China op koers om sterke robotindustrie uit te bouwen

In 2016 werden er in China 87.000 nieuwe industrierobots geïnstalleerd, waarvan 27.000 door Chinese robotbouwers. "Wereldwijd staat China onbetwistbaar op nummer 1", aldus robotfederatie IFR

Trefwoorden: #china, #ifr, #kuka, #made in china, #robot

Lees verder

Nieuws

( Foto: IFR )

ENGINEERINGNET.BE - De internationale robotfederatie IFR laat er weinig twijfel over bestaan: alle indicatoren wijzen erop dat China goed op weg is om zijn tienjarenplan "Made in China 2025" waar te maken. Dat plan houdt onder meer in dat China op halflange termijn (tegen 2020) tot de top 10 van de meest geautomatiseerde naties ter wereld moet behoren. Op langere termijn gaat het land nog een stap verder en wil het evolueren van 'manufacturing giant' tot 'world manufacturing power'.

Wat vaststaat, is dat in 2016 de automatiseringsgraad van het Chinese productieapparaat er alvast is op vooruitgegaan, althans wat de automatisering van de maakindustrie betreft. Zo blijkt uit de recentste cijfers van de robotfederatie dat het aantal operationele robots in één jaar tijd is gestegen van 256.000 tot 340.000 stuks, een toename met 33%. Het verkoopsvolume nam in dezelfde periode toe met 27%, tot de recordhoogte van 87.000 nieuw verkochte robots. Gemma voorspelt tussen 2018 en 2020 jaarlijks aanhoudende groeipercentages in sales van tussen 15 en 20 percent.

“China is thans veruit de grootste robotmarkt ter wereld inzake zowel de jaarlijks verkoop van robots als het geïnstalleerde robotpark", aldus IFR-voorzitter Joe Gemma. "En het is bovendien wereldwijd de snelst groeiende markt. De intensiteit van de inhaalbeweging in zo'n korte periode is ongeëvenaard."


ACHTERGROND
De meeste van de in China operationele robots zijn vandaag (nog) afkomstig van robotbouwers in Japan, Korea, Europa en Noord-Amerika. Enkele buitenlandse robotconstructeurs mogen intussen al in China produceren, en "naar alle waarschijnlijkheid zullen er de volgende jaren meer volgen", aldus een optimistisch IFR. In hoeverre China vragende partij is voor dit type buitenlandse investeringen valt namelijk af te wachten, want het land wil in de eerste plaats het marktaandeel van zijn eigen robotbouwers in binnen- en buitenland zien toenemen. Conform het tienjarenplan "Made in China 2025", dat overigens ook inhoudt dat Chinese ondernemingen buitenlandse robotbouwers zoals het Duitse Kuka mogen inlijven om het tienjarenplan te realiseren.