Nokia Bell Labs en Jasna Rok gaan samen ’slimme’ kleding ontwerpen

Jasna Rokegem en Nokia Bell Labs hebben een partnership getekend om de mogelijkheden van artistieke expressie en technische innovatie uit te breiden voor de toekomst van draagbare items.

Trefwoorden: #innovatie, #Internet of Things, #Jasna Rok, #Jasna Rokegem, #Nokia Bell Labs, #slimme kleding, #start-up, #Start it @kbc, #textiel

Lees verder

Techniek

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Jasna Rokegem (een bekroonde, jonge en energieke voortrekster die innovatieve mode combineert met spitstechnologie) stichtte Jasna Rok, de eerste FashionTech-designstudio van België.

De studio werd in het leven geroepen om geavanceerde technologieën te verzoenen met interactieve mode en doet dit ook door samen te werken met technologie partners over de hele wereld.

Zij gaat nu in zee met de wetenschappers van Nokia Bell Labs die haar adviseren en samen met haar werken aan 'slimme kleding' die wordt gekoppeld met de allernieuwste technologie, onder meer AR (Augmented Reality), VR (Virtual Reality), IoT (Internet of Things), haptiek en kunstmatige intelligentie.

Deze slimme kleding zal werken als een intelligente en modieuze extra huid die de drager ervan omhult met een intieme en uitgebreide perceptie van zichzelf (gezondheid, emoties, gedachten), de mensen, de dingen, de wereld en andere communicerende kledingstukken.

Alle fysieke zintuigen zoals haptische en tactiele interfaces worden onderzocht om nieuwe manieren van communiceren te ontwikkelen, waarbij bijvoorbeeld aanwezigheid-op-afstand door aanraking kan worden uitgedrukt en de persoonlijke, contextgebonden toestand en zelfs de fysiologie, kan worden verstuurd naar een andere verwijderde persoon, een plaats of een aanbieder van geavanceerde menselijke-digitale diensten.

De kleding vormt een symbiotische huid die wordt gebruikt als hoofdinterface met de cyber-fysieke wereld en zodoende een nieuwe soort zenuwcel toevoegt aan de menselijke ervaring.


Jasna Rok maakt deel uit van accelerator Start it @kbc, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt.