Werkgevers willen deze zomer blijven aanwerven

Volgens de ManpowerGroup Barometer is 6% van de werkgevers van plan om mensen aan te werven tijdens het 3de kwartaal 2017. Slechts 2% zou zijn personeelsbestand inkrimpen.

Trefwoorden: #barometer, #ManpowerGroup, #tewerkstelling, #vacature, #werk

Lees verder

HR

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Het verschil, de Nettotewerkstellingsprognose, landt zo op een positieve +4, of 3 procentpunten hoger dan vorig kwartaal. Daarmee bevestigt deze barometer het optimisme van andere economische indicatoren: de Belgische economie blijft jobs creëren.

Die jobcreatie gebeurt hoofdzakelijk in de private sector. En toch is het niet enkel rozengeur en maneschijn op het vlak van onze werkzaamheidsgraad. Met 67,2% scoren we merkelijk lager dan het Europese gemiddelde (70%). Bovendien liggen de regionale cijfers ver uit elkaar: 71,9% in Vlaanderen, 61,5% in Wallonië en 58,7% in Brussel.

Maar het lijkt dat het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een inhaalbeweging heeft ingezet. Liefst 10% van de bevraagde werkgevers verwacht dat ze de komende maanden medewerkers zullen aanwerven. De Nettotewerkstellingsprognose bereikt er een optimistische +7.

Het was al van het 1ste kwartaal 2013 geleden dat het tewerkstellingsklimaat in Brussel zo gunstig was. Dat staat in fel contrast met de stagnatie in de Waalse aanwervingsappetijt (0), terwijl Vlaanderen (+4) matig positief blijft.

De algemene positieve trend vertaalt zich ook op sectorniveau. De werkgevers uit negen van de tien bevraagde sectoren voorspellen dat ze in het 3de kwartaal 2017 mensen zullen aanwerven - vorig kwartaal waren zes sectoren positief. De grootste dynamiek tonen de sectoren Financiële instellingen / verzekeringen / vastgoed/diensten (+9) en Transport, logistiek en communicatie (+8).

Nog vier andere sectoren laten zich positief (+5) uit: de Groot- en Kleinhandel, de Bouw, de Winning van Delfstoffen en de sector van de Openbare diensten/onderwijs/ gezondheidszorg/ maatschappelijke dienstverlening. Enkel de werkgevers uit de Maakindustrie (-2) hebben een minder goed oog in de toekomst.