Aalter werd eerste Belgische ’slimme’ gemeente met ISO37120-certificaat

Economie 4/05/2017 12:29:05

Levenskwaliteit van de stad, leefbaarheid en smart data, duurzame ontwikkeling,… Het ISO37120-certificaat aligneert 100 verschillende stadsindicatoren gespreid over 17 categorieën.

Lees hieronder verder   
Verwant

Fluvius realiseert technisch hoogstandje bij Katoen Natie

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

VDL Bus & Coach ontwikkelt nieuwe batterijpakketten

Nieuwe BASF-fabriek voor batterijmaterialen voor elektrische voertuigen

Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

Volledig hernieuwbaar energiesysteem geen bedreiging voor welvaart - opinie

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Nieuw in EPLAN Pro Panel 2.9 & Harness ProD 2.9

EPLAN Webinar

vrijdag 21 februari 2020

Workshop Industrial Security

Kortrijk, Wondelgem, Berchem en Diepenbeek

van 25/02/2020 tot 5/03/2020

Elektrisch voertuig: mobiele batterij of extra belasting net?

UGent Campus Kortrijk

dinsdag 25 februari 2020

Verbreed uw basiskennis over stoom

Spirax Sarco Gent en Westerlo

dinsdag 3 maart 2020

Tips & Tricks voor veilige werking stoominstallatie

Spirax Sarco Gent en Brasschaat

woensdag 4 maart 2020

100.000 ingrijpende energetische renovaties per jaar realiseren

(studiedag) Sint-Niklaas

donderdag 5 maart 2020

Keuze van de redactie

(18/2) Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

(17/2) ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

(12/2) DEME Offshore en Herrenknecht bouwen samen onderzeese boor

(12/2) Winnaars Foreign Investment Trophy 2020 bekend gemaakt

(11/2) Air Products levert technologie voor Amerikaans waterstof tankstation

(10/2) Thor Park Genk wordt eerste Vlaamse regelluwe zone

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Aalter kan zich voortaan benchmarken met steden als Londen, Barcelona, Dubai, Melbourne, Boston, enmet Rotterdam, Eindhoven, Amsterdam en Heerlen in Nederland, bijvoorbeeld. Al deze steden staan in het opendataplatform van de World Council on City Data.

Dit WCCD, met HQ in het Canadese Toronto, specialiseerde in het certificeren van steden volgens de ISO37120-norm. Het biedt een platform voor stedelijke gestandardiseerde data en is tevens het officiële ISO-certificeringsorgaan. Voor het certificeren van de eerste Belgische steden en gemeenten werkt het WCCD samen met met TomorrowLab. In Nederland loopt de samenwerking met het Nederlandse Centraal Bureau voor Statistiek (CBS).
 
Het Oost-Vlaamse Aalter, dat in 2003 als eerste Belgische gemeente het ISO9001-certificaat behaalde voor het standaardiseren van zijn processen, trekt nu opnieuw het peloton met het ISO37120-certificaat.

Enkele cijfers uit de ‘open data’: Aalter vult 36,65% van haar energiebehoefte met hernieuwbare energie. Het gemiddelde energieverbruik per gezin ligt iets hoger dan in de Nederlandse steden. De gemiddelde hoeveelheid afval is er fors lager (0,13 ton/hoofd versus 0,5 ton/hoofd in Eindhoven of Heerlen). Aalter recycleert 81,33% van het opgehaalde afval.

Zijn inwoners verbruiken elk 90 liter water per jaar. Aandachtspunten zijn de CO²-uitstoot -Aalter heeft nogal wat industrie voor zijn 20.000 inwoners- en de snelheid waarmee noodinterventies (MUG, brandweer) gebeuren zou met gemiddeld 13,48 minuten per incident beter kunnen. Tenminste als je vergelijkt met Heerlen waar de hulpdiensten de helft sneller (9,62 min) ter plekke zijn of Eindhoven waar ze op dezelfde tijd al heen en weer zijn (6,7 minuten), bijvoorbeeld.
 
“Smart City draait niet alleen om technologie maar ook om de juiste beslissingen nemen op basis van data. Waar liggen verbeterpunten voor de stadsklant? Hoe meet je of slimme technologie echt bijdraagt tot betere levenskwaliteit, meer duurzaamheid, (energie)-efficiëntie of kennis? De ISO37120 kan helpen deze beslissingen te objectiveren en internationaal te vergelijken.” verduidelijkt Joachim De Vos, Managing Director bij de strategische innovatieconsultant TomorrowLab die Aalter begeleidde. << (Luc De Smet) (foto: Heraldry of the World, Ralf Hartemink / tommorowlab

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Navitrans gaat verder onder Canadese vlag

Het Canadese Valsoft Corporation Inc nam het Kortrijkse Navitrans International marktleider in logistieke software voor Transport, Warehousing (WMS) en Freight Forwarding, over.

Aquafin gaat energie leveren uit afvalwater

Aquafin leverde al energie van de zonnepanelen op hun sites aan via Bolt. Nu gaan ze ook hun energie, opgewekt uit het teveel aan zuiveringsslib, lokaal aanbieden via dezelfde partner.

Daan Schalck wordt enige CEO van North Sea Port

Naar aanleiding van eerder gemaakte afspraken zal Jan Lagasse eind augustus zijn mandaat als co-CEO van North Sea Port afronden, waardoor Daan Schalck de leiding alleen op zich zal nemen.

Asset Performance 4.0: ontdek het programma

Van 10 t.e.m. 12 juni 2020 organiseert BEMAS de eerste editie van de Asset Performance 4.0 Conferentie en Beurs. 3 leerrijke dagen met workshops, boeiende presentaties en 40 bedrijven.

ITMA 2019: Geen schering en inslag - artikel

Een van de mooiere beurzen van het voorbije jaar was ongetwijfeld de vierjaarlijkse textieltechnologiebeurs Itma, waarop Belgen met hun technologie nog steeds het verschil maken.

Nieuw kennis- en netwerkevent Materials+Eurofinish+Surface

Materials + Eurofinish + Surface biedt op 3-4 juni in het NH Koningshof te Veldhoven een overzicht van de laatste ontwikkelingen binnen de gehele keten; van grondstof tot gerealiseerd product.

Sabca onder nieuwe vleugels

Sabca, Société Anonyme Belge de Constructions Aéronautiques, stond al even in het uitstalraam. Onlangs kwam een en ander in een stroomversnelling.

Belgische textielinnovaties vallen in de prijzen (+fotoreportage)

Begin deze week heeft de Textirama Foundation, samengesteld uit Belgische textielondernemers, de allereerste innovatie-awards in de textiel uitgereikt aan textielinnovaties uit eigen land.

speedigus service: slijtvaste maatwerk-onderdelen

Om altijd snel de juiste glijlageroplossingen te kunnen leveren en te installeren, heeft igus meer dan 12.000 verschillende iglidur glijlagertypen gemaakt van tribo-polymeren in voorraad. Daarnaast produceert igus maatwerkcomponenten. Dit wordt bepaald door de motion plastics specialist op basis van de benodigde aantallen.

Partners