Toshiba ontwikkelt efficiëntere samarium-cobalt magneet

Bedrijfsnieuws 18/09/2017 13:02:32

De hogetemperatuur samarium-cobalt magneet, die Toshiba voor motoren ontwikkelt, is bovendien vrij van zeldzame aardmetalen.

Lees hieronder verder   
Verwant

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

Energiezuinigste kantoorgebouw van Europa in gebruik genomen

Installatie kabels voor NASR olieveld in Abu Dhabi voltooid

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERING.BE - Toshiba Corporation en Toshiba Materials Co. ontwikkelden een nieuwe samarium-cobalt magneet met een hoog ijzergehalte die vrij is van zware zeldzame aardmetalen.

Die magneet is bovendien zeer resistent tegen demagnetizeren en heeft beduidend sterkere magnetische eigenschappen bij hoge temperaturen dan de hittebestendige neodymium magneten die tegenwoordig in motoren worden gebruikt.

Aandrijfmotoren voor hybride en elektrische wagens, loco’s, industriële motoren en windturbines lopen op relatief hoge temperaturen. Dat zijn ook de toepassingen voor hittebestendige neodymium magneten die zware zeldzame aardmetalen bevatten. En die laatste hebben hun naam niet gestolen, want ‘zeldzaam’ en dus duur.

Bij kamertemperatuur generen neodymium magneten een sterke magnetische kracht maar hoe hoger de temperatuur van de toepassing wordt, des te sneller valt die kracht en dus ook het koppel van de motor terug. Uiteindelijk treedt er zelfs demagnetisering op. Dat gaat men tegen door het neodymium te vervangen door andere elementen zeldzame aardmetalen, zoals dysprosium en telbium. Maar het blijft een uitdaging om de sterke magnetische kracht bij hogere temperaturen te behouden.

Toshiba onderzoekt al langer dysprosiumvrije motoren en ontwikkelde in 2012 een samarium-cobalt magneet met een hoge ijzerconcentratie die bij hoge temperaturen neodymium magneten ver achter zich liet. Bij 100°C was die nieuwe magneet 1% krachtiger dan een neodymium magneet.

Bij 150°C liep het verschil al op tot 5%. Dat lukte door de oxide en de fase met hoge koperconcentraties in de magneet te verminderen -beide elementen belemmeren immers de magnetische kracht- en door de hoeveelheid ijzer in de magneet met 15% à 20% -in gewicht- op te trekken.

De jongste doorbraak bestaat er in dat een samarium-cobalt magneet ontwikkeld werd met een hoge ijzerconcentratie die zeer resistent is tegen demagnetizering bij 180°C, beter presteert dan neodymium magneten bij 140°C. Toshiba ontwikkelde een hittebehandeling die de nieuwe magneet ook een 30% betere magnetische coërciviteit bezorgt dan de magneet die het vijf jaar geleden ontwikkelde. M.a.w. er is 30% meer veldsterkte nodig om zijn magnetische inductie op te heffen.

Met deze resultaten is het mogelijk eenvoudiger koelsystemen te ontwerpen voor industriële toepassingen waarin motoren geïntegreerd zijn. Er kan ook compacter gebouwd worden en dank zij ‘dunnere’, want krachtigere magneten kan ook vrijer aan de design van de motoren gesleuteld worden.

Toshiba Material Corporation plant alvast het gebruik van zijn nieuwe magneet in alle mogelijke toepassingen te promoten. << (Luc De Smet) (foto: Pixabay)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Partners