Is de ideale maintenance manager een vrouw? - column

Columns & Blogs 4/07/2017 11:31:44

Ik wil vooreerst het duo Ann Van Look en Maxine Frimpong, Maintenance manager en Asset manager bij BASF Antwerpen, feliciteren met hun verkiezing tot Maintenance Manager van het Jaar 2017.

Lees hieronder verder   
Verwant

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

Belgische drone-industrie krijgt vleugels - column

”Digitalisering vereist rekenkracht, connectiviteit en data analyse” - column

Energieleverancier aansprakelijk voor panne aan de machine? - column

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(14/2) AB InBev investeert 42 miljoen euro in uitbreiding brouwerij Hoegaarden

(13/2) Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

(12/2) Agristo bouwt nieuw automatisch hoogbouwmagazijn

(11/2) Brits verpakkingsbedrijf investeert 15 miljoen euro in België

(6/2) 10 nieuwe Fabrieken van de Toekomst in Vlaanderen

(6/2) P&V Elektrotechniek neemt Bekaert Electric over

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een erg wijs man vertelde me ooit dat onderhoudsbeheer voor 20 % op techniek en methodes berust. 80 % van de resultaten wordt behaald door beter om te gaan met de mensen in de organisatie.

Emotionele intelligentie (EQ) is een belangrijke troef van een succesvol onderhoudsmanager. EQ is het vermogen om emoties te herkennen, te managen en hierover te communiceren, én om op de juiste wijze op andermans emoties te reageren.

Gemiddeld genomen hebben vrouwen een hoger EQ waardoor ze een meer relationeel leiderschap vertonen. Andere studies stellen dat bij topmanagers de genderverschillen in emotionele intelligentie compleet vervagen. Echte leiders zijn emotioneel bekwaam, of ze nu man of vrouw zijn.

De dingen juist doen en de juiste dingen doen
In onderhoud speelt er, naast de emotionele en menselijke factor, een heel scala aan kennis, vaardigheden en methodieken mee. Ik heb eerder mijn bewondering voor onderhoudstechnici geuit. Een herstelling of onderhoud correct uitvoeren, vergt heel specifieke kennis, kunde en ervaring.

Als onderhoudsmanager kan je maar beter het belang hiervan inzien. Dit uit zich in het appreciëren van het gedane werk en in het stellen van hoge kwaliteitseisen. Daarnaast wil je ook dat de vele onderhoudstaken kostenefficiënt en veilig verlopen. Kortom, je wil als manager het onderhoud ‘juist’ doen. Maar dit is niet voldoende. Het echte doel van onderhoud is het nastreven van de gewenste (productie)betrouwbaarheid.

Daarom is het belangrijk om je continu af te vragen of je nog wel de juiste dingen doet. Hebben we het juiste onderhoudsprogramma? Wat kunnen we doen om terugkerende problemen voor eens en altijd op te lossen? Deze vragen beantwoorden om te kunnen beslissen om ‘de juiste dingen te doen’, voegt minstens evenveel waarde toe als ‘de dingen juist te doen’.

Lange termijn en korte termijn
Het succes van de bekroonde onderhoudsverantwoordelijken bij BASF ligt ongetwijfeld mede bij de strategische beslissing die het bedrijf enkele jaren geleden heeft genomen om net deze twee aandachtsgebieden in onderhoud bij twee verschillende functies neer te leggen.

De onderhoudsmanager heeft daarbij een eerder korte termijn focus om efficiënt te onderhouden. De asset manager focust op effectief onderhoud en betrouwbaarheid op een iets langere termijn. Beide werken in tandem samen om er voor te zorgen dat de assets op een duurzame manier de resultaten leveren die worden verwacht.

Man of vrouw?
Het antwoord op deze vraag is dus simpel: de ideale maintenance manager is een vrouw of een man die al het voorgaande begrijpt.

Hij of zij slaagt er in om de mensen in zijn/haar team, afhankelijk van hun functie, eenduidig te laten focussen op korte termijn of op lange termijn zaken. Enkel op die manier slaagt een organisatie er in om de juiste dingen juist te doen ! <<
Door Wim Vancauwenberghe, Maintenance evangelist - directeur van BEMAS

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

5 miljoen euro uit Interreg 2 Seas-fonds voor provincie Antwerpen

Europa investeert via het Interreg 2 Seas-fonds 5 miljoen euro in 9 nieuwe projecten in de provincie Antwerpen. 5 projecten rond sociale thema’s en 4 rond duurzame energie en klimaatadaptie.

Plan voor bouw 30 nieuwe mijnenjagers en 1.550 drones

Belgium Naval & Robotics heeft een samenwerkingsplan gepresenteerd dat over een periode van 20 jaar 4 miljard euro omzet in België genereert met ruim 2,1 miljard toegevoegde waarde.

Antwerps sorteercentrum bpost bedekt met 10.000 m² zonnepanelen

De 3.700 fotovoltaïsche panelen met capaciteit van 1 megawatt werden geïnstalleerd door ENGIE Fabricom. bpost heeft nu in totaal 33.000 m² zonnepalen op zijn verschillende Belgische gebouwen

Zal Artificiële Intelligentie rol gaan spelen bij recrutering?

Wervingsbureau Michael Page analyseerde tijdens een onderzoek de technologieën en tendensen die de werkomgeving en competenties van morgen zullen bepalen en er een impact op zullen hebben.

Brugse campus opent labo voor onderzoek naar kunststoffen

In het laboratorium ‘Nieuwe Materialen’ kunnen studenten en wetenschappers onderzoek doen naar nieuwe kunststoffen, om bedrijven te helpen het hoofd te bieden aan ecologische uitdagingen.

IONITY gaat in zee met SPIE voor implementatie 400 laadstations

SPIE sleept een contract met IONITY in de wacht gesleept om de implementatie te ondersteunen van 400 hoog vermogen-laadstations voor elektrische voertuigen in heel Europa tegen 2020.

België en ESA akkoord over grondstation in Redu

De ministerraad keurt een voorontwerp van wet goed, dat instemt met het akkoord tussen België en het Europees Ruimteagentschap (ESA) over het centrum van ESA in Redu.

M+R: grootste Benelux-event voor procesinstrumentatie - uitnodiging

M+R is uitgegroeid tot het Benelux-event voor procesinstrumentatie in het hart van de grootste Europese (petro)chemiecluster nl. Antwerpen. Bezoek de beurs van 27-28 maart in Antwerp Expo.

Rexroth hydraulisch aggregaat bespaart ruimte en energie

De nieuwe CytroBox hydraulische krachtbron van Bosch Rexroth biedt met zijn intelligente, energie-efficiënte modulaire ontwerp een oplossing voor het middelmatige vermogensbereik van 7,5 tot 30 kW. Door IoT-technologieën te integreren, effent het ook de weg voor implementatie van Industry 4.0-concepten. <<

Partners