Is de ideale maintenance manager een vrouw? - column

Columns & Blogs 4/07/2017 11:31:44

Ik wil vooreerst het duo Ann Van Look en Maxine Frimpong, Maintenance manager en Asset manager bij BASF Antwerpen, feliciteren met hun verkiezing tot Maintenance Manager van het Jaar 2017.

Lees hieronder verder   
Verwant

Duurzame energiebronnen integreren in betrouwbaar energie-ecosysteem - opinie

Ongewenste brieven van een ander in de bus? Wat nu? - column

De toekomst van de maakindustrie in België - column

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Aan de slag met de EPLAN-cloudoplossingen

Webinar

vrijdag 21 juni 2019

International Women in Engineering Day

Wereldwijd

zondag 23 juni 2019

SENSOR+TEST 2019

Nuremberg (D)

van 25/06/2019 tot 27/06/2019

MindSphere: (R)evolution with the cloud

Webinar Siemens

dinsdag 25 juni 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

BluePoint Antwerpen (Agoria Academy)

maandag 9 september 2019

Rittal vakseminarie industriële systeemkasten

Laakdal

donderdag 12 september 2019

Keuze van de redactie

(18/6) 30% meer bezoekers voor Vision, Robotics & Motion (+fotoreportage)

(18/6) Ontwikkelen methodes voor voorspellen onderhoud met big data algoritmen

(13/6) Machinebouw- en mechatronicalabs voor maakbedrijven klaar voor gebruik

(13/6) 6 bedrijven genomineerd voor Leeuw van de Export 2019

(11/6) DHL Express investeert in distributiecentrum in Roeselare

(11/6) Acht EU-landen krijgen nieuwe supercomputers

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een erg wijs man vertelde me ooit dat onderhoudsbeheer voor 20 % op techniek en methodes berust. 80 % van de resultaten wordt behaald door beter om te gaan met de mensen in de organisatie.

Emotionele intelligentie (EQ) is een belangrijke troef van een succesvol onderhoudsmanager. EQ is het vermogen om emoties te herkennen, te managen en hierover te communiceren, én om op de juiste wijze op andermans emoties te reageren.

Gemiddeld genomen hebben vrouwen een hoger EQ waardoor ze een meer relationeel leiderschap vertonen. Andere studies stellen dat bij topmanagers de genderverschillen in emotionele intelligentie compleet vervagen. Echte leiders zijn emotioneel bekwaam, of ze nu man of vrouw zijn.

De dingen juist doen en de juiste dingen doen
In onderhoud speelt er, naast de emotionele en menselijke factor, een heel scala aan kennis, vaardigheden en methodieken mee. Ik heb eerder mijn bewondering voor onderhoudstechnici geuit. Een herstelling of onderhoud correct uitvoeren, vergt heel specifieke kennis, kunde en ervaring.

Als onderhoudsmanager kan je maar beter het belang hiervan inzien. Dit uit zich in het appreciëren van het gedane werk en in het stellen van hoge kwaliteitseisen. Daarnaast wil je ook dat de vele onderhoudstaken kostenefficiënt en veilig verlopen. Kortom, je wil als manager het onderhoud ‘juist’ doen. Maar dit is niet voldoende. Het echte doel van onderhoud is het nastreven van de gewenste (productie)betrouwbaarheid.

Daarom is het belangrijk om je continu af te vragen of je nog wel de juiste dingen doet. Hebben we het juiste onderhoudsprogramma? Wat kunnen we doen om terugkerende problemen voor eens en altijd op te lossen? Deze vragen beantwoorden om te kunnen beslissen om ‘de juiste dingen te doen’, voegt minstens evenveel waarde toe als ‘de dingen juist te doen’.

Lange termijn en korte termijn
Het succes van de bekroonde onderhoudsverantwoordelijken bij BASF ligt ongetwijfeld mede bij de strategische beslissing die het bedrijf enkele jaren geleden heeft genomen om net deze twee aandachtsgebieden in onderhoud bij twee verschillende functies neer te leggen.

De onderhoudsmanager heeft daarbij een eerder korte termijn focus om efficiënt te onderhouden. De asset manager focust op effectief onderhoud en betrouwbaarheid op een iets langere termijn. Beide werken in tandem samen om er voor te zorgen dat de assets op een duurzame manier de resultaten leveren die worden verwacht.

Man of vrouw?
Het antwoord op deze vraag is dus simpel: de ideale maintenance manager is een vrouw of een man die al het voorgaande begrijpt.

Hij of zij slaagt er in om de mensen in zijn/haar team, afhankelijk van hun functie, eenduidig te laten focussen op korte termijn of op lange termijn zaken. Enkel op die manier slaagt een organisatie er in om de juiste dingen juist te doen ! <<
Door Wim Vancauwenberghe, Maintenance evangelist - directeur van BEMAS

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Kristal Solar Park officieel ingehuldigd

Met 99,5 MW is Kristal Solar park in Lommel het grootste zonnepark van de Benelux. 303.000 zonnepanelen en 2.200 kilometer kabels werden aangelegd op een terrein van 93 hectare.

Rittal ondersteunde Europa-Park bij opbouw van nieuw datacenter - techniek

Rittal ondersteunde het Europa-Park,Duitsland, bij het opbouwen van een nieuw datacenter. De systemen waren tijdig klaar voor de seizoenstart en garanderen de beschikbaarheid van attracties.

Europees onderzoeksproject gaat strijd aan met ziektes in vezelvlas

Elf Franse en Belgische universiteiten, onderzoeksinstellingen, sectororganisaties en bedrijven gaan gedurende 4 jaar op zoek naar oplossingen om ziektes in de vlasteelt te bestrijden.

Atlas Copco omarmt IoT - artikel

Antwerpen is het wereldwijde hoofdkwartier van de persluchtdivisie van Atlas Copco. Met Wouter Ceulemans, president van Airtec, praten we over IoT, smart factory en additive manufacturing.

BP breidt samenwerking met Schneider Electric uit

Wereldwijde energieproducent BP gaat een vijfjarige wereldwijde samenwerking aan met Schneider Electric. Beiden werkten al samen, maar deze overeenkomst versterkt de samenwerking.

Meer mogelijkheden voor ’biobased’ meststoffen

Het Europese onderzoeksproject LEX4BIO heeft tot doel de import van meststoffen te verminderen, nutriëntenkringlopen te sluiten en landbouwsystemen in de EU te verduurzamen.

Langverwachte EU Verordening voor drones is er

Op 11 juni 2019 publiceerde de Europese Commissie de lang verwachte gemeenschappelijke Europese regels inzake drones.

essenscia PolyMatters vindt ban op kunststoffen geen goede zaak

De toepassing van de nieuwe Europese richtlijn over Single Use Plastics (SUP) moet zo gebeuren dat de federale en regionale overheden wetgeving en maatregelen maximaal op elkaar afstemmen.

Flexibele Ethernet-kabels CC-Link IE Field certificaat

CAT5e of CAT6 kabels zijn onmisbaar voor de implementatie van Industrie 4.0 in de automatisering. igus heeft haar flexibele Ethernet-kabels CFBUS.045 en CFBUS.049 doorontwikkeld, voor het gebruik in kabelrupsen. De nieuwe kabels zijn nu getest door onafhankelijke instituten en verkregen het certificaat voor CC-Link IE protocollen.

Partners