Noord-Limburgse taskforce geothermie

Economie 22/05/2017 8:44:52

Noord-Limburgse taskforce brengt geothermie in kaart en mikt op exploitatie van aardwarmte in de regio.

Lees hieronder verder   
Verwant

Elia installeerde met succes eerste stopcontact op zee (+video)

Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Jiffy Packaging installeert zonnedak met 1.885 zonnepanelen

Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

Windturbines van Norther in recordtempo geïnstalleerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Advanced Engineering

Flanders Expo Gent

van 22/05/2019 tot 23/05/2019

Practical training: EN ISO13849-1

Pilz Zonhoven

woensdag 22 mei 2019

Navingo Career Event

RDM Rotterdam – Onderzeebootloods

donderdag 23 mei 2019

COMSOL Day

imec - Leuven

donderdag 23 mei 2019

Electrical Safety in industrial installations

Pilz Zonhoven

dinsdag 4 juni 2019

Ceci n'est pas un congres

Brussels Expo

dinsdag 4 juni 2019

Keuze van de redactie

(15/5) Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

(15/5) Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

(13/5) Vlaanderen investeert 8 miljoen euro in alternatieven voor vrachtvervoer

(13/5) Knelpuntsectoren zoeken 18.200 hooggeschoolde profielen

(9/5) Primeur: Posetron gaat ‘Nearly Off Grid’

(9/5) Imec bluetooth sleutel voorkomt autodiefstal

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De burgemeesters van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer zetten samen met VITO, INFRAX, NUHMA, EnergyVille en POM-Limburg een taskforce op die er de mogelijkheden van diepe geothermie gaat onderzoeken.

De regio heeft meerdere watervoerende grondlagen die geschikt zijn voor verwarmingsdoeleinden. In de diepste watervoerende laag -500 m en dieper- zou de temperatuur zelfs oplopen tot 150°C. Daarmee kan ook elektriciteit geproduceerd worden. De schattingen van het geothermische potentieel in Noord-Limburg extrapoleren gegevens uit de Antwerpse Kempen en Nederlands Limburg waar reeds met succes een boring plaatsvond.

“Noord-Limburg heeft zeker potentieel voor deze vorm van energiewinning. Onderzoek, uitgevoerd in het kader van het INTERREG-project GEOHEAT.App en het EFRO-project GEOTHERMIE 2020, wijst uit dat de kans op een succesvolle boring in Noord-Limburg reëel is”, zegt Lode Ceyssens, burgemeester van Meeuwen-Gruitrode.

De diepe geologie werd er echter nooit in detail onderzocht en vergt dus extra onderzoek. Seismische metingen zijn dan een eerste stap. De negen gemeenten engageren zich voor een interregio project waarin VITO een grootschalige seismische campagne in Noord-Limburg voorstelt. Naderhand volgen er dan misschien proefboringen en exploitatie.

Om de ondergrond van zo’n groot gebied uit te meten zou toch op een 1,5 à 2 miljoen euro gerekend moeten worden.

Raf Drieskens, burgemeester van Neerpelt, en voorzitter van het Platform Noord-Limburg: “Deze taskforce moet de mogelijkheden voor  Noord-Limburg verder verkennen en dient de gemeentebesturen te adviseren over hoe gezamenlijk de uitbouw van geothermie kan verwezenlijkt worden.” Hij verwacht ook een heus businessplan.

Peter Vanvelthoven, burgemeester van Lommel: “Indien Noord-Limburg er in zou slagen om deze duurzame energie aan te boren zou dit een sterke opportuniteit bieden en een sterke hefboom vormen voor de verdere socio-economische ontwikkeling van de regio, waaronder het aantrekken van nieuwe bedrijven en de creatie van bijkomende tewerkstelling”. << (Luc De Smet) (foto: VITO)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg Vlaanderen-Nederland investeert 1,7 miljoen euro in duurzaamheid

Het project GREENER is gericht op de ontwikkeling van een biogebaseerde vervanger voor polyacrylzuur en RESANAT experimenteert met natuurlijke saneringstechnieken op verontreinigde gronden.

Volvo Car Gent gaat batterijen elektrische wagens produceren

Volvo Car Gent is gestart met de bouw van een gloednieuw fabrieksgedeelte, waar batterijen voor elektrische wagens zullen worden samengesteld. Een belangrijke investering voor deze fabriek.

Internationale prijzen voor Antwerpse duurzaamheidsprojecten

Twee Antwerpse duurzaamheidsprojecten zijn bekroond met een prijs op de Guangzhou 2019 World Ports Conference in China, tijdens de eerste IAPH World Ports Sustainability Awards.

Kennametal introduceert nieuwe generatie tangentieel schouderfrezen - techniek

Kennametal kondigt haar nieuwe Mill 4-12KT aan, de volgende generatie tangentiële schouderfrezen, die hoogwaardige oppervlakken produceert voor bijna alle toepassingen in staal en gietijzer.

Farma- en biotechsector plant eigen opleidingscentrum

Het allereerste specifieke opleidingscentrum voor de farma- en biotech-industrie in Vlaanderen, ViTalent, komt op het Wetenschapspark in Niel en zou zijn deuren moeten openen in 2021.

Fluoride maakt perovskiet zonnecellen sterker

Onderzoekers van TU Eindhoven, DIFFER, Universiteit Twente en Peking University hebben ontdekt dat een beschermend fluoride-laagje zonnecellen van perovskiet een stuk stabieler maakt.

Zelfrijdende shuttlebus getest op Brussels Airport

De komende dagen maakt de shuttle van constructeur 2getthere naast de terminal enkele demonstratieritten zonder reizigers aan boord. Hierbij wordt de technologie getest in een reële omgeving.

Oprichting Flanders Future Techfund goedgekeurd

De Vlaamse Regering heeft onlangs de ontwerpstatuten van dit nieuwe Flanders Future Techfund (FFTF) goedgekeurd en trekt nu 75 miljoen euro uit voor de oprichting ervan.

Schneider Electric breidt UPS-productlijn uit met Galaxy VS

Schneider Electric introduceert de Galaxy VS. Deze zeer efficiënte, modulaire, driefase Uninterruptible Power Supply (UPS) met capaciteiten van 10-100 kW is eenvoudig te installeren. De UPS is ontwikkeld om aan de kritieke vermogensvereisten in IT-, commerciële of industriële omgevingen te voldoen. >>

Partners