Aangetekende brief nu ook via e-mail ? - column

Columns & Blogs 9/08/2017 10:28:43

In het tijdperk van internet en computers gebeurt er al heel wat per e-mail! Door de wet van 21 juli 2016 kan nu ook een aangetekende brief via e-mail verstuurd worden.

Lees hieronder verder   
Verwant

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu? - column

De toekomst van de maakindustrie in België - column

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

EMO Hannover

Messegelände - Hannover (D)

van 16/09/2019 tot 21/09/2019

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Machelen

dinsdag 17 september 2019

Postgraduaat Coöperatief ondernemen en management

Leuven

van 20/09/2019 tot 20/12/2019

Integrale Productontwikkeling

KU Leuven Campus Kulak Kortrijk

donderdag 26 september 2019

Keuze van de redactie

(24/6) Tankopslagbedrijf Standic vestigt zich in Antwerpse haven

(24/6) ENGIE verhoogt vermogen centrale van Coo-Trois-Ponts

(20/6) Afval- en recyclagesector lanceert website voor invulling vacatures

(20/6) Imec verdubbelt energiedichtheid vaste-stof batterijen

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Vaak is het noodzakelijk een aangetekende brief te versturen. Naar een klant die niet betaalt, bijvoorbeeld. Of je wilt een verkoper/leverancier voor een slechte levering in gebreke stellen.

Je aangetekende brief wordt bij de bestemmeling aangeboden en moet door hem of haar afgetekend worden. Vaak lukt dat niet en de postbode neemt de aangetekende zending terug mee naar het postkantoor waar hij dan later nog kan worden afgehaald.

Ook voor diegene die de aangetekende brief verzendt, is het een hele rompslomp om de brief ‘ter plaatse’ te krijgen. Daarom werd er al geruime tijd gewerkt aan een efficiëntere aanpak: de mogelijkheid om een aangetekende brief per e-mail te versturen!

Midden 2016 kwam er dan een wet die bepaalt dat elektronische documenten dezelfde waarde krijgen als gewone papieren documenten. Sindsdien worden een aantal ‘elektronische vertrouwensdiensten’ juridisch erkend.

Zo’n ‘vertrouwensdienst’ is een elektronische dienst voor het aanmaken, verifiëren en valideren van elektronische handtekeningen, voor elektronisch aangetekende bezorging,… Deze dienst wordt gewoonlijk tegen betaling verricht.

De wet maakt een onderscheid tussen ‘gekwalificeerde’ en ‘niet-gekwalificeerde’ diensten. ‘Gekwalificeerde’ diensten krijgen een EU vertrouwensmerk. Zij moeten aan een aantal eisen voldoen. Ze moeten de identificatie van de afzender én de bestemmeling met een hoge vertrouwensgraad kunnen garanderen, bijvoorbeeld.

Dat betekent dat wanneer een dergelijke ‘gekwalificeerde dienst’ een aangetekende brief verzendt, er nooit bewezen moet worden dat het gaat om het verzenden van een origineel document. De verzender hoeft hier niets meer te bewijzen. Het is de ontvanger van de brief die het tegendeel moet bewijzen, wat in de praktijk zeker niet gemakkelijk zal zijn.

Gebeurt de verzending echter door een ‘niet gekwalificeerde dienst’, dan geniet deze zending niet dit vermoeden van conformiteit indien zich later problemen voordoen!

Hoe gaat dit nu precies in zijn werk?
Bij een compleet ‘elektronische aangetekende verzending’ gebeurt de dienst volledig via het internet. In dit geval loopt dus zowel het versturen als het ontvangen via e-mail en heeft dit alles ook een volledig juridische waarde.

Maar opgepast!
De ontvanger van de elektronisch aangetekende zending (klant/leverancier) moet dan wel akkoord gaan met deze manier van verzenden! Daarom is het voor zelfstandigen/bedrijven raadzaam om in hun algemene voorwaarden een clausule op te nemen waaruit duidelijk blijkt dat de klanten deze digitale communicatie accepteren.

Daarnaast bestaat ook de ‘hybride elektronische aangetekende zending’. Hier wordt de aangetekende brief wel verstuurd via het internet maar de ontvanger ontvangt toch nog een papieren versie. Bij deze vorm van aangetekende zending moet de ontvanger geen voorafgaand akkoord geven.

Opnieuw opgepast!
Niemand kan verplicht worden om een aangetekende zending te versturen of te ontvangen via digitale weg! Het gaat slechts om een mogelijkheid. Alleen indien de betrokken partijen dit effectief zijn overeengekomen, zullen zij zich daar wel moeten aan houden!

Wat kan men nog verwachten?
Om deze elektronische aangetekende verzendingen mogelijk te maken, moeten er gekwalificeerde dienstverleners zijn die deze diensten aanbieden. Op dit ogenblik bestaat er één dergelijke dienst, namelijk Ipex, die zijn diensten alleen aanbiedt voor bedrijven en niet voor particulieren.

Het is echter wel te verwachten dat er de komende maanden nog andere spelers op de markt zullen komen om deze diensten aan te bieden. <<
Door Solange Tastenoye, Zelfstandig Juriste

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Nederland ontwikkelt twee prototypen voor detector zwaartekrachtsgolven

TNO, Nikhef, Bright Photonics en Smart Photonics zijn in de race om hardware te leveren aan LISA, de eerste ruimtetelescoop voor zwaartekrachtsgolven, die in 2034 wordt gelanceerd.

Ontwikkeling slimme producten verloopt langzaam

Uit cijfers van kenniscentrum Sirris blijkt dat maar liefst 63% van de bedrijven worstelt om de juiste keuze te maken bij het ontwikkelen van slimme producten en technologisch te innoveren.

Arlanxeo, ArcelorMittal en Imec winnen eerste Asset Performance Awards

Na 20 jaar Maintenance Manager van het jaar organiseerde BEMAS dit jaar voor de eerste keer de Asset Performance Awards. Er werden drie awards uitgereikt in onderhoud en asset management.

Uitbreiding nanotechnologie in gezondheidszorg

VITO gaat in het kader van het nieuwe EU-project Safe-N-Medtech samenwerken met de Nederlandse diagnostische firma Helia Biomonitoring voor de monitoring van biomarkers.

Jan De Nul scoort nieuw Taiwanees offshore wind contract

Dit contract omvat het ontwerp, de levering en de installatie van jacket funderingen en onderzeese kabels voor het Formosa 2 windturbinepark, dat een capaciteit van 376MW krijgt.

Limburgse bio-incubator krijgt ‘Digital Health House’

BioVille, bio-incubator op de Diepenbeekse universitaire campus, krijgt een ‘Digital Health House’. In deze experimentele ruimte ligt de focus op e-Health en digitalisering in de zorgsector.

Afval- en recyclagesector lanceert website voor invulling vacatures

De sectorfederaties go4circle en COBEREC lanceren Recyclingjob.be om 400 vacatures ingevuld te krijgen, waarbij de verwachting is dat het aantal banen in deze sector snel verder groeit.

Naar een vrouwvriendelijke toekomst binnen Engineering - column

Op 23 juni vindt de 6e editie van de International Women in Engineering Day plaats. Robert Walters richt de schijnwerpers op de stand van zaken en op het belang van vrouwelijke ingenieurs.

B&R brengt safety naar mobile automation

Het X90-besturings- en I/O-systeem voor mobile automation is nu verkrijgbaar met integrated safety technologie. Intelligente safety-functies en extreem korte responstijden zijn de sleutel tot een geheel nieuw scala aan mogelijkheden voor een safe werking van mobiele apparaten en mobiele productielocaties. >>

Partners