Dringend nood aan meer afzetmogelijkheden voor recyclageproducten

Vlaanderen voert 1,17 miljoen ton afval in, omdat onze regio een autoriteit is op vlak van recyclage. Er moeten echter dringend meer afzetmogelijkheden voor recyclage komen.

Trefwoorden: #afval, #afvalstromen, #circulaire economie, #Go4Circle, #Green Deal, #recyclage

Lees verder

Nieuws

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Elk land heeft zo zijn talent. Voor België is dat recycleren. In ons land recycleren we meer dan 80 % van de verpakkingen, ruim boven het Europees gemiddelde van 65,4% (cijfers 2012, bron Eurostat).

Volgens Werner Annaert, algemeen directeur van Go4Circle: “We hebben van in het begin begrepen dat recycleren begint met goed sorteren. Hier bestaat al tientallen jaren de gescheiden afvalophaling voor pmd, gft, papier en karton enzovoort. Daardoor hebben we vrij zuivere afvalstromen die op een economisch rendabele manier te recycleren zijn.”

Dankzij die voortrekkersrol is België zich steeds meer gaan ontpoppen als autoriteit op vlak van recyclage, ook buiten het verpakkingsafval. Zo is het volume afval dat voor verdere verwerking bij ons belandt sinds 2010 bijna verdubbeld. Een positieve evolutie, maar dat neemt niet weg dat recyclage nog steeds zeer beperkt is.

Annaert: “Dat we in Vlaanderen zo’n 1,17 miljoen ton afval uit het buitenland ontvangen voor verwerking is goed, maar het blijft een fractie van de miljarden tonnen nieuwe producten die bedrijven in ons land elk jaar produceren. Er blijft dus nog heel wat potentieel liggen, zowel in eigen land als vanuit het buitenland, om afval hier bij ons om te zetten in nieuwe materialen en energie. Onze producerende bedrijven moeten dan wel meer open staan om die afvalstoffen als grondstof te gaan gebruiken.”

Vandaag worden nieuwe producten nog te vaak geproduceerd op basis van primaire grondstoffen, in plaats van gerecycleerde materialen. Hoe kunnen we bedrijven overtuigen om hun productieproces bij te sturen?

Annaert: “Met de nodige steun en initiatieven kan de overheid bedrijven stimuleren om meer gerecycleerde materialen te gebruiken in hun producten. Bijvoorbeeld door een minimale hoeveelheid gerecycleerde materialen per product op te leggen.”

De overheid begint stilaan initiatieven te nemen om de circulaire economie in de praktijk te brengen. Zo maakt de Vlaamse regering nog dit jaar 1,7 miljoen euro extra middelen vrij voor circulaire economie-projecten.

In dat kader werd ook de Green Deal ‘Circulair Aankopen’ ondertekend, waarbij ruim 85 aankopende organisaties (gaande van overheidsbedrijven zoals de OVAM en de VRT, over lokale besturen zoals Stad Kortrijk of Stad Gent, tot bedrijven en financiële instellingen als Ikea, Colruyt, Janssen Pharmaceutica, ING…) en een 50-tal ondersteunende partijen (onderzoeksinstellingen, federaties…) zich engageren om samen meer dan 150 circulaire aankoopprojecten te realiseren tegen juni 2019.

Een mooie hefboom om de circulaire economie op gang te trekken, maar ook een evidente en noodzakelijke ingreep. Want vandaag geraken Vlaamse recyclagebedrijven hun recyclagematerialen onvoldoende kwijt, ondanks alle mooie woorden over de circulaire economie.