Vlaamse Energiecluster wordt Flux50

De Vlaamse Speerpuntcluster Energie heeft, in aanwezigheid van Vlaams minister Philippe Muyters, haar nieuwe naam onthuld op een lanceringsevenement. De cluster kreeg de naam Flux50.

Trefwoorden: #energie, #energieplan, #Flux50, #klimaatplan, #Vlaamse Speerpuntcluster Energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: Flux50 )

ENGINEERINGNET.BE - Flux50 helpt Vlaamse bedrijven uit de energie-, IT- en bouwsector om commerciële doorbraken te realiseren bij de transitie naar een duurzaam energiesysteem. Dit gebeurt via living labprojecten in vijf themagebieden.

Vorige week was Maroš Šefčovič, Vice-President van de Europese Commissie en verantwoordelijk voor diens Energie Unie, te gast in België in het kader van zijn tweede Energy Tour. Eind 2017 moeten de Europese lidstaten immers hun nationale energie- en klimaatplannen indienen.

Tijdens zijn bezoek sprak hij een videoboodschap in met lovende woorden voor de Vlaamse Speerpuntcluster Energie, die vanaf vandaag als Flux50 door het leven gaat.

Šefčovič: “De transitie naar een koolstofarme maatschappij is een inclusief proces, waaraan politiek en middenveld moeten samenwerken. Met Flux50 heeft Vlaanderen een uniek platform in huis, dat samenwerking stimuleert tussen bedrijven uit verschillende sectoren en van verschillende omvang, maar ook met kennisinstellingen, beleidsmakers en zelfs de eindgebruiker.”

Vlaanderen is doordrongen van het besef dat commerciële competitiviteit en duurzaamheid op energievlak hand in hand kunnen gaan.

Leen Peeters van Th!nk E: “Er is een grote bereidheid en ambitie om als ‘Slimme Energieregio Vlaanderen’ samen te werken aan innovatieve, geïntegreerde energieproducten en -diensten. Met Flux50 is er nu eindelijk een structuur die dat faciliteert. Met een gecoördineerde, internationaal gerichte aanpak kan ingespeeld worden op economische groeikansen en tegelijk zorgen voor een versnelling in de transitie naar een koolstofarm energiesysteem.”

Vanuit die filosofie dienden 71 geëngageerde partijen, onder wie 61 bedrijven, in september 2016 een aanvraag in om erkend te worden als Speerpuntcluster Energie door de Vlaamse Overheid. In december 2016 kwam er groen licht voor de Vlaamse Energiecluster, nu Flux50.

Bernard De Potter, administrateur-generaal van VLAIO: “Via het clusterbeleid wil Agentschap Innoveren & Ondernemen de drempels wegnemen die de samenwerking tussen bedrijven, al dan niet in samenwerking met kennisinstellingen, belemmeren. Flux50 gaat innovatietrajecten opstarten in vijf thematische domeinen of innovatorzones (energiehavens, microgrids, multi-energietoepassingen op wijkniveau, energy cloud toepassingen en intelligente renovatie).”

De eerste maanden van 2017 werd hard gewerkt aan de uitbouw van de Vlaamse Energiecluster. Per innovatorzone werd een kick-off meeting georganiseerd waarin geïnteresseerde bedrijven ideeën konden laten rijpen en partners met aanvullende competenties konden ontmoeten om zo consortia te vormen.

Frederik Loeckx, Algemeen Directeur Flux50: “De ‘50’ in Flux50 verwijst naar de klimaatdoelstellingen tegen 2050, zeg maar de bredere maatschappelijke achtergrond van onze living labs en opschaalbare demonstratie-activiteiten. Eerder deze maand lanceerden we een oproep tot haalbaarheidsstudies, die loopt tot 31 mei. Het is de bedoeling om begin 2018 de eerste living labs op te starten.”