Aangetekende brief nu ook via e-mail ? - column

Columns & Blogs 9/08/2017 10:28:43

In het tijdperk van internet en computers gebeurt er al heel wat per e-mail! Door de wet van 21 juli 2016 kan nu ook een aangetekende brief via e-mail verstuurd worden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Avondlezing Françoise Chombar (CEO Melexis)

VIA Don Bosco - Brussel

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vaak is het noodzakelijk een aangetekende brief te versturen. Naar een klant die niet betaalt, bijvoorbeeld. Of je wilt een verkoper/leverancier voor een slechte levering in gebreke stellen.

Je aangetekende brief wordt bij de bestemmeling aangeboden en moet door hem of haar afgetekend worden. Vaak lukt dat niet en de postbode neemt de aangetekende zending terug mee naar het postkantoor waar hij dan later nog kan worden afgehaald.

Ook voor diegene die de aangetekende brief verzendt, is het een hele rompslomp om de brief ‘ter plaatse’ te krijgen. Daarom werd er al geruime tijd gewerkt aan een efficiëntere aanpak: de mogelijkheid om een aangetekende brief per e-mail te versturen!

Midden 2016 kwam er dan een wet die bepaalt dat elektronische documenten dezelfde waarde krijgen als gewone papieren documenten. Sindsdien worden een aantal ‘elektronische vertrouwensdiensten’ juridisch erkend.

Zo’n ‘vertrouwensdienst’ is een elektronische dienst voor het aanmaken, verifiëren en valideren van elektronische handtekeningen, voor elektronisch aangetekende bezorging,… Deze dienst wordt gewoonlijk tegen betaling verricht.

De wet maakt een onderscheid tussen ‘gekwalificeerde’ en ‘niet-gekwalificeerde’ diensten. ‘Gekwalificeerde’ diensten krijgen een EU vertrouwensmerk. Zij moeten aan een aantal eisen voldoen. Ze moeten de identificatie van de afzender én de bestemmeling met een hoge vertrouwensgraad kunnen garanderen, bijvoorbeeld.

Dat betekent dat wanneer een dergelijke ‘gekwalificeerde dienst’ een aangetekende brief verzendt, er nooit bewezen moet worden dat het gaat om het verzenden van een origineel document. De verzender hoeft hier niets meer te bewijzen. Het is de ontvanger van de brief die het tegendeel moet bewijzen, wat in de praktijk zeker niet gemakkelijk zal zijn.

Gebeurt de verzending echter door een ‘niet gekwalificeerde dienst’, dan geniet deze zending niet dit vermoeden van conformiteit indien zich later problemen voordoen!

Hoe gaat dit nu precies in zijn werk?
Bij een compleet ‘elektronische aangetekende verzending’ gebeurt de dienst volledig via het internet. In dit geval loopt dus zowel het versturen als het ontvangen via e-mail en heeft dit alles ook een volledig juridische waarde.

Maar opgepast!
De ontvanger van de elektronisch aangetekende zending (klant/leverancier) moet dan wel akkoord gaan met deze manier van verzenden! Daarom is het voor zelfstandigen/bedrijven raadzaam om in hun algemene voorwaarden een clausule op te nemen waaruit duidelijk blijkt dat de klanten deze digitale communicatie accepteren.

Daarnaast bestaat ook de ‘hybride elektronische aangetekende zending’. Hier wordt de aangetekende brief wel verstuurd via het internet maar de ontvanger ontvangt toch nog een papieren versie. Bij deze vorm van aangetekende zending moet de ontvanger geen voorafgaand akkoord geven.

Opnieuw opgepast!
Niemand kan verplicht worden om een aangetekende zending te versturen of te ontvangen via digitale weg! Het gaat slechts om een mogelijkheid. Alleen indien de betrokken partijen dit effectief zijn overeengekomen, zullen zij zich daar wel moeten aan houden!

Wat kan men nog verwachten?
Om deze elektronische aangetekende verzendingen mogelijk te maken, moeten er gekwalificeerde dienstverleners zijn die deze diensten aanbieden. Op dit ogenblik bestaat er één dergelijke dienst, namelijk Ipex, die zijn diensten alleen aanbiedt voor bedrijven en niet voor particulieren.

Het is echter wel te verwachten dat er de komende maanden nog andere spelers op de markt zullen komen om deze diensten aan te bieden. <<
Door Solange Tastenoye, Zelfstandig Juriste

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Energie-efficiëntere warmtenetten door slimme controller

Het H2020 STORM project werd onlangs afgesloten. Binnen dit project werd een innovatieve warmtenetwerk controller ontwikkeld, gebaseerd op zelflerende algoritmes en succesvol getest.

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Het UZ Gent gebruikt als eerste Belgisch ziekenhuis een exoskelet in de zorg. Dit hulpmiddel werd door de werkgroep ergonomie ingevoerd bij de instrumentisten in het operatiecomplex.

Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

Uit een onderzoeksrapport van F-Secure blijkt dat energiebedrijven gebruik blijven maken van verouderde technologie. Dergelijke gebrekkige beveiligingsmechanismen spelen hackers in de kaart.

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

De Rijksuniversiteit Groningen heeft een door licht gecontroleerde schakelaar ingebouwd in een molecuul waarmee bacteriën informatie uitwisselen, voor de behandeling van ernstige infecties.

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Partners