Vlaamse scholieren spelenderwijs stimuleren om te ondernemen - column

Columns & Blogs 10/10/2017 14:16:20

In België zetten jaarlijks heel wat ondernemingen hun activiteiten stop, onder meer door de digitale omwenteling. Ondernemerschap moet gestimuleerd worden van op de schoolbanken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(15/11) Infrabel test drone in strijd tegen kabeldiefstallen

(14/11) Angelique Van Ombergen wint Vlaamse PhD Cup 2018

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Aan ondernemerschap zijn vele aspecten en uitdagingen verbonden. Het volstaat niet de jongeren te enthousiasmeren om zelf een bedrijf te willen uit de grond te stampen. Het vereist ook opleiding en begeleiding.

Rudi Cleymans van Syneton lanceert een initiatief om ondernemers aan te zetten hun ervaring met jongeren te delen via de ontwikkeling van een game of app.

Uit analyses gemaakt door Graydon en Unizo blijkt dat in 2016 89.777 nieuwe ondernemingen werden opgericht. Maar elk jaar zetten heel wat bedrijven hun activiteiten stop. In 2016 waren dat er 65.843 zodat de netto groei van het aantal bedrijven in België in 2016 slechts 23.934 bedroeg.

Diezelfde studies situeren het grootste aantal starters (9.010) binnen het domein van de medische beroepen en op de tweede plaats de zakelijke dienstverlening (8.829): adviesbureaus of consultants.

Procentueel wordt de grootste stijging (+28,64%) vastgesteld binnen de sector “vervoer” met vooral koeriersbedrijven wat, gelet op de exploderende markt van internet gerelateerde pakjesdiensten, niet echt verrassend is

Tot slot is er de vaststelling dat vooral Antwerpen en Brussel de regio’s zijn met de meeste starters wat doet vermoeden dat de nieuwe Belgen koplopers zijn in ondernemerschap.

Ondernemers vormen vandaag nog altijd een kleine groep in onze samenleving. Veel mensen met ondernemersdromen durven niet de stap te zetten. De ondernemingszin stimuleren bij scholieren zou een belangrijke objectief moeten zijn voor het onderwijs in Vlaanderen.

In vele kinderen schuilt een ondernemer maar de incentive om dit uit te proberen gaat snel verloren want in het onderwijs wordt ondernemen niet prioritair aangemoedigd. Enkele richtingen voorzien voor de laatstejaars een ‘mini-onderneming’-project maar dit is een tijdelijk en éénmalig gebeuren die geen opvolging kent in voortgezette studies.

Cleymans: “Het is niet alleen creatief zijn, onderzoeken, plannen, organiseren, communiceren, samenwerken maar ook vallen en opstaan. Vandaag zijn er ook de zich steeds sneller opvolgende technologische innovaties die een weerslag hebben op de business van bedrijven en zelfs disruptief kunnen werken. Bedrijven en organisaties hebben geen keuze als de nieuwste ontwikkelingen inzake sociale media, big data, cloud,… op de voet te volgen want dit levert een concurrentievoordeel op.”

Ondernemen is ook zichzelf en zijn bedrijf constant heruitvinden om succesvol te blijven. Er moet een dialoog komen tussen jong en ervaren, verandering, passie en doorzettingsvermogen. En vooral jongeren moeten hiervoor geënthousiasmeerd worden. Kinderen houden van spelletjes en de huidige generatie Z is opgegroeid met internet. Het is voor de hand liggend om hen te prikkelen via de media waarmee ze vertrouwd zijn zoals games, apps,…

Een uitgekiende game bijvoorbeeld waarbij gebruik wordt gemaakt van de know how van ervaren ondernemers zou hen kunnen aanzetten om hun ondernemerstalenten verder te ontwikkelen en hun dromen om te zetten in realiteit. Een game dat als eigentijds didactisch materiaal wordt gebruikt, zou de kinderen stapsgewijs kunnen enthousiasmeren en hen leren wat ondernemen is.

Om dit te realiseren roept Cleymans andere bedrijfsleiders op de nodige stappen te zetten en eventueel faciliteiten ter beschikking te stellen om samen een game of App te realiseren in samenspraak met leraren die meer willen leren over innovatieve ICT in het bijzonder en ondernemen in het algemeen.

Rudi Cleymans zelf verliet zijn comfort zone als ICT-verantwoordelijke bij de Landmacht toen zijn echtgenote een accountantskantoor overnam 20 jaar geleden. Cleymans: “De beste ideeën komen dikwijls op een onverwacht moment zoals bij het fietsen of lopen en zo is de ICT firma Syneton ontstaan die zich toelegt op het aanleveren van software voor dienstenbedrijven toegespitst op het faciliteren van alle aspecten van de bedrijfsvoering en administratie”.

In de overtuiging dat in velen van ons een ondernemer schuilt, wenst hij dit aan te wakkeren van op de schoolbanken. Vandaar dit initiatief waarbij hij, samen met de Vlerick Alumni, de ondernemers in Vlaanderen wenst op te roepen om mee te werken en ondersteuning te bieden. << (Guy Leysen) (foto: Syneton)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Solar@Sea start eerste praktijktest voor offshore solar system

In de haven van Den Helder is een drijvend dunne-film solarsysteem te water gelaten, waarop de invloed van algengroei, vervuiling, zoutafzetting en weersinvloeden zal worden geanalyseerd.

TCS en ENGIE Laborelec beschermen nutsbedrijven tegen cyberaanvallen

Tata Consultancy Services (TCS), een internationale aanbieder van IT-diensten, consultancy en IT-oplossingen voor bedrijven, gaat samenwerken met onderzoekscentrum ENGIE Laborelec.

Vlaams Actieplan Asbestafbouw pakt 2,3 miljoen ton asbest aan

De Vlaamse regering heeft 27,2 miljoen euro vrijgemaakt voor 2018 en 2019 ten behoeve van asbestverwijdering in scholen, woningen en andere gebouwen, en asbestinzameling op recyclageparken.

CEBIT 2019: d!talk bespreekt de toekomst van digitale transformatie - uitnodiging

Topconferenties concentreren zich op de sleuteltechnologieën en gebruikersindustrieën. Een initiële groep sprekers heeft al bevestigd. De universiteit Hannover ontwikkelt het d!talk-design.

Onderzoek naar elektronen in 1,58 dimensies

Het is bekend dat elektronen zich heel anders gedragen in drie dimensies (kubus), twee dimensies (vlak) of één dimensie (draad), maar wat gebeurt er als elektronen in 1,58 dimensies leven?

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners