Wereldprimeur in MS-onderzoek: dendritische celtherapie

Het CCRG en de Dienst Neurologie van het UZA gaan, samen met de UAntwerpen en gesteund door de Charcot Stichting, een nieuw type celtherapie in een eerste klinische studie uittesten.

Trefwoorden: #behandeling, #celtherapie, #Charcot Stichting, #dendritische celtherapie, #MS, #Multiple Sclerose, #onderzoek, #UAntwerpen, #UZA

Lees verder

research

( Foto: Charcot Stichting )

ENGINEERINGNET.BE - Eén van de nieuwste en meest veelbelovende behandelmethodes binnen de gezondheidszorg is ‘celtherapie’, d.w.z. het gebruik van cellen van de patiënt zelf als medicijn.

De cellen die worden toegediend zijn dendritische cellen, een gespecialiseerde populatie van witte bloedcellen die functioneert als de aan- en uitzetknop van het afweersysteem.

Deze medicinale celproducten grijpen op een doelgerichte manier in op de onderliggende ziekteprocessen van de aandoening. Voor auto-immuunziekten zoals MS kan celtherapie een echte doorbraak betekenen in de behandeling.

Onderzoeksprofessor Nathalie Cools: "Deze klinische studie is een veiligheidsstudie die onderzoekt of er geen nevenwerkingen verbonden zijn aan het toedienen van cellen. Dat is een eerste cruciale stap in het uitwerken van een echte behandeling voor MS-patiënten."

Voor uitvoering van de klinische studie ontvingen de onderzoekers een IWT-TBM project. Tot nog toe is er geen inmenging vanuit de industrie voor dit type onderzoek.

Het fundamentele onderzoek dat tot deze doorbraak heeft geleid werd gefinancierd door de Charcot Stichting die reeds 30 jaar op de barricade staat voor het MS-onderzoek in België.


Op de foto (boven):
In het kader van de wereld MS-Dag liep Nathalie Cools samen met andere onderzoekers en sympathisanten de 20 kilometer van Brussel ten voordele van de Charcot Stichting en het MS-onderzoek.