Is de ideale maintenance manager een vrouw? - column

Columns & Blogs 4/07/2017 11:31:44

Ik wil vooreerst het duo Ann Van Look en Maxine Frimpong, Maintenance manager en Asset manager bij BASF Antwerpen, feliciteren met hun verkiezing tot Maintenance Manager van het Jaar 2017.

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Eerstelijns onderhoud op industriële tandwielkasten

MGH Servicecenter Antwerpen

dinsdag 23 april 2019

HRC & Robot Safety

Kortrijk

woensdag 24 april 2019

PLC-integratie met Siemens TIA portal

Webinar

woensdag 24 april 2019

Hygiënische stoom voedingsmiddelenindustrie

door Spirax Sarco - Gent

donderdag 25 april 2019

Elimineer overbodige onderhoudskosten

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Quick response manufacturing

Zwijnaarde (Gent)

donderdag 25 april 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Een erg wijs man vertelde me ooit dat onderhoudsbeheer voor 20 % op techniek en methodes berust. 80 % van de resultaten wordt behaald door beter om te gaan met de mensen in de organisatie.

Emotionele intelligentie (EQ) is een belangrijke troef van een succesvol onderhoudsmanager. EQ is het vermogen om emoties te herkennen, te managen en hierover te communiceren, én om op de juiste wijze op andermans emoties te reageren.

Gemiddeld genomen hebben vrouwen een hoger EQ waardoor ze een meer relationeel leiderschap vertonen. Andere studies stellen dat bij topmanagers de genderverschillen in emotionele intelligentie compleet vervagen. Echte leiders zijn emotioneel bekwaam, of ze nu man of vrouw zijn.

De dingen juist doen en de juiste dingen doen
In onderhoud speelt er, naast de emotionele en menselijke factor, een heel scala aan kennis, vaardigheden en methodieken mee. Ik heb eerder mijn bewondering voor onderhoudstechnici geuit. Een herstelling of onderhoud correct uitvoeren, vergt heel specifieke kennis, kunde en ervaring.

Als onderhoudsmanager kan je maar beter het belang hiervan inzien. Dit uit zich in het appreciëren van het gedane werk en in het stellen van hoge kwaliteitseisen. Daarnaast wil je ook dat de vele onderhoudstaken kostenefficiënt en veilig verlopen. Kortom, je wil als manager het onderhoud ‘juist’ doen. Maar dit is niet voldoende. Het echte doel van onderhoud is het nastreven van de gewenste (productie)betrouwbaarheid.

Daarom is het belangrijk om je continu af te vragen of je nog wel de juiste dingen doet. Hebben we het juiste onderhoudsprogramma? Wat kunnen we doen om terugkerende problemen voor eens en altijd op te lossen? Deze vragen beantwoorden om te kunnen beslissen om ‘de juiste dingen te doen’, voegt minstens evenveel waarde toe als ‘de dingen juist te doen’.

Lange termijn en korte termijn
Het succes van de bekroonde onderhoudsverantwoordelijken bij BASF ligt ongetwijfeld mede bij de strategische beslissing die het bedrijf enkele jaren geleden heeft genomen om net deze twee aandachtsgebieden in onderhoud bij twee verschillende functies neer te leggen.

De onderhoudsmanager heeft daarbij een eerder korte termijn focus om efficiënt te onderhouden. De asset manager focust op effectief onderhoud en betrouwbaarheid op een iets langere termijn. Beide werken in tandem samen om er voor te zorgen dat de assets op een duurzame manier de resultaten leveren die worden verwacht.

Man of vrouw?
Het antwoord op deze vraag is dus simpel: de ideale maintenance manager is een vrouw of een man die al het voorgaande begrijpt.

Hij of zij slaagt er in om de mensen in zijn/haar team, afhankelijk van hun functie, eenduidig te laten focussen op korte termijn of op lange termijn zaken. Enkel op die manier slaagt een organisatie er in om de juiste dingen juist te doen ! <<
Door Wim Vancauwenberghe, Maintenance evangelist - directeur van BEMAS

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Geothermie: Hoe diep in de put? - artikel

De voorbije jaren werd in Vlaanderen steevast naar geothermie verwezen als één van de meest beloftevolle types hernieuwbare energie. VITO liet regelmatig positieve berichten horen.

Tuinbouwschool Melle wint STEM-scholenwedstrijd Artcadia

Hun winnende ontwerp ‘Zeeteelt’ is een uitvinding waarbij hexagonale pontons, gemaakt van het afvalplastic uit de oceanen, de basis vormen om aan landbouw op zee te doen.

Waterstofauto als stroombron in duurzaam energiesysteem

TU Delft onderzoekt hoe geparkeerde brandstofcelauto's te gebruiken zijn als elektriciteitscentrale, en hoe het aanbod van energie en de betrouwbaarheid van zo'n systeem zijn te vergroten.

Voedingsmiddelenindustrie vaak nog in eerste fase van digitalisering

Dit blijkt uit een rapport met de belangrijkste resultaten van een onderzoek dat Siemens PLM Software uitvoerde over digitalisering in de voedings­middelen­industrie.

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

De Universiteit Twente ontwikkelt een micro-jet injectietechniek die met een dunne en ultrasnelle vloeistofstraal tatoeages zet, die bijvoorbeeld een signaal geven om medicijnen in te nemen.

Emerson organiseerde STEM-Girlsday - techniek

Als vervolg op haar wereldwijde inzet om het STEM-onderwijs en women in STEM te promoten, organiseerde Emerson een “We Love STEM”-evenement onder de vlag van Girlsday.

Internetinfrastructuur moet het hebben van de democratie - artikel

Na de verkiezingen in Congo werd het internet begin dit jaar weken uitgeschakeld. Midden januari ging het internet ook neer in Zimbabwe na onrust over de steile brand­stof­prijs­verhogingen.

Doorzichtig en UV-werend nanopapier als alternatief voor plastic verpakking

De Universiteit Utrecht ontwikkelt het volledig biologische materiaal, bestaande uit enkele nanometers dikke cellulosevezels, samen met Unilever en de Universiteit van Amsterdam.

Schneider Electric heeft nieuw webadres

Om de toegang tot de website te vereenvoudigen en de gebruikerservaring op de digitale kanalen te verbeteren, heeft Schneider Electric, wereldleider in digitale transformatie van energiebeheer en automatisering, zijn webdomein bijgewerkt van www.schneider-electric.be naar www.se.com/be en nieuwe functies werden toegevoegd.

Partners