Vlaamse scholieren spelenderwijs stimuleren om te ondernemen - column

Columns & Blogs 10/10/2017 14:16:20

In België zetten jaarlijks heel wat ondernemingen hun activiteiten stop, onder meer door de digitale omwenteling. Ondernemerschap moet gestimuleerd worden van op de schoolbanken.

Lees hieronder verder   
Verwant

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu? - column

De toekomst van de maakindustrie in België - column

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Aan ondernemerschap zijn vele aspecten en uitdagingen verbonden. Het volstaat niet de jongeren te enthousiasmeren om zelf een bedrijf te willen uit de grond te stampen. Het vereist ook opleiding en begeleiding.

Rudi Cleymans van Syneton lanceert een initiatief om ondernemers aan te zetten hun ervaring met jongeren te delen via de ontwikkeling van een game of app.

Uit analyses gemaakt door Graydon en Unizo blijkt dat in 2016 89.777 nieuwe ondernemingen werden opgericht. Maar elk jaar zetten heel wat bedrijven hun activiteiten stop. In 2016 waren dat er 65.843 zodat de netto groei van het aantal bedrijven in België in 2016 slechts 23.934 bedroeg.

Diezelfde studies situeren het grootste aantal starters (9.010) binnen het domein van de medische beroepen en op de tweede plaats de zakelijke dienstverlening (8.829): adviesbureaus of consultants.

Procentueel wordt de grootste stijging (+28,64%) vastgesteld binnen de sector “vervoer” met vooral koeriersbedrijven wat, gelet op de exploderende markt van internet gerelateerde pakjesdiensten, niet echt verrassend is

Tot slot is er de vaststelling dat vooral Antwerpen en Brussel de regio’s zijn met de meeste starters wat doet vermoeden dat de nieuwe Belgen koplopers zijn in ondernemerschap.

Ondernemers vormen vandaag nog altijd een kleine groep in onze samenleving. Veel mensen met ondernemersdromen durven niet de stap te zetten. De ondernemingszin stimuleren bij scholieren zou een belangrijke objectief moeten zijn voor het onderwijs in Vlaanderen.

In vele kinderen schuilt een ondernemer maar de incentive om dit uit te proberen gaat snel verloren want in het onderwijs wordt ondernemen niet prioritair aangemoedigd. Enkele richtingen voorzien voor de laatstejaars een ‘mini-onderneming’-project maar dit is een tijdelijk en éénmalig gebeuren die geen opvolging kent in voortgezette studies.

Cleymans: “Het is niet alleen creatief zijn, onderzoeken, plannen, organiseren, communiceren, samenwerken maar ook vallen en opstaan. Vandaag zijn er ook de zich steeds sneller opvolgende technologische innovaties die een weerslag hebben op de business van bedrijven en zelfs disruptief kunnen werken. Bedrijven en organisaties hebben geen keuze als de nieuwste ontwikkelingen inzake sociale media, big data, cloud,… op de voet te volgen want dit levert een concurrentievoordeel op.”

Ondernemen is ook zichzelf en zijn bedrijf constant heruitvinden om succesvol te blijven. Er moet een dialoog komen tussen jong en ervaren, verandering, passie en doorzettingsvermogen. En vooral jongeren moeten hiervoor geënthousiasmeerd worden. Kinderen houden van spelletjes en de huidige generatie Z is opgegroeid met internet. Het is voor de hand liggend om hen te prikkelen via de media waarmee ze vertrouwd zijn zoals games, apps,…

Een uitgekiende game bijvoorbeeld waarbij gebruik wordt gemaakt van de know how van ervaren ondernemers zou hen kunnen aanzetten om hun ondernemerstalenten verder te ontwikkelen en hun dromen om te zetten in realiteit. Een game dat als eigentijds didactisch materiaal wordt gebruikt, zou de kinderen stapsgewijs kunnen enthousiasmeren en hen leren wat ondernemen is.

Om dit te realiseren roept Cleymans andere bedrijfsleiders op de nodige stappen te zetten en eventueel faciliteiten ter beschikking te stellen om samen een game of App te realiseren in samenspraak met leraren die meer willen leren over innovatieve ICT in het bijzonder en ondernemen in het algemeen.

Rudi Cleymans zelf verliet zijn comfort zone als ICT-verantwoordelijke bij de Landmacht toen zijn echtgenote een accountantskantoor overnam 20 jaar geleden. Cleymans: “De beste ideeën komen dikwijls op een onverwacht moment zoals bij het fietsen of lopen en zo is de ICT firma Syneton ontstaan die zich toelegt op het aanleveren van software voor dienstenbedrijven toegespitst op het faciliteren van alle aspecten van de bedrijfsvoering en administratie”.

In de overtuiging dat in velen van ons een ondernemer schuilt, wenst hij dit aan te wakkeren van op de schoolbanken. Vandaar dit initiatief waarbij hij, samen met de Vlerick Alumni, de ondernemers in Vlaanderen wenst op te roepen om mee te werken en ondersteuning te bieden. << (Guy Leysen) (foto: Syneton)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Langverwachte EU Verordening voor drones is er

Op 11 juni 2019 publiceerde de Europese Commissie de lang verwachte gemeenschappelijke Europese regels inzake drones.

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Dassault Systèmes neemt Medidata Solutions over

Het Amerikaanse Medidata levert cloud-oplossingen voor de life sciences-industrie en had vorig jaar een omzet van 564 miljoen euro. Dassault Systèmes betaalt 5,1 miljard euro voor de overname.

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Agoria wil met haar Artificial Intelligence Adoption Focus Group de adoptie van Artificiële Intelligentie bij lidbedrijven bevorderen en de Belgische AI-sector meer visibiliteit geven.

Kempische bedrijven investeren 3,8 miljoen euro in diepe geothermie

Drie gerenommeerde industriële families uit de Kempen met name Lauwers van Profel, Swerts van Soudal en Tormans hebben hebben HITA opgericht om diepe geothermie een kans te geven.

Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

Deze applicatielabs openen: ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest in Kortrijk.

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Streetwise, de real-world scenario database van TNO voor geautomatiseerd rijden, is vanaf heden te gebruiken in Siemens simulatieomgeving Simcenter Prescan.

Wereldprimeur: Jan De Nul stelt als eerste baggeraar CO2-reductie doelen op

Jaarlijks komt er 15% minder CO2 vrij bij onder­houds­bagger­werken in de kustjachthaven van Nieuwpoort. Tegen 2022 gaat het om 15% minder CO2 bij 80% van de Vlaamse onder­houds­bagger­contracten.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners