Plak voor diepe geothermiecentrale van VITO in Mol

Economie 10/10/2017 9:59:06

De Vlaamse ministers Muyters en Tommelein onthulden een gedenkplaat op de Balmatt-site waar VITO de geothermiecentrale bouwt en een derde boring voorbereidt.

Lees hieronder verder   
Verwant

Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

DEME Offshore haalt belangrijk Schots EPCI-kabelcontract binnen

Zeebrugge krijgt grootste Vlaams onshore windpark

Onderzoek naar grootschalige productie synthetische kerosine

Platina-nikkel katalysator slaat energie in waterstof effectiever op

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Kwaliteitsmanagement Lead Auditor - ISO 9001

NBN - Brussel

van 9/12/2019 tot 13/12/2019

Electrical Safety in Industrial Installations

Pilz Academy - Gent

woensdag 11 december 2019

CE-machinerichtlijn 2006-42-EG

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 11/12/2019 tot 18/12/2019

Milieumanagementsystemen - ISO 14001:2015

Ramada Plaza - Antwerpen

donderdag 12 december 2019

Interface tussen EPLAN en Phoenix Contact

EPLAN Webinar

donderdag 12 december 2019

Safety validation training

Pilz Academy - Gent

donderdag 12 december 2019

Keuze van de redactie

(4/12) Janssen Pharmaceutica gestart met diepe geothermieboringen

(4/12) Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

(3/12) Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

(2/12) Winnaars van Junior STEM Olympiade 2019 bekend gemaakt

(28/11) Atlas Copco helpt leerkrachten om STEM aantrekkelijker te maken

(27/11) Consortium onderzoekt of voedselproductie in ruimte mogelijk is

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - In september 2015 ging VITO van start met proefboringen op de Balmatt-site met het consortium thv Daldrup-Smet.

In 2016 boorde VITO met Smet Group en het Duitse Daldrup & Söhne AG twee putten. De ene naar 3.610 m, de andere naar 3.830 m diepte, maar die loopt schuin. De pompproef in de eerste put toonde dat het debiet en de temperatuur meer dan volstaan om met aardwarmte een warmtenet uit te bouwen en tevens elektriciteit te winnen. In september stuurde VITO opgepompt water van de eerste put terug de grond in via de tweede put. Ook dit injecteren in de kalksteen lukte.

Vandaag is het wamtenet op de terreinen van VITO, SCK-CEN en Belgoprocess aangelegd en wordt gebouwd aan de geothermiecentrale. De ruwbouw zal eind 2017 klaar zijn. In februari 2018 worden de warmtewisselaars geplaatst. Atlas Copco zal dan de modulaire ORC-installatie -Organic Rankine Cycle- leveren om de aardwarmte in elektriciteit om te zetten. In juni 2018 plant men operationeel te zijn.

VITO doet ondertussen verder onderzoek naar de Kempense ondergrond. Een derde proefboring begint in november en mikt op een diepte van minstens 4.200 m. De boring, die schuin gaat, zal bijna 5.000 m lang zijn.

“We willen aantonen dat geothermie in Vlaanderen mogelijk is en dat diepe geothermie economisch rendabel is”, stelde Philippe Muyters, Vlaams minister van Werk, Economie, Innovatie en Sport. Het gaat er nu om de technologie te ‘ont-risken’ zodat economische spelers de stap durven te zetten naar investeren.

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein wees er op dat diepe aardwarmte nu deel uitmaakt van de energiemix van de toekomst. “In het Warmteplan 2020 gaan we uit van 164 MWth voor het behalen van onze Europese doelstellingen hernieuwbare energie. Met een garantieregeling die het risico op tegenvallende boringen moet opvangen, willen we andere geïnteresseerde bedrijven over de streep trekken om diepe geothermie als hernieuwbare bron te onderzoeken.”

Dirk Fransaer, gedelegeerd bestuurder van VITO, rekent alvast dat de drie putten die doelstelling zullen overschrijden. De onderzoeksinstelling ontwikkelt ondertussen andere boortechnieken waarmee het hoopt buiten de Kempen -waar bijvoorbeeld geen warme waterlagen te vinden zijn- aardwarmte te ontginnen door nog dieper te boren. Fransaer spreekt van 7 km diep om gedemineraliseerd water naar beneden te pompen en het daar te laten opwarmen tot 225 à 250°C en het dan weer naar boven te halen. Dat alles volgens een ‘één put principe’. “Daarom willen we een vierde put”, stelt hij ambitieus. VITO wil ook CO2-captatie testen en daarmee nieuwe producten aanmaken zoals bijvoorbeeld ethanol. << (Luc De Smet) (foto: LDS)

 Lees méér over:  geothermie   VITO  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Moleculaire lijm ontwapent ziektes

Biomedisch ingenieur Eline Sijbesma van TU Eindhoven heeft kleine moleculen ontworpen, die specifieke ziekte-eiwitten ontwapenen door ze vast te plakken aan andere eiwitten.

Wereldprimeur: koffie roosteren op 100% zonne-energie

De Leuvense start-up Ray & Jules heeft een technologie ontwikkeld om koffie te roosteren op op basis van 100% zonne-energie. Hun slow-roasting methode is 3x energie-efficiënter.

Cyberaanvallen steeds vaker geautomatiseerd in 2020

De cyberrisico’s voor KMO’s nemen toe, omdat cybercriminelen steeds meer aanvallen gaan automatiseren voor grootschaligere (ransomware) aanvallen, aldus G DATA CyberDefense.

Eerste ontwerpwedstrijd op Campus Diepenbeek is voltreffer

Met 24 knappe staaltjes ingenieurswerk, van katapult tot slingerhamer, was de eerste competitiedag van Project Engineering Skills (PES) op Campus Diepenbeek een schot in de roos.

Creëer een veiligere werkomgeving met goed onderhoud - whitepaper

Een helm dragen in een fabriek is heel normaal. Toch zijn er vaak zaken met betrekking tot veilig werken waar minder aandacht aan wordt besteed dan noodzakelijk. Wat kunt u daaraan doen?

Nu al meer faillissementen in België dan vorig jaar

Uit de nieuwste Graydon Barometer Faillissementen blijkt dat er in eerste elf maanden van 2019 al 10.676 faillissementen uitgesproken werden of bijna 18,9% meer dan vorig jaar.

Organ-on-a-chip helpt ziektes beter begrijpen

Het Leids Universitair Medisch Centrum werkt samen de Universiteit Twente aan een gestandaardiseerd systeem voor organs-on-chips, een soort kunstorgaantje waar ook bloed doorheen stroomt.

Europa stelt aanbeveling voor energie-intensieve industrieën voor

Een groep experts stelde aanbevelingen op hoe energie-intensieve sectoren in de EU zijn te transformeren, als onderdeel van een circulaire en klimaatneutrale samenleving tegen 2050.

RS Components introduceert voedingen van TDK-Lambda

RS Components, multichannelleverancier van industriële en elektronische producten en oplossingen, heeft de beschikbaarheid aangekondigd van een nieuwe serie geïntegreerde AC-DC-schakelstroomvoorzieningen (SMPS) van TDK-Lambda, een fabrikant van zeer betrouwbare voedingen voor industriële apparatuur wereldwijd. >>

Partners