FIT en essenscia vlaanderen sluiten partnerschap

essenscia vlaanderen, sectorfederatie van chemie, kunststoffen en life sciences, gaat structureel samenwerken met Flanders Investment & Trade (FIT), agentschap voor internationaal ondernemen.

Trefwoorden: #chemie, #essenscia, #FIT, #Flanders Investment & Trade, #life sciences, #partnerschap

Lees verder

Nieuws

( Foto: dolgachov / 123RF Stockfoto )

ENGINEERINGNET.BE - Dit versterkt partnerschap moet de sterk verankerde chemie- en farmasector in Vlaanderen internationaal nog meer op de kaart zetten en kan een hefboom vormen om bijkomende buitenlandse investeringen aan te trekken.

De Vlaamse overheid selecteerde vorig jaar duurzame chemie en life sciences als twee van de vijf sleutelsectoren binnen ‘Vlaanderen versnelt!’, de internationaliseringstrategie voor de Vlaamse economie. Dit partnerschap, met een duurtijd van 5 jaar, bouwt verder op die strategische visie en moet de internationale positionering van de chemie en life sciences in Vlaanderen verder versterken.

Frank Beckx, gedelegeerd bestuurder essenscia vlaanderen: “De chemie en life sciences in Vlaanderen is bij uitstek een industrie die internationaal georiënteerd is. Meer dan 80% van de productie wordt uitgevoerd en internationale bedrijven zorgen voor zowat drie kwart van de tewerkstelling in de sector.”

Om de internationale slagkracht van de chemie en life sciences te verruimen, schuiven beide partners enkele specifieke aandachtspunten naar voor zoals het aantrekken van buitenlandse investeringen, de promotie van de sector op internationale missies en het delen van expertise en kennis om start-ups en kmo’s in Vlaanderen te ondersteunen bij hun internationale groei.

Er wordt ook een Welcome Team Chemie opgericht om de slaagkans van belangrijke investeringsdossiers te optimaliseren. Een gap analyse moet in kaart brengen of er bepaalde bouwstenen ontbreken in de chemische waardeketen in Vlaanderen waarbij proactief kan gezocht worden naar investeerders om deze eventuele lacunes in te vullen.

De chemie en farma in Vlaanderen is een magneet voor internationale investeerders. Sinds 2010 heeft de sector al bijna 6 miljard euro aan buitenlandse investeringen aangetrokken, verdeeld over 241 projecten. Vorig jaar was de sector met een investeringsbedrag van 825 miljoen euro goed voor bijna de helft van alle buitenlandse investeringen in Vlaanderen.

Beckx: “We zijn dan ook trots dat FIT het belang van onze industrie voor de Vlaamse economie en welvaart erkent. Het is een goede zaak dat we de krachten bundelen en nog nauwer gaan samenwerken aan een succesvolle toekomst voor de chemie en life sciences in Vlaanderen.”