Noord-Limburgse taskforce geothermie

Economie 22/05/2017 8:44:52

Noord-Limburgse taskforce brengt geothermie in kaart en mikt op exploitatie van aardwarmte in de regio.

Lees hieronder verder   
Verwant

Zonneauto Solar Team Twente kleiner door gebruik ander type zonnecel

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

Blijf op de hoogte inzake WKK en warmtenetten - uitnodiging

Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

Methaan interessant voor energie-opslag uit zon en wind

Groene waterstof alleen rendabel bij hoge gasprijzen en streng beleid

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Club Logistiek & Supply Chain Managers

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 19/09/2018 tot 30/04/2019

Facility manager: 10 aparte modules

Zwijnaarde (Gent)

van 1/10/2018 tot 27/06/2019

Kwaliteitscoördinator

SBM Kortrijk

van 9/10/2018 tot 28/05/2019

Expert in onderhoudsmanagement

Zwijnaarde (Gent)

van 11/10/2018 tot 25/04/2019

Club Productiemanagers

Mercure Hotel Roeselare

van 17/10/2018 tot 4/09/2019

Club Continu Verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk Nazareth

van 22/10/2018 tot 11/09/2019

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Keuze van de redactie

(21/3) GBM Works test vibro-drillen van monopiles

(20/3) Brussels Airport bekroond als leider EU-project Airport Operations Plan

(18/3) Siemens en Odisee leiden techniekers Volvo Cars op

(18/3) Stoomnet ECLUSE in Antwerpse haven officieel geopend

(14/3) 3D geprint poreus mes snijdt onder druk

(13/3) Fysici blijven hoopvol over nieuwe Japanse superversneller

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De burgemeesters van Bocholt, Bree, Hamont-Achel, Hechtel-Eksel, Lommel, Meeuwen-Gruitrode, Neerpelt, Overpelt en Peer zetten samen met VITO, INFRAX, NUHMA, EnergyVille en POM-Limburg een taskforce op die er de mogelijkheden van diepe geothermie gaat onderzoeken.

De regio heeft meerdere watervoerende grondlagen die geschikt zijn voor verwarmingsdoeleinden. In de diepste watervoerende laag -500 m en dieper- zou de temperatuur zelfs oplopen tot 150°C. Daarmee kan ook elektriciteit geproduceerd worden. De schattingen van het geothermische potentieel in Noord-Limburg extrapoleren gegevens uit de Antwerpse Kempen en Nederlands Limburg waar reeds met succes een boring plaatsvond.

“Noord-Limburg heeft zeker potentieel voor deze vorm van energiewinning. Onderzoek, uitgevoerd in het kader van het INTERREG-project GEOHEAT.App en het EFRO-project GEOTHERMIE 2020, wijst uit dat de kans op een succesvolle boring in Noord-Limburg reëel is”, zegt Lode Ceyssens, burgemeester van Meeuwen-Gruitrode.

De diepe geologie werd er echter nooit in detail onderzocht en vergt dus extra onderzoek. Seismische metingen zijn dan een eerste stap. De negen gemeenten engageren zich voor een interregio project waarin VITO een grootschalige seismische campagne in Noord-Limburg voorstelt. Naderhand volgen er dan misschien proefboringen en exploitatie.

Om de ondergrond van zo’n groot gebied uit te meten zou toch op een 1,5 à 2 miljoen euro gerekend moeten worden.

Raf Drieskens, burgemeester van Neerpelt, en voorzitter van het Platform Noord-Limburg: “Deze taskforce moet de mogelijkheden voor  Noord-Limburg verder verkennen en dient de gemeentebesturen te adviseren over hoe gezamenlijk de uitbouw van geothermie kan verwezenlijkt worden.” Hij verwacht ook een heus businessplan.

Peter Vanvelthoven, burgemeester van Lommel: “Indien Noord-Limburg er in zou slagen om deze duurzame energie aan te boren zou dit een sterke opportuniteit bieden en een sterke hefboom vormen voor de verdere socio-economische ontwikkeling van de regio, waaronder het aantrekken van nieuwe bedrijven en de creatie van bijkomende tewerkstelling”. << (Luc De Smet) (foto: VITO)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Interreg-project New-C-Land zet in op productie biomassa

Het doel is om ongebruikte of marginale gronden tussen Wallonië, West-Vlaanderen en Noord-Frankrijk in kaart te brengen en te beplanten met non-food-gewassen voor de productie van biomassa.

Bacteriën zorgen voor minder broeikasgassen

Anammoxbacteriën verslinden stikstofmonoxide wat voorkomt dat andere bacteriën deze stof omzetten naar broeikasgas distikstofmonoxide, aldus onderzoek van onder meer de Radboud Universiteit.

Priority Software verwerft Optimize Group - bedrijfsnieuws

Door de acquisitie van ‘Optimize Group’ kan Priority Software haar aanwezigheid in West- Europa versterken en zo het snelgroeiende klantenbestand in deze regio nog beter van dienst zijn.

VUB-leerstoel gefinancierd door 4 ingenieursbedrijven (+fotoreportage)

Vrijdag tekenden de VUB, de ULB en de vier grote ingenieursbedrijven een akkoord voor de financiering van de nieuwe leerstoel Infrastructuur Assetmanagement en Levenscyclus Planning.

Automation 2019, samen met Empack en Logistics & Distribution

Na het succes van 2017 vinden Empack, Automation en Logistics & Distribution in 2019 opnieuw gelijktijdig plaats op 3 en 4 april 2019 in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch (Nederland).

Chemie- en farma goed voor recordbedrag aan buitenlandse investeringen

Buitenlandse ondernemingen uit de sector van de chemie, kunststoffen en life sciences hebben vorig jaar een recordbedrag van meer dan 2 miljard euro in Vlaanderen geïnvesteerd.

11 nieuwe projecten uit Europees BENEFIC-programma goedgekeurd

In het kader van het Europese BENEFIC-programma werden 11 nieuwe projecten goedgekeurd. Het gaat om 53 laad- en tankpunten voor elektrische wagens, taxi’s, bussen en binnenvaartschepen.

ifm is uw partner voor de automatisering van morgen - advertorial

Sinds de oprichting in 1969 heeft ifm zijn stempel gedrukt op de industriële automatisering met nieuwe ontwikkelingen in sensoren, besturingssystemen en andere industriële systemen.

Passen digitalisering en brownfield-faciliteiten bij elkaar

De huidige automatiseringssystemen verminderen ongeplande downtime door bewaking van de systeemstatus en via conditiebewaking of voorspellend onderhoud. Maar wat met brownfield-installaties met legacy-apparatuur? Kunnen deze geïntegreerd worden en aan de eisen van de moderne productie voldoen? >>

Partners