VITO co-creatietraject onderzoekt organische (rest)stromen

Economie 3/08/2017 9:38:49

Het inzetten van organische reststromen als alternatief veevoeder krijgt meer en meer aandacht. Maar de effectieve omzetting tot een werkbare waardeketen is nog een hele uitdaging.

Lees hieronder verder   
Verwant

Start EU project rond duurzame teelt zeewier en microalgen

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

VIB krijgt vergunning voor CRISPR maïsveldproef

Urban Crop Solutions en Puratos testen plantgroei in ’Mars simulatie’

ILVO partner in Europees onderzoeksproject SmartAgriHubs

Fruittelers gaan onbemande robot-tractors inzetten

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Antwerpen

dinsdag 23 april 2019

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit werd, binnen een co-creatietraject dat VITO samen met 8 Vlaamse ondernemers opzette, nader onderzocht. In één case onderzocht men het produceren van veevoeder uit oogstresten. Een andere case behandelde de lokale mobilisatie van reststromen in een korte waardeketen.van VITO gebundeld met de know how van de deelnemende KMO’s.

De deelnemende ondernemers wilden de valorisatie van oogstresten tot veevoeder onderzoeken, met name op basis van microbiële fermentatie. De uitdaging was om na te gaan in welke mate het fermentatieproces de samenstelling van oogstresten kan wijzigen, om de gezondheid van dieren te bevorderen.

Coördinator Linsey Garcia-Gonzalez, onderzoekster voor VITO, onderzocht de wijzigingen in samenstelling van drie gefermenteerde oogstresten, met name rode ajuinen, peren en spruiten.

Het onderzoek toonde aan dat de fermentatie slechts een beperkte microbiële omzetting met zich meebracht. Wel kon aangetoond worden dat er bioactieve stoffen gevormd worden waarvan gekend is dat ze een gezondheidsbevorderend effect kunnen veroorzaken.

Een mogelijk vervolgproject zal focussen op de wijzigingen in samenstelling van complexe gefermenteerde oogstresten en de optimalisatie van het fermentatieproces zelf.

De tweede case focust op de lokale mobilisatie van reststromen in een korte waardeketen. Dat past in het expertiseveld omtrent het opzetten van nieuwe biogebaseerde waardeketens.

Natte bermmaaisels worden vandaag vooral gecomposteerd. Er zijn andere waardeketens denkbaar met hoogwaardigere producten zoals eiwitten en vezels. Bioraffinage is hier een denkbare piste maar de techno-economische haalbaarheid voor kleinere partijen is lastig, ook omdat bermmaaisel relatief veel onzuiverheden bevat.

Een toekomstig project zal bekijken in hoeverre een lokale fermentatie van bermmaaisel met effectieve micro-organismen een product oplevert dat direct bruikbaar is als bodemverbeteraar, en daarmee een alternatief kan bieden voor compostering. << (Guy Leysen) (foto: Pixabay)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Tuinbouwschool Melle wint STEM-scholenwedstrijd Artcadia

Hun winnende ontwerp ‘Zeeteelt’ is een uitvinding waarbij hexagonale pontons, gemaakt van het afvalplastic uit de oceanen, de basis vormen om aan landbouw op zee te doen.

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

TU Delft onderzoekt hoe geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken zijn als elektriciteitscentrale, en hoe het aanbod van energie en de betrouwbaarheid van zo'n systeem zijn te vergroten.

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Emerson organiseerde STEM-Girlsday - techniek

Als vervolg op haar wereldwijde inzet om het STEM-onderwijs en women in STEM te promoten, organiseerde Emerson een “We Love STEM”-evenement onder de vlag van Girlsday.

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Na de verkiezingen in Congo werd het internet begin dit jaar weken uitgeschakeld. Midden januari ging het internet ook neer in Zimbabwe na onrust over de steile brand­stof­prijs­verhogingen.

Doorzichtig en UV-werend nanopapier als alternatief voor plastic verpakking

De Universiteit Utrecht ontwikkelt het volledig biologische materiaal, bestaande uit enkele nanometers dikke cellulosevezels, samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam.

Schneider Electric heeft nieuw webadres

Om de toegang tot de website te vereenvoudigen en de gebruikerservaring op de digitale kanalen te verbeteren, heeft Schneider Electric, wereldleider in digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, zijn webdomein bijgewerkt van www.schneider-electric.be naar www.se.com/be en nieuwe functies werden toegevoegd.

Partners