton)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners