Onderzoek: stevia inzetten tegen diabetes type 2

Onderzoekers van de KU Leuven hebben ontdekt dat stevia een eiwit stimuleert, essentieel voor het afgeven van insuline na de maaltijd. Een belangrijke ontdekking in de strijd tegen diabetes.

Trefwoorden: #diabetes, #diabetes 2, #fundamenteel onderzoek, #insuline, #KU Leuven, #ouderdomsdiabetes, #research, #stevia

Lees verder

research

( Foto: Pixabay )

ENGINEERINGNET.BE - Stevia is erg populair als caloriearme suikervervanger. Bovendien zou de zoetstof een gunstig effect hebben op de bloedsuikerspiegel, al wist tot nu toe niemand precies hoe dat komt.

Koenraad Philippaert en Rudi Vennekens van het Departement Cellulaire en Moleculaire Geneeskunde hebben daar nu verandering in gebracht. Ze deden dat in samenwerking met Leuvense collega’s en met collega’s van Université catholique de Louvain en University of Oxford.

Dr. Philippaert: “Onze experimenten hebben aangetoond dat de actieve componenten van stevia-extract de werking van het ionenkanaal TRPM5 versterken. Een ionenkanaal is een eiwit dat dienst doet als een soort microscopische sluis waarlangs minuscule deeltjes de cel in- en uitstromen. Deze kanalen liggen mee aan de basis van heel wat processen in het lichaam.”

TRPM5 zorgt er onder andere voor dat de pancreas voldoende insuline afscheidt, bijvoorbeeld na een maaltijd. Dat voorkomt abnormaal hoge bloedwaarden en de ontwikkeling van diabetes type 2. Die aandoening kan ontstaan als de pancreas te weinig insuline afgeeft, vaak onder invloed van een ongezonde levensstijl.

Professor Vennekens: “Muizen die gedurende lange tijd veel vet eten, ontwikkelen uiteindelijk diabetes. Maar dat is niet het geval voor muizen die ook een dagelijkse dosis steviabestanddelen krijgen: zij zijn beschermd tegen diabetes. Dit gunstige effect zagen we niet bij muizen zonder TRPM5.”

De studie opent perspectieven voor de ontwikkeling van nieuwe behandelingen om diabetes te controleren en eventueel te voorkomen.

Philippaert: "Dit is fundamenteel onderzoek, en we hebben nog een lange weg te gaan voor er sprake kan zijn van nieuwe diabetesbehandelingen. Zo zijn de dosissen stevioside die de muizen kregen een pak hoger dan de hoeveelheden in frisdrank en andere voedingswaren. Verder onderzoek moet uitwijzen of onze bevindingen ook gelden voor mensen. Nieuwe geneesmiddelen zijn dus zeker niet voor morgen."


(bron: KU Leuven)