Investeringen in innovatieve geneesmiddelen nooit hoger

2,89 miljard euro hebben farmaceutische bedrijven in 2016 in België uitgegeven aan investeringen in Onderzoek en Ontwikkeling (O&O) naar nieuwe geneesmiddelen.

Trefwoorden: #farmaceutica, #farmaceutische sector, #investering, #jobcreatie, #onderzoek, #ontwikkeling, #Pharma.be, #research

Lees verder

Nieuws

( Foto: Janssen Pharmaceutica )

ENGINEERINGNET.BE - De farmaceutische sector blijft de meest innovatieve sector in België.

Samengeteld hebben de O&O-afdelingen van de farmaceutische bedrijven in 2016 maar liefst 2,89 miljard euro geïnvesteerd in onderzoek naar nieuwe innovatieve behandelingen voor patiënten. Dit is een stijging van 11,6 % vergeleken met het vorige jaar, en een nieuw recordbedrag voor de sector.

De groeiende investeringen in O&O vertalen zich ook in bijkomende jobs voor hooggekwalificeerde onderzoekers: bijna 4.500 personen in de farmaceutische sector zijn actief bezig met onderzoek. Dit is een stijging van 5,5 % vergeleken met 2015.

De sector creëerde vorig jaar ook 552 extra jobs, wat resulteerde in een totale tewerkstelling van 35.250 personen in België. Dit is een stijging van 1,6 % vergeleken met 2015.

De groeiende tewerkstelling is onder meer te verklaren door de uitbreiding van O&O- en productieactiviteiten in ons land. Het aandeel van de tewerkstelling in de farmaceutische sector in de hele verwerkende industrie bedraagt 7,6 %.

Meer dan de helft (57,5 %) van de tewerkgestelden heeft een hogere opleiding gevolgd en bijna 1 op de 3 werknemers (29 %) genoot een universitaire opleiding. De sector trekt ook veel talent aan van over de grenzen: bijna één op 5 van de onderzoekers (18 %) komt uit het buitenland.

Bovendien creëert de grote aanwezigheid van farmaceutische bedrijven indirect ook een groot aantal jobs in andere sectoren, onder meer in ziekenhuizen (klinische studies) en in de logistieke sector. Elke job in de farmaceutische sector levert zo’n 4,6 extra arbeidsplaatsen op in andere sectoren.