Plastic soep bij de bron aanpakken

B4PLASTICS maakt samen met zijn ontwikkelingspartner Trideus het 3D printen met kunststof circulair. Ze ontwikkelden een 3D filament dat de brug slaat naar composteren van 3D objecten.

Trefwoorden: #3D filament, #3D printen, #B4PLASTICS, #Compost3D, #kunststof, #kunststofafval, #plastic soup, #Trideus

Lees verder

Techniek

( Foto: i-Cleantech )

ENGINEERINGNET.BE - Compost3D slaat als eerste 3D filament ter wereld de brug tussen het ontwerpen en het composteren van 3D objecten via zijn unieke materiaaleigenschappen en de bijhorende smartphone app.

Sinds het ontstaan van de kunststofindustrie, is dit het eerste plastic product ooit dat numeriek inzicht geeft in zijn end-of-life situatie afhankelijk van ontwerp en gebruik. Hoe kunststof plots tot leven komt op het moment dat we het weggooien. M.a.w. de bron van de plastic soep wordt aangepakt.

Dit product is een innovatie van B4PLASTICS en Trideus, twee jonge bedrijven uit Vlaanderen, en combineert volgende unieke eigenschappen: biogebaseerd, biodegradeerbaar en recycleerbaar. Er is ‘intelligence’ toegevoegd om ecodesign toe te laten, ‘design for composting’. Niet elke biodegradeerbare polymeer zorgt immers voor een biodegradeerbaar eindproduct.

De “intelligence” leert de ontwerper in het designproces omgaan met zijn beslissingen en de impact ervan op de composteerbaarheid. In een circulaire economie zal er immers steeds wat lekkage zijn die de plastiek soep voedt en met dit product is dat niet meer.

De begeleidende smartphone app voor Android en iOS gebruikers berekent per uniek printobject en printer de tijd die nodig is voor de mineralisatie van het object in de eigen compostbak.

Dit product laat daarmee niet alleen controle over de 3D printcreatie toe, maar ook over de terugkeer in de natuur. Het laat dankzij de smartphone app bijvoorbeeld toe om producten zo te ontwerpen dat ze naar wens composteerbaar worden.

Het product kan vanzelfsprekend 100% gerecycleerd worden, maar voegt de mogelijkheid tot thuiscompostering toe. De snelheid van compostering kan daarbij worden ingericht door de voorspellende app.

Het design van het functionele product kan daarmee dus hand in hand gaan met het design voor het “after-life” van het product. Een manier van circulair denken die in de plastic industrie nog nooit zo inzichtelijk tot bij de (eind)gebruiker is gekomen.