WKK’s in glastuinbouwgebieden koppelen in warmtenet

De provincie Antwerpen wou weten of het rendement van WKK's geoptimaliseerd kon worden door deze te koppelen via een warmtenet. De Thomas More hogeschool onderzocht dit.

Trefwoorden: #glastuinbouw, #provincie Antwerpen, #warmtekrachtkoppeling, #warmtenet, #WKK

Lees verder

Nieuws

( Foto: © Provincie Antwerpen )

ENGINEERINGNET.BE - Het Kenniscentrum Energie van de Thomas More hogeschool ontwikkelde een concept dat geconcretiseerd werd in vier glastuinbouwgebieden in de provincie Antwerpen. De resultaten van deze studie werden onlangs voorgesteld tijdens de studiedag ‘WKK in de glastuinbouw’.

Voor de provincie Antwerpen is glastuinbouw een belangrijke economische sector wetende dat bijna de helft van het Vlaamse serreareaal en bijna 60% van alle groenten onder glas in de provincie terug te vinden zijn.

Het provinciaal glastuinbouwbeleid zet sterk in op het behoud en de verduurzaming van het glastuinbouwareaal in onze provincie. Een warmtekrachtkoppeling speelt een cruciale rol in die verduurzaming.

De glastuinbouw is een sector bij uitstek waar warmtekrachtkoppeling (WKK) het laatste decennium haar energie- en emissiebesparende troeven heeft bewezen. Door de toepassing van een WKK hebben de tuinders alleen al in 2016 een CO2-besparing van meer dan 300.000 ton gerealiseerd.

De provincie Antwerpen zet nu een volgende, veelbelovende stap om het economisch en ecologisch rendement verder te optimaliseren.

Omdat een klassiek warmtenet maar twee buizen heeft, ontwikkelde het Kenniscentrum Energie een driebuizensysteem zodat glastuinbouwbedrijven warmte op het net kunnen injecteren maar ook warmte kunnen afnemen. Dat concept werd geconcretiseerd in vier glastuinbouwgebieden in Merksplas, Hoogstraten, Rijkevorsel en Sint-Katelijne-Waver.

Gedeputeerde voor landbouw Ludwig Caluwé: “Op korte termijn zie ik koppelingen tussen twee of drie bedrijven in praktijk gerealiseerd worden. Door relatief kleinere investering ervaren de bedrijven onmiddellijk de economische return.

Op langere termijn geloof ik dat een uitgebreid warmtenet in een glastuinbouwgebied zorgt voor de verankering van glastuinbouw in onze regio en de overstap naar een nieuwe technologie of warmtebron mogelijk maakt.”