Netbeheerders gestart met plaatsen laadpalen elektrische wagens

De plaatsing van 2.500 publieke laadpalen voor elektrische wagens is gestart. Daarmee geven Eandis en Infrax invulling aan het Vlaamse actieplan ‘Clean Power for Transport’.

Trefwoorden: #Bart Tommelein, #Eandis, #elektriciteit, #elektrische voertuigen, #Infrax, #laadpalen, #Oostende, #opladen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Eandis )

ENGINEERINGNET.BE - De eerste laadpaal werd symbolisch onder spanning gezet aan het stadhuis van Oostende in aanwezigheid van Vlaams minister van Energie Bart Tommelein en burgemeester Johan Vande Lanotte.

De Vlaamse Regering wil het aanschaffen en gebruiken van elektrische wagens aanmoedigen. Omdat publieke laadpalen een belangrijke aanvulling zijn op thuisladen en laden op het werk, hebben minister Bart Tommelein en netbeheerders Eandis en Infrax samen een spreidingsplan opgemaakt voor 2.500 bijkomende publieke laadpalen, waarvan minstens één in elke gemeente in Vlaanderen.

De plaatsing van de palen wordt over vier jaar gespreid. Dit jaar verschijnen de eerste 750 exemplaren in de straat. Laadpaaloperator Allego zal via een concessie instaan voor de levering, plaatsing en uitbating van de laadpalen.

Walter Van den Bossche, CEO van Eandis: ‘Uit studies blijkt dat 70% van de laadbeurten gebeurt in en rond de privéwoning. Daarnaast wordt 20% van de oplaadbehoeften ingevuld door bedrijven die steeds meer laadpunten voorzien voor hun werknemers, bezoekers of klanten om op of bij te laden.’

Publieke laadpalen zijn, samen met die in winkel- of sportcentra, aanvullend goed voor de overige 10%. Ze zijn vooral belangrijk om te kunnen bijladen en afstanden tussen het opladen thuis (of bij bedrijven) te overbruggen. Ten slotte zijn er ook steeds meer snelladers langs snelwegen.

Bart Tommelein, Vlaams minister van Energie: ‘Het is vooral belangrijk dat er voldoende laadpalen komen voor de keren dat we een ander traject afleggen. Pas als mensen ook voor uitzonderlijke ritten voldoende laadmogelijkheden hebben, zullen we hen écht overtuigen om elektrisch te rijden.’