Elia investeert in modular offshore grid in Noordzee

Elia heeft de investering goedgekeurd voor een ‘stopcontact op zee’. De keuze voor een modular offshore grid is strategisch belangrijk in de verdere ontwikkeling van hernieuwbare energie.

Trefwoorden: #Elia, #Mermaid, #Modular Offshore Grid, #MOG, #netbeheerder, #Noordzee, #Northwester 2, #offshore windmolenpark, #Rentel, #Seastar

Lees verder

Techniek

( Foto: Elia )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze beslissing zullen nieuwe offshore windparken (bijv. Rentel, Northwester 2, Mermaid en Seastar) op een rendabele en betrouwbare manier op het Belgische onshore net kunnen worden aangesloten.

Het ‘stopcontact op zee’ creëert ook mogelijkheden voor toekomstige offshore ontwikkelingen en interconnecties met de buurlanden.

Het modular offshore grid (MOG) bestaat uit een offshore platform zowat 40 km buiten de kust van Zeebrugge. De kabels van de nieuwe offshore windparken zullen op dit platform toekomen.

Via drie onderzeese kabels van 220 kV zal het MOG verbonden zijn met het hoogspanningsstation Stevin in Zeebrugge zodat de geproduceerde windenergie in het Belgische onshore net kan worden geïnjecteerd. De totale geïnstalleerde capaciteit van de eerstvolgende vier windparken (Rentel, Northwester 2, Mermaid en Seastar) wordt geschat op 1030 MW.

Volgens de planning zal het ‘stopcontact in de Noordzee’ in het derde trimester van 2019 in gebruik worden genomen. Elia heeft al diverse bodemonderzoeken uitgevoerd langs de kabelroute en op de plaats waar het platform komt. Momenteel wordt gewerkt aan een gedetailleerd ontwerp van het offshore platform en lopen er aanbestedingen voor de belangrijkste bouwcontracten.

De totale investering voor de netbeheerder wordt geraamd op 400 miljoen euro. Dit bedrag omvat alle bouwwerkzaamheden en de aankoop van een deel van de installaties die Rentel zal bouwen.