Janssen Pharmaceutica investeert in diepe aardwarmte

Janssen Pharmaceutica kondigt aan dat het diepe aardwarmte zal ontginnen op 2,4 kilometer diepte onder haar bedrijfssite te Beerse-Vosselaar voor de verwarming en koeling van haar gebouwen.

Trefwoorden: #aardwarmte, #diepe geothermie, #geothermie, #groene energie, #investering, #Janssen Pharmaceutica

Lees verder

Techniek

( Foto: Janssen Pharmaceutica )

ENGINEERINGNET.BE - Klimaatverandering beïnvloedt steeds meer de wereld waarin we leven. De recente klimaatconferentie van Parijs maakt duidelijk dat we als gemeenschap een opdracht hebben om snel en doortastend een antwoord te bieden op de vele uitdagingen.

Als gezondheidsbedrijf werkt Janssen Pharmaceutica voortdurend aan innovatieve en duurzame oplossingen om de impact op omgeving en milieu zo veel mogelijk te beperken.

dr. Stef Heylen, CEO Janssen Pharmaceutica: “Al vele jaren werken we aan een ambitieus plan om aardwarmte aan te wenden voor onze site. Onze energiebehoefte is immers groot en aardwarmte is de perfecte oplossing. Aardwarmte is een en al groene en hernieuwbare energie. Onze CO2-uitstoot zal tot 30% kunnen dalen. Aardwarmte is bovendien onuitputtelijk, veroorzaakt geen overlast en is stabiel in prijs.”

Toch was het geen evidente keuze. Het project gaat immers gepaard met grote investeringen. Niet alleen voor het aanboren van de grondwaterlagen op 2,4 kilometer diepte, maar ook voor de realisatie van een nieuw energiegebouw en de aanleg van een innovatief warmtenet van de vierde generatie. Alles samen goed voor een investering van 40 miljoen euro. De start van de werken is gepland na de zomer.

Vlaams minister van energie Bart Tommelein: “Janssen Pharmaceutica is het eerste bedrijf dat gebruik zal kunnen maken van de Vlaamse garantieregeling voor diepe aardwarmte. Boren in de diepe ondergrond houdt steeds risico’s in. Met de garantieregeling willen we bedrijven over de streep trekken. Als ze het op voorhand geschatte vermogen niet halen, dan kan de Vlaamse overheid bepaalde kosten terugbetalen.”

Het project kwam tot stand mede dankzij de financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (1.5 miljoen euro), het Agentschap Innoveren en Ondernemen (2 miljoen euro) en het Vlaams Energie Agentschap (4 miljoen euro).