België tekent Europa’s supercomputerakkoord

België tekende als achtste EU-land de Europese Verklaring over high-performance computing om de volgende generatie supercomputers en data infrastructuren uit te bouwen.

Trefwoorden: #België, #EuroHPC, #exascale, #PPP, #Rome, #supercomputer

Lees verder

research

( Foto: EC )

ENGINEERINGNET.BE - België vervoegt Duitsland, Frankrijk, Italië, Luxemburg, Nederland, Portugal en Spanje die op 23 maart 2017 al de EuroHPC-verklaring tekenden in Rome.

De opzet: supercomputers te ontwikkelen die meer dan honderd keer sneller zijn dan Europa’s allersnelste machine vandaag. Het EuroHPC-akkoord wil de volgende generatie Europese supercomputers en data infrastructuren tegen 2022/2023 optrekken naar minstens 10 tot de 18e berekeningen per seconde. Men spreekt van ‘exascale computers’.

Vandaag gebruikt de Europese industrie de capaciteit van één derde van alle supercomputers wereldwijd maar het levert zelf maar zowat 5% daarvan. Het afhankelijkheidsrisico om ingesloten te geraken is té groot. Het EuroHPC-initiatief is dan ook een uitbraakpoging met het doel tegen 2022 Europese exascale supercomputers te hebben die wereldwijd tot de top drie behoren.

De inspanning van dit Europees project kan dan ook vergeleken worden met het opzetten van Airbus -dat vandaag de helft van alle straalvliegtuigen ter wereld produceert- en Galileo, Europa’s allergrootste ruimtevaartproject dat een civiel alternatief biedt voor de militaire gps-structuur. Tegen 2020 wil EuroHPC minstens twee pre-exascale computers online hebben om tegen 2023 al full exascale te bereiken.

Enerzijds gaat het er om privé- en overheidsmiddelen te poolen om deze geavanceerde computers aan te schaffen en te gebruiken. De Europese Commissie investeert 700 miljoen euro van het Horizon 2020 programma in een Publiek Privaat Partnership (PPP) rond supercomputers. Verwacht wordt dat er langs privé-zijde evenveel middelen losgeweekt worden. Anderzijds dienen in Europa ook de technologische sleutelblokken hiervoor ontwikkeld te worden, van de snellere processoren die minder vermogen vergen tot de systeemarchitectuur, de software tools en toepassingen.

Het initiatief schraagt de European Open Science Cloud dat een virtuele omgeving biedt aan Europa's 1,7 miljoen researchers en 70 miljoen wetenschappelijke en technologie professionals. Het gaat om het opslaan, delen en hergebruiken van data dwars over grenzen en disciplines heen. In eerste instantie ligt de focus bij de wetenschap. Mettertijd zullen ook overheid en het zakenleven van die cloud gebruikmaken.

Alexander De Croo, minister van ontwikkelingssamenwerking, digitale agenda, telecommunicatie en postdiensten benadrukte het belang van supercomputers voor de economie en de samenleving en gaf als voorbeeld het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen en innoverende hernieuwbare energieoplossingen. “Het is belangrijk dat België mee in de kopgroep van de Europese innovatoren zit.” België zal twee pleitbezorgers benoemen om aan de Europese discussies over het HPC-initiatief deel te nemen. Het doel is om een intra-Belgische coördinatie op te richten om het federale niveau (DTO en Belspo) met de drie regio’s te verbinden.

De supercomputers kunnen dan ingezet worden om nieuwe geneesmiddelen te ontwerpen en hun effecten te simuleren, snellere diagnoses en betere behandelingen voor te schrijven, maar ook in andere gebieden beslissingen te ondersteunen. Denk aan de energiesector, stadsplanning,… maar ook big data te verwerken, bijvoorbeeld van het Copernicus aardobservatieprogramma, weersvoorspellingen,…

Vice-premier Alexander De Croo -ook minister van ontwikkelingssamenwerking, digitale agenda, telecommunicatie en postdiensten- benadrukte het belang van supercomputers voor de economie en de samenleving en gaf als voorbeeld het ontwikkelen van nieuwe geneesmiddelen en innoverende hernieuwbare energieoplossingen. “Het is belangrijk dat België mee in de kopgroep van de Europese innovatoren zit.” België zal twee pleitbezorgers benoemen om aan de Europese discussies over het HPC-initiatief deel te nemen. Het doel is om een intra-Belgische coördinatie op te richten om het federale niveau (DTO en Belspo) met de drie regio’s te verbinden.

De lidstaten die de verklaring ondertekenden werken nu, samen met de Europese Commissie, aan een roadmap, tegen eind 2017, om de Europese exascale supercomputer infrastructuur uit te bouwen. Andere lidstaten zijn ondertussen uitgenodigd om toe te treden tot het initiatief.