Inzameling klein elektro door koeriers te omslachtig en te duur

Uit de resultaten van het project IKEO van het VIL blijkt dat het consumentenrecht, om een gelijkaardig oud of afgedankt toestel mee te geven aan de koerier, vaak dood gezwegen wordt.

Trefwoorden: #consumentenrecht, #elektrische toestellen, #inzameling klein elektro, #recyclage, #VIL, #wetgeving

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Volgens artikel 3.4.4.8 van VLAREMA (Vlaams Reglement betreffende het duurzaam beheer van materiaalkringlopen en afvalstoffen) zijn de eindverkopers van elektr(on)ische apparaten die zo’n toestel bij de consument aan huis afleveren, verplicht (indien de consument dat wenst) om bij levering een afgedankte apparaat gratis in ontvangst te nemen.

Webshops staan niet te springen om afgedankte apparaten in te zamelen door de relatief hoge kostprijs. Een tweede grote zorg is de conversiegraad, de verhouding tussen het aantal klanten dat de webshop bezoekt en het aantal dat effectief een bestelling plaatst.

Consumenten haken af naarmate het aantal muisklikken toeneemt. Webshops wensen daarom geen extra stap toe te voegen waarin de klant kan aangeven of hij een afgedankt toestel wenst in te leveren. Dit maakt het voor de logistieke dienstverleners extra complex omdat ze geconfronteerd worden met onaangekondigde retours.

Meer dan de helft van de consumenten zijn zich niet bewust van de mogelijkheid om oude toestellen gratis mee te geven aan de koerier of achter te laten in het afhaalpunt. Dat blijkt uit de consumentenenquête die het VIL uitvoerde bij 1.097 Belgen.

Slechts 21% gaf aan van dit recht gebruik te willen maken. De meerderheid (59%) brengt zijn oude elektrische toestellen zelf naar het containerpark. Deze percentages veranderden toen de deelnemers tijdens de bevraging op de hoogte werden gesteld van de mogelijkheid om de oude toestellen gratis mee te geven. Na deze bewustmaking koos meer dan de helft van de respondenten voor deze optie.

Het VIL werkte een logistiek concept uit dat de inzameling van klein elektro op een zo efficiënt en gestandaardiseerd mogelijke manier laat verlopen en testte de cruciale stappen in het proces ook uit in de praktijk. Zo werden een aantal scenario’s gesimuleerd met als doel een aantal aannames rond kosten te valideren.

Peter Lagey, projectleider van het VIL: “Uit de testen kwamen ook heel wat praktische bedenkingen naar boven. De testen vonden plaats op privéterrein bij ideale weersomstandigheden. Op de openbare weg, bij koude temperaturen, regen en wind wordt het al een ander verhaal.

Bovendien zijn er bijkomende vertragingsfactoren: de klant die een praatje begint of een discussie die ontstaat over het aangeboden toestel, … De aanwezigheid van een bak voor de oude toestellen in de bestelwagen bemoeilijkt overigens het afleveren van pakketten en neemt extra plaats in beslag in de laadruimte.”

In Nederland heeft overleg tussen sectororganisaties en overheid geleid tot een soepelere vertaling van de aanvaardingsplicht. Vlaanderen heeft hier de boot gemist.


Projectdeelnemers in dit project:
Bebat, bpost, BringMe, Bubble Post, BW Imsir, Coolblue, Coolrec, ODTH.

IKEO staat voor Inzameling Klein Elektro Online