Is de ideale maintenance manager een vrouw? - column

Columns & Blogs 4/07/2017 11:31:44

Ik wil vooreerst het duo Ann Van Look en Maxine Frimpong, Maintenance manager en Asset manager bij BASF Antwerpen, feliciteren met hun verkiezing tot Maintenance Manager van het Jaar 2017.

Lees hieronder verder   
Verwant

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Pijpfitter

SBM Kortrijk

van 11/10/2018 tot 17/01/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(13/12) 4.000 kWh groene energie voor Corda Campus

(12/12) Winnaars AstraZeneca Foundation Awards 2018 bekend gemaakt

(10/12) Haven van Antwerpen test opwekken van energie uit waterstroom

(10/12) Siemens heeft COMSA overgenomen

(7/12) Nemo Link kabel tussen België en Groot-Brittannië ingehuldigd

(6/12) Klinidrones in Antwerpen (+fotoreportage)

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een erg wijs man vertelde me ooit dat onderhoudsbeheer voor 20 % op techniek en methodes berust. 80 % van de resultaten wordt behaald door beter om te gaan met de mensen in de organisatie.

Emotionele intelligentie (EQ) is een belangrijke troef van een succesvol onderhoudsmanager. EQ is het vermogen om emoties te herkennen, te managen en hierover te communiceren, én om op de juiste wijze op andermans emoties te reageren.

Gemiddeld genomen hebben vrouwen een hoger EQ waardoor ze een meer relationeel leiderschap vertonen. Andere studies stellen dat bij topmanagers de genderverschillen in emotionele intelligentie compleet vervagen. Echte leiders zijn emotioneel bekwaam, of ze nu man of vrouw zijn.

De dingen juist doen en de juiste dingen doen
In onderhoud speelt er, naast de emotionele en menselijke factor, een heel scala aan kennis, vaardigheden en methodieken mee. Ik heb eerder mijn bewondering voor onderhoudstechnici geuit. Een herstelling of onderhoud correct uitvoeren, vergt heel specifieke kennis, kunde en ervaring.

Als onderhoudsmanager kan je maar beter het belang hiervan inzien. Dit uit zich in het appreciëren van het gedane werk en in het stellen van hoge kwaliteitseisen. Daarnaast wil je ook dat de vele onderhoudstaken kostenefficiënt en veilig verlopen. Kortom, je wil als manager het onderhoud ‘juist’ doen. Maar dit is niet voldoende. Het echte doel van onderhoud is het nastreven van de gewenste (productie)betrouwbaarheid.

Daarom is het belangrijk om je continu af te vragen of je nog wel de juiste dingen doet. Hebben we het juiste onderhoudsprogramma? Wat kunnen we doen om terugkerende problemen voor eens en altijd op te lossen? Deze vragen beantwoorden om te kunnen beslissen om ‘de juiste dingen te doen’, voegt minstens evenveel waarde toe als ‘de dingen juist te doen’.

Lange termijn en korte termijn
Het succes van de bekroonde onderhoudsverantwoordelijken bij BASF ligt ongetwijfeld mede bij de strategische beslissing die het bedrijf enkele jaren geleden heeft genomen om net deze twee aandachtsgebieden in onderhoud bij twee verschillende functies neer te leggen.

De onderhoudsmanager heeft daarbij een eerder korte termijn focus om efficiënt te onderhouden. De asset manager focust op effectief onderhoud en betrouwbaarheid op een iets langere termijn. Beide werken in tandem samen om er voor te zorgen dat de assets op een duurzame manier de resultaten leveren die worden verwacht.

Man of vrouw?
Het antwoord op deze vraag is dus simpel: de ideale maintenance manager is een vrouw of een man die al het voorgaande begrijpt.

Hij of zij slaagt er in om de mensen in zijn/haar team, afhankelijk van hun functie, eenduidig te laten focussen op korte termijn of op lange termijn zaken. Enkel op die manier slaagt een organisatie er in om de juiste dingen juist te doen ! <<
Door Wim Vancauwenberghe, Maintenance evangelist - directeur van BEMAS

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Snellere doorlooptijden voor import van containers in Antwerpse haven

NxtPort lanceert twee nieuwe diensten die de administratieve processen versnellen voor het importeren en doorvoeren van containers, dankzij een gedigitaliseerde data-uitwisseling.

FANC geeft groen licht voor heropstart Doel 4

Het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) gaf vorig weekend groen licht gegeven voor de heropstart van de kernreactor Doel 4, die sinds 6 augustus 2018 stil lag.

Sirris richt centrum voor cyberveiligheid op

Om ervoor te zorgen dat nieuwe inzichten over cyberveiligheid sneller tot bij onze bedrijven komen, richt Sirris het Brussels Initiative on Cybersecurity Innovation (BICI) op.

Jan De Nul Group bouwt onderwaterberm in Benin

In Benin is het startsein gegeven voor omvangrijke kustbeschermingswerken ter hoogte van de kustplaatjes Avlékété en Djégbadji, deel van de kuststad Ouidah.

Arburg lanceert verhuurmodel voor kunststof freeforming - techniek

Het nieuwe "All-in Package" maakt het eenvoudiger om in te stappen in het Arburg kunststof freeforming (APF)-proces. De klant profiteert aan een lage investering al van hun know-how.

VIL reikt opnieuw Lean and Green Stars en Award uit

Snel Logistics Solutions, Special Fruit en Eandis (Fluvius) werden beloond met een Lean and Green Star, terwijl IVBO aan de haal ging met de Lean and Green Award 2018.

Werkgevers zijn optimistisch voor start van 2019

Uit de nieuwe de ManpowerGroup Barometer blijkt dat de wervingsactiviteit tijdens het 1e kwartaal van 2019 blijft aanhouden. Deze prognose is al voor het 7e opeenvolgende kwartaal positief.

Geslaagde take-off voor Drone West (+fotoreportage)

In Brugge ging vrijdag een druk bijgewoonde eerste editie door van Drone West dat West-Vlaamse kmo’s en landbouwbedrijven informeerde over de vele toepassingsmogelijkheden van drones.

ABB onthult nieuwste upgrade naar DCS Freelance

Freelance van ABB is een kosteneffectieve DCS-oplossing (Distributed Control System) voor procesindustrieën. Het combineert de voordelen van een DCS met PLC's en wordt onder ander gekenmerkt door gebruiksgemak, schaalbaarheid, flexibiliteit en betrouwbaarheid. Freelance 2019 is de nieuwste versie van de DCS. >>

Partners