Cobot legt ‘eerste steen’ bij Flanders Make

Bij Flanders Make in Lommel legde een Kuka-cobot de eerste steen van de topinfrastructuur die Flanders Make onder dak neemt: ‘living labs’ voor de maakindustrie.

Trefwoorden: #Dirk Torfs, #Flanders Make, #Sirris, #Urbain Vandeurzen

Lees verder

research

( Foto: LDS )

ENGINEERINGNET.BE - “De toekomst van de maakindustrie is digitaal’, zo opende Urbain Vandeurzen, voorzitter van de Raad van Bestuur van Flanders Make en het Ondernemersplatform Limburg.

De voorbije drie jaar bracht Flanders Make zo’n honderd lid- of kernbedrijven bijeen, integreerde het Flanders Drive en Flanders Mechatronics en vijf universitaire onderzoeksgroepen aan evenveel universiteiten. Het activeerde zo’n 100 miljoen euro en 35 onderzoeksprojecten en bouwt aan een state-of-the-art onderzoeksinfrastructuur. Van Deurzen beklemtoonde het belang van samenwerking en cocreatie.

Flanders Make schakelt nu van Industrie 2.0 naar 4.0, zet de focus scherper en wil de komende vijf jaar zijn budget verdrievoudigen. “Het totale werkingsbudget van Flanders Make bedraagt nu 20 miljoen euro per jaar. De komende vijf jaar willen we dat optrekken naar 60 miljoen euro”, stelde Van Deurzen.

Het kiest voor het stroomlijnen van zijn organisatie met partnerships in ‘core labo’s’ -zo omarmt het Imec en Iminds, o.a. voor het definiëren van nieuwe roadmaps. Daarnaast kan ook samengewerkt worden met ‘ad hoc’ labs. Flanders Make heeft vestigingen in Lommel en Leuven en bij de vijf Vlaamse universiteiten: KULeuven, Universiteit Antwerpen, Universiteit Gent, Universiteit Hasselt en Vrije Universiteit Brussel.

Er komt een nieuwe O&O-site in Leuven (Flanders Make & Sirris) en in Kortrijk terwijl de vestiging in Lommel verder uitgebouwd -ingebreid- wordt. Naast Innovatiehubs in Leuven en Kortrijk is Flanders Make ook partner om mee te stappen in de ‘maakcampus’ in Genk, op de vroegere site van Ford.

Dirk Torfs, CEO van Flanders Make, lichtte toe dat er op de Lommelse site drie ‘living labs’ komen. Het eerste is het ‘multimaterialen lab’ waar onderzoek zal gebeuren naar het verbinden van verschillende soorten materialen -verlijmen, mechanische verbindingen, ontlijmen, plasmabehandeling,…

Het tweede lab, het ‘Human centered lab’, focust op collaboratieve robots (intuïtief programmeren), cognitieve ondersteuning -virtual & augmented reality, slimme brillen,…- en hulpmiddelen als exo-suits. Men heeft het ook over het ‘mobiele cocreatie- en demonstratielab’ want de scenario’s die in dit lab uitgebouwd zullen worden, zal men ook in een trailer schuiven om demonstraties te geven in het hele Vlaamse land. In de trailer komt dan bijvoorbeeld een assemblage unit met augmented reality, een power wall, 3D printing, cobot,…

Het derde lab -‘Hardware in the loop’ voor energie-efficiënte aandrijvingen- buigt zich over virtueel ontwerp en testing, m.a.w. het uitvoeren van proeven op ‘virtuele twins’ en simulaties. Die moeten de doorstroomtijd van ontwerp naar productie versnellen. Er komt een ‘vehicle preparation room’ waar een ‘echt’ voertuig van sensoren, computers en te testen onderdelen voorzien kan worden. Veel aandacht hier nog steeds voor mobiliteit, elektrische en hybride voertuigen, dus.

Een deel van het investeringsbudget van Flanders Make, dat zo’n 5,2 miljoen euro bedraagt -een bedrag dat door de ‘hefboom-werking’ van bedrijven verdubbelt- dient om nieuwe apparatuur aan te schaffen. Zo komt er o.a. een bijkomende ‘klimaatkamer’ die over een ‘shaker’ geschoven kan worden om gecombineerde proeven -temperatuur, vochtigheid, vibratie- te doen op componenten en stukken tot 1,5 m groot.

“Met onze nieuwe infrastructuur zetten we living labs op waarin bedrijven hun nieuwe producten kunnen testen, valideren en demonstreren in reële omstandigheden. Zo zullen ze beter en sneller nieuwe producten ontwikkelen en op de markt brengen”, aldus Torfs.