Een gesprek met een werknemer opnemen ? - column

Columns & Blogs 19/06/2017 11:32:40

Heb je een probleem met een werknemer uit te klaren, dan kan het wel eens gebeuren dat hij jullie gesprek opneemt met zijn smartphone. Maar… is dit wel toegelaten?

Lees hieronder verder   
Verwant

Economische conjunctuur: ”Bijtanken of stilvallen” - opinie

essenscia opgetogen over investering Borealis

“De schoonheid, de kracht en de wijsheid van wetenschap” - column

De energietransitie vergt net iets meer - opinie

Dirk Torfs: “Niet alleen het product, ook de productie innoveren!” - column

NIS-richtlijn tegen cybercriminaliteit ! - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club onderhoudsmanagers

Mercure Hotel - Roeselare

van 19/03/2018 tot 26/11/2018

Expert in onderhouds­management - modulair programma

Bluepoint Antwerpen

van 19/04/2018 tot 22/11/2018

Inleiding in de machinebouw

Zwijnaarde (Gent)

van 10/09/2018 tot 3/12/2018

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Sales Academy: verbeter uw bedrijfsresultaten

Bluepoint Brussel

van 20/09/2018 tot 22/11/2018

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Haven Gent en Zeeland Seaports fuseren tot North Sea Port

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Keuze van de redactie

(15/11) Infrabel test drone in strijd tegen kabeldiefstallen

(14/11) Angelique Van Ombergen wint Vlaamse PhD Cup 2018

(12/11) Winnaars European Social Innovation Competition 2018 bekend

(12/11) Polestar evalueert sterkte koolstofvezel

(7/11) Europees project voor ombouw van kolencentrale naar biomassa

(7/11) Snelle energieopslag in machine-aandrijvingen leidt tot lagere kosten

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Onze Grondwet is duidelijk en stelt: “Ieder heeft recht op eerbiediging van zijn privéleven en zijn gezinsleven, behoudens in de gevallen en onder de voorwaarden door de wet bepaald.” (art. 22)

De vraag stelt zich echter of je in onze huidige maatschappij nog wel kan spreken van privacy? Door het gebruik van computers, betaalkaarten, camera’s en dergelijke geef je een deel van je privacy prijs.

Normaal gezien, rekening houdend met bovenstaand artikel, mag je in je privéleven of in je woning doen wat je wilt. Je mag ook je mening zeggen in brieven, e-mails of (telefoon)gesprekken. Alleen in uitzonderlijke gevallen kan de overheid zich wel in je privéleven inmengen.

Foto’s nemen met je smartphone?
Het gaat hier om het zogenaamde ‘recht op afbeelding’ of ‘het portretrecht’. Concreet komt het erop neer dat indien je een foto van een persoon wenst te nemen, je zijn toestemming moet vragen. De foto van een persoon mag niet publiekelijk gebruikt worden zonder zijn toestemming. Laten we hier echter opmerken dat de persoon op de foto wel duidelijk herkenbaar moet zijn.

Deze toestemming kan je mondeling verkrijgen van de afgebeelde persoon. Toch is het raadzaam, om later problemen te vermijden, een schriftelijke toestemming te vragen. Je zal begrijpen dat, indien er zich ooit problemen zouden voordoen, mondelinge afspraken hieromtrent moeilijk te bewijzen zijn!

Foto’s op uw website plaatsen?
Er is de laatste tijd heel wat te doen omtrent ‘auteursrechten’, ‘intellectuele rechten’, enz… Vooral sinds het bestaan van het Internet worden heel wat inbreuken op deze wetgeving vastgesteld en gesanctioneerd. Daarom moet er voorzichtig omgesprongen worden met foto’s en filmpjes op een website.

Wil je foto’s van bijvoorbeeld je bedrijf of handelspand op je website plaatsen, dan is er op zich geen probleem. Maar zodra mensen, bijvoorbeeld een werknemer, op een herkenbare manier op deze foto’s te zien zijn, is voorzichtigheid geboden!

En wat met het opnemen van gesprekken?
Stel dat je een geschil hebt met een werknemer, mag je het gesprek met deze persoon stiekem opnemen? En kan die opname later als bewijsmateriaal gebruikt worden tijdens een gerechtelijke procedure?

Om deze vragen te beantwoorden moet nagegaan worden of de persoon waarmee je in gesprek bent een handelaar/bedrijfsleider is of een gewone particulier. Rechters oordelen wellicht wel dat de meeste gesprekken met een particulier deel uitmaken van zijn privéleven!

Gaat het om gesprekken tussen bedrijfsleiders/handelaars, dan liggen de zaken toch wat anders omdat men hier te maken heeft met een zakelijk gesprek (tenzij het over privé- aangelegenheden zou gaan). Deze zakelijke gesprekken zullen in veel gevallen door de rechter aanzien worden als een gesprek dat de privacy van de personen niet in de weg staat.

Onlangs sprak een rechter zich uit over een dergelijke zaak. Hier had de werknemer het gesprek in het kantoor van zijn werkgever stiekem opgenomen met zijn smartphone. Later, tijdens de rechtszaak, liet de rechter dit gesprek toe als bewijsmateriaal omdat hij meende dat het om een zakelijk gesprek ging en dus niet de privacy van de aanwezigen schond!

Of een dergelijke opname als bewijs kan dienen tijdens een rechtszaak, zal afhangen van hoe de tegenpartij hier tegenover staat! In de meeste gevallen zal de tegenpartij zich kanten tegen zo’n opname door bijvoorbeeld te stellen dat die op een ander tijdstip gemaakt werd, dat het niet de stem is van de betrokken persoon of dat er gesjoemeld is met de opname!

Het zal dus ook hier afhangen van het oordeel en de interpretatie van de rechter. <<
door Solange Tastenoye, zelfstandig juriste

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Solar@Sea start eerste praktijktest voor offshore solar system

In de haven van Den Helder is een drijvend dunne-film solarsysteem te water gelaten, waarop de invloed van algengroei, vervuiling, zoutafzetting en weersinvloeden zal worden geanalyseerd.

TCS en ENGIE Laborelec beschermen nutsbedrijven tegen cyberaanvallen

Tata Consultancy Services (TCS), een internationale aanbieder van IT-diensten, consultancy en IT-oplossingen voor bedrijven, gaat samenwerken met onderzoekscentrum ENGIE Laborelec.

Vlaams Actieplan Asbestafbouw pakt 2,3 miljoen ton asbest aan

De Vlaamse regering heeft 27,2 miljoen euro vrijgemaakt voor 2018 en 2019 ten behoeve van asbestverwijdering in scholen, woningen en andere gebouwen, en asbestinzameling op recyclageparken.

CEBIT 2019: d!talk bespreekt de toekomst van digitale transformatie - uitnodiging

Topconferenties concentreren zich op de sleuteltechnologieën en gebruikersindustrieën. Een initiële groep sprekers heeft al bevestigd. De universiteit Hannover ontwikkelt het d!talk-design.

Onderzoek naar elektronen in 1,58 dimensies

Het is bekend dat elektronen zich heel anders gedragen in drie dimensies (kubus), twee dimensies (vlak) of één dimensie (draad), maar wat gebeurt er als elektronen in 1,58 dimensies leven?

Startup Hyperlane breekt internationaal door

De Hasseltse startup heeft een partnership gesloten met het Amerikaanse Pixel & Tonic (Craft CMS). Het bedrijf koos voor Hyperlane als een van hun drie geprefereerde hosting partners.

Uniflex UWT 2.2 buisoprolsysteem nu met regelbare snelheid - techniek

Uniflex, de fabrikant van felsmachines uit het Duitse Karben, heeft een nieuwe functionaliteit toegevoegd aan het al goed bekende gemotoriseerde buisoprolsysteem UWT 2.

1 op de 5 bedrijven vorig jaar slachtoffer van fraude

Uit een studie van het adviesbureau BDO België blijkt dat 20% van onze bedrijven vorig jaar te maken kreeg met fraudeurs. De schade bedroeg gemiddeld 150.000 euro per incident.

Kontron introduceert nieuwe ZINC CUBE SKD

De nieuwe ZINC CUBE SKD Embedded Server van Kontron is bij uitstek geschikt als compacte server voor industriële toepassingen dankzij zijn hoge prestaties, zijn grote geheugen en zijn robuuste ontwerp, dat een hoge weerstand biedt tegen schokken en trillingen. Hij is verkrijgbaar met krachtige Intel Xeon D-2100-processors. >>

Partners