Hoogtechnologische sensor detecteert kleinste antibioticadeeltjes

Onderzoek & Wetenschap 4/10/2017 13:13:20

UAntwerpen en Seton Hall University (USA) hebben een nieuwe technologie in de strijd tegen antibiotica-resistentie ontwikkeld. Een nieuwe sensor maakt detecteren van antibiotica eenvoudiger.

Lees hieronder verder   
Verwant

Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

Nieuwe software om gesprekken tussen cellen beter te begrijpen

Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

UTwente strijdt met robotica tegen borstkanker

Nanodeeltjes met koper als bestrijding kankercellen

16 miljoen euro voor ’Personalised Medicine’

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Mastercourse: ’Data Innovation beyond the Hype’

Sirris, MRC Gent - Zwijnaarde

maandag 27 januari 2020

Machinery safety awareness training

Pilz Academy - Roeselare

dinsdag 28 januari 2020

Seminarie Lifecycle Management & Digitalisering

Edegem

woensdag 29 januari 2020

Postgraduaat in de Vastgoedkunde

Leuven - Kortrijk

van 30/01/2020 tot 1/12/2020

CMSE hercertificering

Pilz Academy - Gent

donderdag 30 januari 2020

Roadshow Siemens, Rittal & EPLAN

Lokeren / Oevel

van 4/02/2020 tot 6/02/2020

Keuze van de redactie

(23/1) Doorbraak voor opgeschaalde perovskiet-zonnemodules

(22/1) Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

(20/1) Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

(20/1) Interne reorganisatie Elia afgerond

(16/1) Nieuwe piste in strijd tegen antibioticaresistentie (+ video)

(15/1) Presentatie visie op duurzaam en betaalbaar Belgisch energieplan

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De strijd tegen overmatig en foutief gebruik van antibiotica is nog lang niet gestreden.

Een nieuwe, hoogtechnologische sensor, ontwikkeld aan de Universiteit Antwerpen onder leiding van Karolien De Wael, maakt het detecteren van antibiotica veel eenvoudiger. Dat kan voortaan ter plekke gebeuren, bijvoorbeeld in afvalwater of op een boerderij.

Antibioticaresistentie wordt een steeds groter probleem. Onderzoekers schatten dat er in 2050 wereldwijd per jaar zowat 10 miljoen mensen zullen overlijden aan ‘antimicrobiële resistentie’. Stilaan groeit het bewustzijn dat de mens op een andere manier met antibiotica moet omgaan, maar de weg is nog erg lang.

Prof. Karolien De Wael (UAntwerpen, AXES onderzoeksgroep): “Een van de grote uitdagingen is het opsporen van ongewenst en verboden antibioticagebruik, bijvoorbeeld in het afvalwater van een bedrijf. Dat gebeurt vandaag al, maar een dergelijke test neemt meerdere uren in beslag. Bovendien is het met de huidige methodes heel moeilijk om ter plaatse te achterhalen om welke antibiotica het precies gaat.”

Daar komt verandering in dankzij nieuw onderzoek van De Wael en haar Amerikaanse collega Sergiu M. Gorun (Seton Hall University). Zij ontwikkelden een techniek om antibiotica te detecteren met de hulp van laserlicht. Met een sensorstrip van enkele centimeter, een rode laserpointer en een uitleesapparaatje kunnen ter plaatse metingen gedaan worden.

De nieuwe technologie maakt het mogelijk om zeer lage concentraties op nanomoleculair niveau te detecteren, en kan zo een efficiënt wapen worden in de strijd tegen antibioticamisbruik.

De Wael: “Deze nieuwe technologie biedt bovendien ook heel wat mogelijkheden op andere terreinen. Zo kan ze ook worden ingezet voor het detecteren van biomerkers die wijzen op kanker of cardiovasculaire ziektes.” << (Guy Leysen) (foto: UAntwerpen)

Het onderzoek van de Antwerps-Amerikaanse wetenschappers is verschenen in het vakblad Nature Communications.

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Microplastics hebben dramatisch effect op gekweekte longcellen

Barbro Melgert, adjunct hoogleraar Immunologie aan het UMCG/RUG, is gespecialiseerd in longziekten en onderzoekt microplastics in het binnenmilieu van huizen. Met opvallend resultaat.

LHCb-experiment vindt nieuwe hints voor afwijkingen bekende deeltjesfysica

Een analyse van metingen aan botsende protonen uit de LHC-versneller suggereert dat elektronen, muonen en tau-deeltjes ook in hun interactie met andere deeltjes verschillen, naast hun massa.

Laserpionier gaat voluit voor precisie

“Steeds de limieten opzoeken van wat met laser haalbaar is, is wat ons het best beschrijft”, zegt Paul Raymaekers die in 1988 Raytech oprichtte. Laser werd nog als disruptieve technologie gezien.

Nieuwe methoden voor bodemkartering dankzij drones

De UCLouvain en Centre Spatial de Liège hebben nieuwe dronedetectiemethoden ontwikkeld voor het in kaart brengen van de belangrijkste bodemeigenschappen met hoge ruimtelijke resolutie.

Haven van Zeebrugge kende vorige jaar 14% groei

Het totaal aantal verscheepte goederen lag op 45,8 miljoen ton, waarbij groei zich aftekende in alle belangrijke sectoren: roll-on/roll-off, vloeibaar aardgas, nieuwe wagens en containers.

2,4 miljoen euro voor onderzoek organische elektronica

UHasselt-professor Koen Vandewal ontvangt van de EU een ERC Consolidator beurs van 2,4 miljoen euro voor onderzoek naar nieuwe inzichten en toepassingen rond organische elektronica.

Citymesh: de meerwaarde van 5G - artikel

Van 5G wordt naast de creatie van zo’n 22 miljoen jobs tegen 2035, ook veel economische output verwacht. Denk aan het massale ontwaken van het Internet of Things (IoT).

Early Bird registratie Asset Performance 4.0 nu open

BEMAS organiseert van 10 tot en met 12 juni 2020 de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. Het beloven drie leerrijke en stevig gevulde dagen te worden.

BASF introduceert krasbestendig industrieel vloersysteem

Het innovatieve systeem MasterTop 1912 voldoet aan de strengste eisen op het gebied van slijtvastheid, duurzaamheid en esthetiek en scoort met lage emissiewaarden. Het is een veerkrachtig en visueel aantrekkelijk vloersysteem dat geschikt is voor gebruik in industriële ruimten zoals bijvoorbeeld fabrieken, laboratoria en opslagplaatsen. >>

Partners