Inklapbare zeecatamaran neemt minder ruimte in

Futura Yacht Systems ontwikkelde een zeecatamaran met dubbele romp, die ‘open en dicht’ schuift. In de haven neemt hij voortaan maar één ligplaats in plaats van twee.

Trefwoorden: #anti-corrosie, #catamaran, #engineering, #Futura Yacht Systems, #geleiding, #igus

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET.BE - Futura Yacht Systems uit het Duitse Wannweil ontwikkelt al langer aan een offshore catamaran met variabele breedte. De originele 7,98 meter breedte kan naar 4,93 meter dank zij een schuifmechanisme dat gebruik maakt van kunststoffen componenten van igus.

Een dubbele romp (twee drijvers) zorgt voor stabiliteit en comfort op zee. Maar dat betekent wel dat een catamaran veel plaats inneemt in de haven. Ook takelen en transport is complexer en dus duurder. Door dan beide drijvers naar elkaar te schuiven valt er te besparen.

Aan de achterkant van de catamaran garanderen nu twee kabelrupsen een betrouwbare geleiding van de kabels wanneer de boot in elkaar is geschoven. Acht lineaire geleidingen op de boeg en achtersteven (ook overdwars in het schip onder de hut) zorgen voor de soepele werking van het mechanisme en de stabiliteit.

Deze kunststoffen componenten zijn corrosie-, onderhouds- en smeermiddelvrij.


(foto’s: Futura Yacht Systems)