Bill Gates heeft ongelijk, robotfobie is niet de oplossing - column

Columns & Blogs 29/05/2017 12:16:35

Digifobie of computerfobie, herinnert u zich deze termen nog? In de jaren ’80, toen de PC zijn intrede deed in onze huiskamer, was het een algemeen buzzwoord.

Lees hieronder verder   
Verwant

Van handelaar tot ondernemer - column

Agoria gaat Europees met fabrieken van de toekomst - column

Hoge elektriciteitsprijzen benadelen Belgische industrie - column

Deloitte publiceert Tech Trends-rapport 2019 - column

Bedrijfsgeheimen voortaan beter beschermd - column

Trends in automatisering binnen de verpakkingsindustrie - column

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Safe design according to A&B standards

Pilz Zonhoven

dinsdag 21 mei 2019

EPLAN Virtual Fair

online sessies

dinsdag 21 mei 2019

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Computerfobie, of de angst voor computers, hield ons in de ban tot het jaar 2000. In dat jaar zou de millenniumbug onze computergestuurde wereld zogezegd in chaos storten.

Toen de bug een overroepen mythe bleek te zijn, verdween ook het woord digifobie uit ons collectief geheugen. Om stilaan plaats te maken voor robotfobie. Ook Bill Gates lijkt er vatbaar voor: hij wil de robots afstoppen door er belastingen op te heffen. Maar dat is géén goed idee.

De angst voor computers of de vrees om ze te bedienen kwam vooral neer op de angst om dom te lijken of de controle te verliezen. Het is die laatste vrees die nu ook weer de kop opsteekt als het om robots gaan: de robots zouden onze jobs inpikken en hierdoor zouden we onze sociale zekerheid niet meer kunnen financieren.

De oplossing van de doemdenkers? Belast de robotten. Het is rap gezegd, maar wat als de robotten in plaats van het probleem nu net de oplossing zouden zijn?

Tot nu redden robots onze jobs
Landen die snel robotiseren en automatiseren, gaan er qua werkgelegenheid op vooruit. De automatiseringssector in ons land zelf groeit elk jaar en wint elk jaar jobs bij. Maar ook de bedrijven die investeren in automatisering doen het beter, zij worden immers concurrentiëler en productiever.

Automatisering is een dam tegen te hoge loonkosten: in plaats van een fabriek te delokaliseren, blijft de fabriek hier en kan ze dankzij automatiseringsoplossingen flexibeler inspelen op de vragen van lokale klanten en wordt ze een stuk productiever.

Ondertussen is in ons land de werkgelegenheidsgraad nog nooit zo hoog geweest. Ook het Planbureau voorziet nog jobgroei voor ons land tot 2020.

What’s new? Mijn wasmachine is ook een robot...
Er verdwijnen ook jobs door technologische vernieuwing. Mijn moeder werkte vroeger in een wasserij. Daarna kwam de wasmachine op de markt en ging ze ander werk doen. We zouden zoiets nu omschrijven als een disruptieve technologie.

En ook nu wordt er angstig uitgekeken naar technologische (r)evoluties. Neem nu de 'self driving technologies'. In de transportsector zouden velen hun job verliezen. De waarheid is dat er veel meer gereden zal worden en dus meer diensten kunnen worden geleverd.

Rond deze diensten ontstaan dan weer nieuwe opportuniteiten en nieuwe jobfuncties. Of neem e-health: sommigen beweren dat we de huisarts niet meer gaan nodig hebben. De waarheid is dat hoe meer data er beschikbaar worden, hoe meer interpretatie u en ik nodig hebben.

Lees, als men zegt dat er een tekort is aan mensen in de gezondheidzorg, kan ik nu al voorspellen dat dit in de toekomst nog nijpender gaat worden.

Nieuwe technologieën creëren nieuwe activiteiten
De waarheid is dat nieuwe technologieën vooruitgang en nieuwe activiteiten voortbrengen en dus ook nieuwe jobs. Jobs die u en ik vandaag misschien nog niet kennen. Of had u tot voor kort over pakweg automation engineers, data-analisten, IT healthexperts of dronepiloten gehoord?

Toen de jaren ‘80 aanbraken en IBM de computer in onze huiskamer en vooral onze werkplaats introduceerde, was er ook vrees, onder meer voor jobverlies. In werkelijkheid zorgde de introductie van de PC in ons leven voor een nooit geziene boom van activiteiten en jobs. Het maakte van Bill Gates de rijkste man in de wereld. Dat net Gates nu voorstander blijkt van belastingen op technologische vooruitgang is dus merkwaardig.

Nadenken over slimmer belastingsysteem
Voor alle duidelijkheid, nadenken over hoe we een slimmer belastingsysteem voor de toekomst creëren, is wél een goed idee. Bijvoorbeeld in ons land ligt de belastingdruk, onder andere op arbeid, veel te hoog.

We zouden bijvoorbeeld kunnen nadenken over een lastenverschuiving naar consumptie. Het belasten van robots naar analogie met wat we al deden met arbeid, is echter geen goed idee.

We hebben al te veel jobs kapot belast of weg belast naar andere landen. Het zou stom zijn als we hetzelfde zouden doen met de robots. Robots gaan ons net helpen meer waarde te creëren, robots zelf belasten is dus enorm contraproductief.

De ideale wereld in 2100: wij amuseren ons en de robots werken
Laten we nog even naar de verdere toekomst kijken, pakweg het jaar 2100. De wereld staat niet stil en de technologie evolueert en maar goed ook. Maar ons maatschappelijk model zal moeten evolueren om klaar te zijn voor die toekomst.

Het moet efficiënter en flexibeler. En zelf moeten we ook klaar zijn. Dat betekent onder meer dat het onderwijs moet evolueren naar een vorm van levenslang leren en dat ieder van ons de verantwoordelijkheid voor zijn eigen leerbaantraject aanvaardt. En dat we erover waken dat nieuwe technologieën voor iedereen toegankelijk zijn zodat ze vlot geïntegreerd worden in ons werk en privéleven.

Als we hiervoor zorgen, is er plaats voor nieuwe, betere en fijnere jobs en krijgen we meer vrije tijd, iets waar technologie al vaak voor heeft gezorgd in het verleden. En het kan, meer zelfs: als we technologie voor iedereen toegankelijk houden, moet je geen computerprogrammeur zijn of het fortuin bezitten van Bill Gates om er gebruik van te kunnen maken.

Laten we na de computerfobie dus ook snel de robotfobie de wereld uithelpen. << (foto: Agoria)
door Marc Lambotte CEO Agoria

 Lees méér over:  Agoria  
Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Novares Venture Capital verwerft minderheidsbelang in Quad Industries

De investering is gericht op het ontwikkelen van nieuwe systemen met intuïtieve, intelligente interfaces voor het interieur van auto's.

Universiteit van Brescia kiest Helmholz Benelux als partner

CSMT is een onderdeel van de Universiteit van Brescia, heeft een revolutionaire diagnose-tool voor Profinet ontwikkeld en wordt sinds kort vertegenwoordigd door Helmholz Benelux.

Engineeringnet Magazine 146 onlangs verschenen

Het nieuwste nummer van Engineeringnet Magazine is reeds bij zijn abonnees aangekomen en over drie weken zal deze editie ook online consulteerbaar worden via onze kanalen.

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Luminus installeerde in samenwerking met dochter Dauvister 1.885 zonnepanelen op het dak van Jiffy Packaging in Wellen. Goed voor een groot zonnedak van 5.400 vierkante meter.

Imec’s slimme radar maakt intuïtieve mens-machine interactie mogelijk

Imec ontwikkelde een prototype van een compacte 140GHz radar die zeer fijne bewegingen kan herkennen en die kan gebruikt worden als ondersteuning van intuïtieve mens-machine interacties.

Bouw van een ’nieuwe generatie’ waterstofproductie-eenheid gestart

Air Liquide is onlangs van start gegaan met de bouw van een "nieuwe generatie" waterstofproductie-eenheid in de Covestro-productievestiging in de haven van Antwerpen.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners