Noord-Limburgse taskforce geothermie

Noord-Limburgse taskforce brengt geothermie in kaart en mikt op exploitatie van aardwarmte in de regio.

Trefwoorden: #België, #Bocholt, #Bree, #Energyville, #geothermie, #Hamont-Achel, #Hechtel-Eksel, #Interreg, #Limburg, #Lommel, #Meeuwen-Gruitrode, #Neerpelt, #Overpelt, #Peer, #seismisch onderzoek, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: VITO )

ENGINEERINGNET.BE - De burgemeesters van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer zetten samen met VITO, INFRAX, NUHMA, EnergyVille en POM-Limburg een taskforce op die er de mogelijkheden van diepe geothermie gaat onderzoeken.

De regio heeft meerdere watervoerende grondlagen die geschikt zijn voor verwarmingsdoeleinden. In de diepste watervoerende laag -500 m en dieper- zou de temperatuur zelfs oplopen tot 150°C. Daarmee kan ook elektriciteit geproduceerd worden. De schattingen van het geothermische potentieel in Noord-Limburg extrapoleren gegevens uit de Antwerpse Kempen en Nederlands Limburg waar reeds met succes een boring plaatsvond.

“Noord-Limburg heeft zeker potentieel voor deze vorm van energiewinning. Onderzoek, uitgevoerd in het kader van het INTERREG-project GEOHEAT.App en het EFRO-project GEOTHERMIE 2020, wijst uit dat de kans op een succesvolle boring in Noord-Limburg reëel is”, zegt Lode Ceyssens, burgemeester van Meeuwen-Gruitrode.

De diepe geologie werd er echter nooit in detail onderzocht en vergt dus extra onderzoek. Seismische metingen zijn dan een eerste stap. De negen gemeenten engageren zich voor een interregio project waarin VITO een grootschalige seismische campagne in Noord-Limburg voorstelt. Naderhand volgen er dan misschien proefboringen en exploitatie.

Om de ondergrond van zo’n groot gebied uit te meten zou toch op een 1,5 à 2 miljoen euro gerekend moeten worden.

Raf Drieskens, burgemeester van Neerpelt, en voorzitter van het Platform Noord-Limburg: “Deze taskforce moet de mogelijkheden voor  Noord-Limburg verder verkennen en dient de gemeentebesturen te adviseren over hoe gezamenlijk de uitbouw van geothermie kan verwezenlijkt worden.” Hij verwacht ook een heus businessplan.

Peter Vanvelthoven, burgemeester van Lommel: “Indien Noord-Limburg er in zou slagen om deze duurzame energie aan te boren zou dit een sterke opportuniteit bieden en een sterke hefboom vormen voor de verdere socio-economische ontwikkeling van de regio, waaronder het aantrekken van nieuwe bedrijven en de creatie van bijkomende tewerkstelling”.