UGent en de VUB installeren nieuwe scanner in strijd tegen kinderkanker

De UGent en de VUB gaan samenwerken om tegen 2020 in het UZ Gent de hogeresolutiescanner Total Body PET te installeren. Dit is een Europese primeur.

Trefwoorden: #CT-scan, #echografie, #medische beeldvorming, #PET-CT, #PET-scan, #PET20.0 scanner, #Total Body PET, #UGent, #VUB

Lees verder

research

( Foto: By Akira Kouchiyama, CC BY-SA 3.0 )

ENGINEERINGNET.BE - De nieuwe moleculaire beeldvormingstechniek van de Total Body PET of PET20.0 scanner zal een grote impact hebben op de diagnose en behandeling van kanker en verschillende neurologische en cardiale afwijkingen.

Door het zeer grote gezichtsveld van 2 meter wordt de sensitiviteit voor beeldvorming van het lichaam met een factor 20 verhoogd in vergelijking met PET-scanners die nu gebruikt worden.

De eerste en belangrijkste doelgroep van deze nieuwe scanner zijn zieke kinderen. Voor de behandeling van kanker en bloedziekten wordt regelmatig gebruikgemaakt van de scantechiek PET-CT (PET staat voor positron emissie tomografie, een techniek waarbij foto’s gemaakt worden na inspuiting van een radioactieve stof in een ader; CT staat voor computer-tomografie, dit zijn de ‘klassieke’ röntgenstralen).

Kinderen hebben echter een sterk verhoogde gevoeligheid voor straling. De unieke spatiale resolutie in de nieuwe scanner komt tegemoet aan dit probleem. Door hun beperkte afmetingen is de resolutie van 4 mm in de huidige PET-scanners immers vaak ontoereikend.

Daarnaast heeft deze ook unieke mogelijkheden voor het snel bepalen van het effect van verschillende innovatieve therapieën (immuuntherapie, chemotherapie, stamcellen, moleculaire en conventionele radiotherapie) en voor de ontwikkeling van nieuwe speurstoffen en onderzoek naar nieuwe medicatie.

Ten slotte zal de scanner ook worden gebruikt voor fundamenteel wetenschappelijk onderzoek naar de werking van mens, dier en planten.

De nieuwe scanner is een primeur in Europa. Hij zal tegen 2020 worden gebouwd en geïnstalleerd op de dienst Nucleaire geneeskunde in het UZGent.

De initiatiefnemers zijn de UGent-onderzoeksgroepen MEDISIP en Nucleaire Geneeskunde en de spin-off Molecubes in samenwerking met de VUB.
Er wordt met verschillende faculteiten en onderzoeksgroepen aan de UGent, alsook met diverse externe partners, samengewerkt om de scanner te realiseren.

Zo wordt samengewerkt met o.m. Barco (adaptieve scanneromgeving en medische schermen), IBA en het Studie Centrum voor Kernenergie SCK-CEN (productie isotopen) en de faculteit Farmaceutische Wetenschappen van de UGent en UMCGroningen (nieuwe radiofamarca).

Een belangrijke partner is het Jules Bordet Instituut, het enige ziekenhuis in België dat zich uitsluitend richt op kankerbehandelingen. Het onderzoek in grote en kleine proefdieren wordt geleid door de faculteit Diergeneeskunde en het Infinity labo van de UGent.

Voor het Plant Ecology labo van de faculteit Bio-ingenieurswetenschappen zal dit toestel de mogelijkheid geven om de huidige plant-PET-CO2-experimenten rond klimaatverandering uit te breiden naar grotere planten.