Clusterpact duurzame innovaties in chemie afgesloten

Catalisti heeft het clusterpact officieel ondertekend samen met Vlaams ministers Bourgeois en Muyters. Dit pact legt de concrete engagementen vast van alle partners.

Trefwoorden: #Calisti, #chemie, #clusterpact, #duurzaam, #essenscia, #innovatie, #kunststoffen, #life sciences, #speerpuntcluster, #Vlaamse Regering

Lees verder

Nieuws

( Foto: essenscia )

ENGINEERINGNET.BE - Catalisti verenigt bijna honderd bedrijven en alle Vlaamse universiteiten.

Ook sectorfederatie essenscia vlaanderen, VITO (Vlaamse Instelling Voor Technologisch Onderzoek), het onderzoekscentrum voor de textielindustrie Centexbel en Bio Base Europe Pilot Plant, de pilootfaciliteit voor de bio-gebaseerde industrie, maken deel uit van het innovatieplatform.

Vorig jaar lanceerde Vlaams minister van Innovatie Philippe Muyters het nieuwe clusterbeleid om zo de strategische samenwerking tussen bedrijven, sectoren en onderzoekers te stimuleren. Het doel? De economische impact van innovatie gevoelig doen stijgen.

Drie speerpuntclusters ondertekenden vandaag als eerste hun clusterpact: Catalisti (chemie en kunststoffen), SIM (slimme materialen) en VIL (duurzame logistiek). Stuk voor stuk sluiten ze aan bij de sterkten van de Vlaamse industrie en kennisinstellingen.

Muyters: “Het engagement dat we als Vlaamse overheid aangaan is niet min: het gaat om maximum 500.000 euro per cluster, en dat voor een termijn van 10 jaar. Daarnaast is er dit jaar 50 miljoen euro ter beschikking voor onderzoeks- en innovatieprojecten die de clusters kunnen uitvoeren om de competitiviteit van hun clusterleden te ondersteunen. Maar voor wat hoort wat: de bedrijven leggen zelf ook minstens 50% van de financiering van de clusterwerking op tafel.”

Bourgeois: “De sterke focus van de Vlaamse regering op onderzoek en ontwikkeling loont. Innovatie is een van de levenslijnen van onze Vlaamse welvaart. De samen- en wisselwerking tussen overheid, bedrijven en kennisinstellingen is dan ook van cruciaal belang willen we onze welvaart veilig stellen, onze bedrijven verankeren en onze toppositie in het buitenland behouden.”