WINWIN-project helpt werkloze ingenieur aan de slag

Negen langdurig werkzoekende ingenieurs beginnen binnenkort aan een innovatiestage in een Vlaams bedrijf. Ze doen dit met behoud van hun uitkering en onder begeleiding van een universiteit.

Trefwoorden: #ingenieur, #Philippe Muyters, #VDAB, #werkloos, #werkloosheid, #WINWIN-project

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Het WINWIN-formule werd door Vlaams minister van Werk Muyters, rector van de KU Leuven Luc Sels en gedelegeerd bestuurder van de VDAB Fons Leroy voorgesteld.

In augustus 2016 waren Vlaamse bedrijven op zoek naar 3.942 ingenieurs, omdat niet alle bedrijven hun vacatures registreren bij de VDAB ligt dat aantal vermoedelijk zelfs rond de 5.000. Op hetzelfde moment waren 2.248 ingenieurs op zoek naar een job.

Binnen deze groep drie opmerkelijke trends: Een derde van de werkzoekende ingenieurs is langdurig werkloos (> 1 jaar werkloos), meer dan een derde van is ouder dan 50 en een relatief groot aantal beschikt over een buitenlands diploma.

Vlaams minister van werk Philippe Muyters: "We hebben vandaag elk talent nodig om onze Vlaamse economie mee aan de top te houden. Met het WINWIN-project zorgen we er dankzij de samenwerking met bedrijven, universiteiten en de VDAB voor dat langdurig werkloze ingenieurs opnieuw aansluiting krijgen bij de ontwikkelingen in hun branche."

Gedurende 4 tot 6 maanden zullen een aantal langdurig werkloze ingenieurs een bijscholingstraject volgen in combinatie met een stage in een bedrijf zoals Etap of Audi. Deze formule zorgt ervoor dat zij weer vertrouwd geraken met de complexiteit van de huidige ingenieursjobs en dat ze op de werkvloer meteen kunnen bewijzen wat ze waard zijn.

Luc Sels, rector van KULeuven: “Tijdens de stage worden de deelnemers intensief begeleid door iemand van de universiteit die heel goed weet hoe het eraan toe gaat in zo’n bedrijf. Onze speciaal opgeleide coaches begeleiden al jarenlang studenten tijdens een dergelijke bedrijfsstage. Daarnaast volgen de deelnemers aan de universiteit lessen en voorzien we zelfstudiepakketten en labo’s om de technische en professionele vaardigheden van de deelnemers aan te scherpen.”

WINWIN geeft werkzoekende ingenieurs de kans om hun kennis en skills als het ware een update te geven en dit met behoud van hun werkloosheidsuitkering.

Fons Leroy gedelegeerd bestuurder van VDAB: “De corebusiness van VDAB is inzetten op de noden van de arbeidsmarkt. De vraag naar STEM-beroepen (Science, Technology, Engineering, Mathematics) is de laatste jaren in stijgende lijn. Daarom is het noodzakelijk dat we meer investeren in projecten zoals WINWIN.”

42 mensen schreven zich in voor dit project. Meer dan 65% van de kandidaten hadden een diploma industriële ingenieurswetenschappen naast 20% burgerlijk ingenieurs en 15% bio-ingenieurs. Ongeveer 40% was ouder dan 55 jaar.

WINWIN is een proefproject dat slechts een beperkt aantal plaatsen kan aanbieden en na interviews en selectie kunnen nu 9 mensen effectief aan een stage beginnen. Het is een proefproject dat na positieve evaluatie kan uitgebreid worden. De bedoeling is om de komende jaren telkens 10 werkzoekenden per jaar meer te laten deelnemen.

Voorlopig zijn er middelen voorzien voor vier jaar. Uiteraard hangt dit samen met de evaluatie van het pilootproject.