VITO co-creatietraject onderzoekt organische (rest)stromen

Economie 3/08/2017 9:38:49

Het inzetten van organische reststromen als alternatief veevoeder krijgt meer en meer aandacht. Maar de effectieve omzetting tot een werkbare waardeketen is nog een hele uitdaging.

Lees hieronder verder   
Verwant

Meer mogelijkheden voor ’biobased’ meststoffen

Investering in hightech proefveldbemester

7,6 miljoen euro voor moderniseren Proefstation voor de Groenteteelt

Autonome robot monitort gewassen op proefvelden

Start EU project rond duurzame teelt zeewier en microalgen

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Rittal vakseminarie stroomverdeling

Lokeren

donderdag 20 juni 2019

Business Software Event 2019

Mikrocentrum, Veldhoven (NL)

donderdag 20 juni 2019

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Keuze van de redactie

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Dit werd, binnen een co-creatietraject dat VITO samen met 8 Vlaamse ondernemers opzette, nader onderzocht. In één case onderzocht men het produceren van veevoeder uit oogstresten. Een andere case behandelde de lokale mobilisatie van reststromen in een korte waardeketen.van VITO gebundeld met de know how van de deelnemende KMO’s.

De deelnemende ondernemers wilden de valorisatie van oogstresten tot veevoeder onderzoeken, met name op basis van microbiële fermentatie. De uitdaging was om na te gaan in welke mate het fermentatieproces de samenstelling van oogstresten kan wijzigen, om de gezondheid van dieren te bevorderen.

Coördinator Linsey Garcia-Gonzalez, onderzoekster voor VITO, onderzocht de wijzigingen in samenstelling van drie gefermenteerde oogstresten, met name rode ajuinen, peren en spruiten.

Het onderzoek toonde aan dat de fermentatie slechts een beperkte microbiële omzetting met zich meebracht. Wel kon aangetoond worden dat er bioactieve stoffen gevormd worden waarvan gekend is dat ze een gezondheidsbevorderend effect kunnen veroorzaken.

Een mogelijk vervolgproject zal focussen op de wijzigingen in samenstelling van complexe gefermenteerde oogstresten en de optimalisatie van het fermentatieproces zelf.

De tweede case focust op de lokale mobilisatie van reststromen in een korte waardeketen. Dat past in het expertiseveld omtrent het opzetten van nieuwe biogebaseerde waardeketens.

Natte bermmaaisels worden vandaag vooral gecomposteerd. Er zijn andere waardeketens denkbaar met hoogwaardigere producten zoals eiwitten en vezels. Bioraffinage is hier een denkbare piste maar de techno-economische haalbaarheid voor kleinere partijen is lastig, ook omdat bermmaaisel relatief veel onzuiverheden bevat.

Een toekomstig project zal bekijken in hoeverre een lokale fermentatie van bermmaaisel met effectieve micro-organismen een product oplevert dat direct bruikbaar is als bodemverbeteraar, en daarmee een alternatief kan bieden voor compostering. << (Guy Leysen) (foto: Pixabay)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Dassault Systèmes neemt Medidata Solutions over

Het Amerikaanse Medidata levert cloud-oplossingen voor de life sciences-industrie en had vorig jaar een omzet van 564 miljoen euro. Dassault Systèmes betaalt 5,1 miljard euro voor de overname.

Artificiële intelligentie: Vlaamse, Waalse en nationale initiatieven

Agoria wil met haar Artificial Intelligence Adoption Focus Group de adoptie van Artificiële Intelligentie bij lidbedrijven bevorderen en de Belgische AI-sector meer visibiliteit geven.

Kempische bedrijven investeren 3,8 miljoen euro in diepe geothermie

Drie gerenommeerde industriële families uit de Kempen met name Lauwers van Profel, Swerts van Soudal en Tormans hebben hebben HITA opgericht om diepe geothermie een kans te geven.

Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

Deze applicatielabs openen: ‘Smart Assembly & Production’ en ‘Smart Production Organisation’ op UGent Campus Kortrijk en het Augmented & Virtual Reality Technlogielab van Howest in Kortrijk.

Siemens implementeert testen voor ’Connected en Automated Driving’

Streetwise, de real-world scenario database van TNO voor geautomatiseerd rijden, is vanaf heden te gebruiken in Siemens simulatieomgeving Simcenter Prescan.

Wereldprimeur: Jan De Nul stelt als eerste baggeraar CO2-reductie doelen op

Jaarlijks komt er 15% minder CO2 vrij bij onder­houds­bagger­werken in de kustjachthaven van Nieuwpoort. Tegen 2022 gaat het om 15% minder CO2 bij 80% van de Vlaamse onder­houds­bagger­contracten.

6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

Dit jaar wordt al voor de 18de keer de Leeuw van de Export uitgereikt door Flanders Investment & Trade (FIT). Na een eerste juryronde werden onlangs zes bedrijven genomineerd.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners