Betere 3D-beeldvorming met zachte X-stralen

Onderzoek & Wetenschap 22/05/2017 9:40:02

Met het Europese FET-Open project Voxel wordt een betere 3D-beeldkwaliteit geproduceerd bij minder x-straling.

Lees hieronder verder   
Verwant

Efficiëntere ontwikkeling medicijnen met minder dierproeven

Biocartis gaat wereldwijd samenwerken met Covance

Nieuwe methode om sneller opgelopen stralingsdosis te bepalen

UZ Gent test exoskelet in operatiezaal

Lichtgevoelige schakelaar controleert bacteriën

Slimme tattoo krijgt nieuwe functies dankzij intelligente inkt

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Orde & netheid en visueel management

Antwerpen (Cepa)

maandag 29 april 2019

Bouwstenen van geïntegreerd aanwezigheidsbeleid

Zwijnaarde (Agoria Academy)

maandag 6 mei 2019

Safety Engineer Program

Pilz Zonhoven

van 7/05/2019 tot 4/06/2019

Machinery safety awareness training

Pilz Zonhoven

dinsdag 7 mei 2019

Workshops over de IO-Link technologie

Rodebol Events, Communicatiecampus - Gent

dinsdag 7 mei 2019

GDPR en direct marketing

Europahotel - Gent

dinsdag 7 mei 2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(18/4) AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

(17/4) Energiesector kwetsbaar voor cyberspionage en -sabotage

(15/4) Nieuw proces maakt productie kankermedicijnen efficiënter en duurzamer

(15/4) DEME-dochters halen Duits contract van 197 miljoen euro binnen

(11/4) ALEGrO-hoog­spannings­verbinding via microtunnel onder Albertkanaal en Maas

(10/4) EU-initiatief ontwikkelt blockchain oplossingen en wereldwijde standaarden

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De opzet van het Europese FET-Open project Voxel is een alternatief te ontwikkelen voor klassieke x-straal tomografie -of computertomografie (CT-scan). De researchers gaan voor een beter beeld zonder de ioniserende straling en de negatieve gezondheidseffecten daarvan.

Tomografie wordt aangewend bij de diagnose en het behandelen van ziektes en verwondingen. Vanuit verschillende hoeken worden honderden tot duizenden x-beelden genomen om daarmee softwarematig een 3D beeld aaneen te rijgen. Deze aanpak heeft het nadeel dat de patiënt hoge stralingsdoses krijgt met de daaraan verbonden risico’s.

Het Voxel-project mikt op een 3D x-stralen technologie die de risico’s drastisch naar beneden haalt en een betere beeldkwaliteit oplevert waardoor een snellere diagnose mogelijk wordt. Toepassingen zijn er ook te vinden in microbiologie, materiaalwetenschappen,...

Voxel mikt op het ontwikkelen van nieuwe camera’s met de penetratie van x-stralen en een nanometerresolutie. De technologie moet ook gemakkelijk zijn om te gebruiken. Dat betekent dat er een andere oplossing gezocht wordt voor het ronddraaien van de stralingsbron of het wentelen van de patiënt of het voorwerp. De oplossing moet een extreem lage stralingsdosis hebben.

Het Voxel-project begon midden 2015 en loopt tot midden 2019. Het krijgt 3.996.875 euro in het FET-Open H2020 programma. << (Luc De Smet) (foto: Pixabay)

Het Voxel consortium telt 7 partners uit 5 Europese landen en brengt kernfysici, optici, toegepaste wiskundigen radiologen en experten in 3D medische beeldvorming bijeen. De partners zijn de Associação do Instituto Superior Técnico para a Investigação e Desenvolvimento (IST-ID) uit Lissabon -Marta Fajardo coördineert het project- het Parijse Laboratoire d’Optique Appliquée (LOA), het Madrileense Universidad Politécnica de Madrid (UPM), het Franse Laboratoire Interactions, Dynamiques et Lasers (LIDYL-labo) dat deel is van het IRAMIS (Institut Rayonnement Matière de Saclay) bij CEA (Commissariat à l'Energie Atomique), het Amsterdams Centrum Wiskunde & Informatica (CWI), het Romeinse Institute if Chemical and Physical Processes (IPCF) van het Italiaanse Nationale Onderzoeksraad (CNR) en het Franse Imagine Optic. <<

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Oplichtende nanodeeltjes vertonen opvallend gedrag

Door nanodeeltjes te koppelen aan specifieke moleculen krijgen deze interessante nieuwe functies, zoals de onverwachte vorming van clusters. Dit blijkt uit onderzoek van de TU Eindhoven.

Nieuwe methode om sneller opgelopen stralingsdosis te bepalen

Het SCK•CEN werkt aan een methode om sneller en beter de opgelopen stralingsdosis te bepalen en bruikbaar is bij situaties met hoge stralingsblootstelling zonder aanwezig analysemateriaal.

Start EU project rond duurzame teelt zeewier en microalgen

In het project ValgOrize onderzoeken 12 partners uit België, Nederland, Frankrijk en Groot-Brittannië de duurzame teelt van zeewier en microalgen voor voedseltoepassingen in Europa.

ACE lanceert online calculatietool voor trillingsdemping - techniek

ACE Stoßdämpfer zet een nieuwe stap richting verdere digitalisering. Op de website www.ace-ace.de kunnen engineers nu 24 uur per dag dempingsoplossingen op maat berekenen en bestellen.

Vrouwelijke ingenieurs bezig aan een inhaaloperatie - artikel

Vrouw en ingenieur in één adem noemen, het is nog steeds niet evident. Slechts 20% ingenieurs, die in 2014 afstudeerden, is een vrouw. Slechts de helft oefent het beroep ook effectief uit.

Maak kennis met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld

Tijdens de Stoomtechniekdag (8 mei) kan men kennis maken met 8 gerenommeerde bedrijven actief in de stoomwereld: Armstrong, BBC, Deconinck-Wanson, E-on, Merford, Spie, Spirax Sarco en Veolia.

AcademicLabs connecteert Europese en Japanse wetenschappers

De EU-Japan Technology Transfer Helpdesk van het EU-Japan Centre for Industrial Cooperation lanceert samenwerking met Gentse start-up AcademicLabs voor realisatie R&D-intensieve organisaties

Botsende zwarte gaten spotten met Heisenbergs onzekerheid

Het beroemde onzekerheidsprincipe dat Werner Heisenberg, een quantumtheorie-pionier, ooit formuleerde wordt gebruikt om metingen van zwaarte­krachts­golf­detectoren nog nauwkeuriger te maken.

Partners