Toshiba ontwikkelt efficiëntere samarium-cobalt magneet

Bedrijfsnieuws 18/09/2017 13:02:32

De hogetemperatuur samarium-cobalt magneet, die Toshiba voor motoren ontwikkelt, is bovendien vrij van zeldzame aardmetalen.

Lees hieronder verder   
Verwant

VEB gaat nadruk leggen op klimaatdoelstellingen

De toekomst aan de supercondensator? - artikel

Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

Elia haalt 500 miljoen euro op via obligatielening

Studiedag “Groen gas en WKK” - uitnodiging

IJsbuffer beheert gebouw Hogeschool PXL energiezuiniger

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(17/1) Aldi bouwt duurzaamste Belgisch distributiecentrum

(16/1) INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

(15/1) België blijft Europees leider op gebied van celtherapie

(14/1) Warmtenet krijgt slimme warmtecontrollers

(10/1) Magnetische steigerankers ontwikkeld voor slim en veilig onderhoud

(9/1) Nederlands-Vlaams initiatief voor hergebruik van aluminiumslib

>> Meer blikvangers

ENGINEERING.BE - Toshiba Corporation en Toshiba Materials Co. ontwikkelden een nieuwe samarium-cobalt magneet met een hoog ijzergehalte die vrij is van zware zeldzame aardmetalen.

Die magneet is bovendien zeer resistent tegen demagnetizeren en heeft beduidend sterkere magnetische eigenschappen bij hoge temperaturen dan de hittebestendige neodymium magneten die tegenwoordig in motoren worden gebruikt.

Aandrijfmotoren voor hybride en elektrische wagens, loco’s, industriële motoren en windturbines lopen op relatief hoge temperaturen. Dat zijn ook de toepassingen voor hittebestendige neodymium magneten die zware zeldzame aardmetalen bevatten. En die laatste hebben hun naam niet gestolen, want ‘zeldzaam’ en dus duur.

Bij kamertemperatuur generen neodymium magneten een sterke magnetische kracht maar hoe hoger de temperatuur van de toepassing wordt, des te sneller valt die kracht en dus ook het koppel van de motor terug. Uiteindelijk treedt er zelfs demagnetisering op. Dat gaat men tegen door het neodymium te vervangen door andere elementen zeldzame aardmetalen, zoals dysprosium en telbium. Maar het blijft een uitdaging om de sterke magnetische kracht bij hogere temperaturen te behouden.

Toshiba onderzoekt al langer dysprosiumvrije motoren en ontwikkelde in 2012 een samarium-cobalt magneet met een hoge ijzerconcentratie die bij hoge temperaturen neodymium magneten ver achter zich liet. Bij 100°C was die nieuwe magneet 1% krachtiger dan een neodymium magneet.

Bij 150°C liep het verschil al op tot 5%. Dat lukte door de oxide en de fase met hoge koperconcentraties in de magneet te verminderen -beide elementen belemmeren immers de magnetische kracht- en door de hoeveelheid ijzer in de magneet met 15% à 20% -in gewicht- op te trekken.

De jongste doorbraak bestaat er in dat een samarium-cobalt magneet ontwikkeld werd met een hoge ijzerconcentratie die zeer resistent is tegen demagnetizering bij 180°C, beter presteert dan neodymium magneten bij 140°C. Toshiba ontwikkelde een hittebehandeling die de nieuwe magneet ook een 30% betere magnetische coërciviteit bezorgt dan de magneet die het vijf jaar geleden ontwikkelde. M.a.w. er is 30% meer veldsterkte nodig om zijn magnetische inductie op te heffen.

Met deze resultaten is het mogelijk eenvoudiger koelsystemen te ontwerpen voor industriële toepassingen waarin motoren geïntegreerd zijn. Er kan ook compacter gebouwd worden en dank zij ‘dunnere’, want krachtigere magneten kan ook vrijer aan de design van de motoren gesleuteld worden.

Toshiba Material Corporation plant alvast het gebruik van zijn nieuwe magneet in alle mogelijke toepassingen te promoten. << (Luc De Smet) (foto: Pixabay)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Pionier en gangmaker in expatland - artikel

15 jaar geleden was het expatgebeuren bij Bekaert Group vooral een zaak van HQ: Belgen werden uitgestuurd naar het buitenland. Vandaag is de mix aan nationaliteiten en bestemmingen totaal.

DHL Express bezorgt pakjes met de fiets

Na Antwerpen, is nu Gent aan de beurt om van pakjes te worden voorzien door de cubicycle. Dit is een elektrische cargofiets met speciale container, die tot 125 kilo goederen kan vervoeren.

INEOS gaat 3 miljard euro investeren in Antwerpse haven

INEOS heeft voor de haven van Antwerpen gekozen als locatie voor een mega-investering van 3 miljard euro, goed voor 400 nieuwe jobs. De investering zal gebeuren op de site in Lillo.

VIL wil logistieke hub in zorgsector uitbouwen

VIL lanceert het project ‘Zorghubs’ om de mogelijkheden te onderzoeken van een zorghub, waar logistieke activiteiten op een centrale locatie geconsolideerd en geoptimaliseerd worden.

Nieuw chemisch productieproces vermindert uitstoot kooldioxide

Scheikundige van de Nederlandse Universiteit Utrecht zet kobalt in als katalysator voor productie van chemicaliën uit aardgas, hetgeen tot bijna nul kooldioxide-uitstoot leidt.

5 goede redenen om Indumation 2019 te bezoeken - uitnodiging

Op 6, 7 en 8 februari komt Indumation.be 2019 er opnieuw aan in Kortrijk Xpo. Dit is dit de snelst groeiende vakbeurs voor de automatisering, digitalisering en optimalisering van de Benelux.

‘Lichtpistool’ meet stijfheid van bloedvaten

Imec,de Universiteit Gent, Medtronic en hun partners hebben een klinische haalbaarheidsstudie afgerond voor een prototype van een medisch toestel dat de stijfheid van bloedvaten kan meten.

Inschrijving tweede editie van acceleratieprogramma BEyond geopend

Initiatiefnemer Pulse Foundation zorgt ervoor dat in acceleratieprogramma BEyond ambitieuze tech scale-ups uit België ondersteuning krijgen van Belgische en internationale topondernemers.

Partners