Studie: biomassacentrale in Langerlo overbodig?

Uit een nieuw rapport van onderzoeksinstelling EnergyVille blijkt dat België meer dan genoeg zonne- en windenergie kan opwekken om de biomassacentrale in Langerlo te vervangen.

Trefwoorden: #biomassacentrale, #CO2-uitstoot, #EnergyVille, #Langerlo, #windenergie, #zonne-energie

Lees verder

Nieuws

( Foto: EnergyVille )

ENGINEERINGNET.BE - Door het schrappen van de biomassacentrale kan meer dan 1 miljard aan subsidies uitgespaard worden. Daarnaast zou ook de Turteltaks verlagen en zou dit helpen ambitieuzer in te zetten op de energie van de toekomst.

Uit de studie van EnergyVille (op vraag van Greenpeace, Bond Beter Leefmilieu en lokale partners in Transitie Limburg) blijkt dat er voldoende plaats is om jaarlijks 38 TWh zonne-energie te produceren meer dan 9 TWh windenergie op land.

De biomassacentrale van Langerlo zou jaarlijks naar schatting 2,6 TWh produceren of 10% van de doelstelling voor hernieuwbare energie voor 2020. Er is meer dan genoeg plaats om die te vervangen door zonne- en windenergie.

EnergyVille berekende dat we tegen 2024 evenveel stroom met wind en zon kunnen produceren als met de biomassacentrale van Langerlo, als we jaarlijks 250 MW extra zonnepanelen en 200 MW aan windturbines plaatsen. Met wind en zon besparen we ook meer dan 1 miljard euro aan subsidies ten opzichte van de biomassacentrale van Langerlo.

Uit het rapport blijkt ook dat we de hernieuwbare energiedoelstellingen tegen 2020 kunnen halen zonder de biomassacentrale van Langerlo. Voorwaarde is wel dat onze overheid meer investeert in groene warmte en elektrisch transport.

In tegenstelling tot Langerlo zullen de windturbines en zonnepanelen ook op lange termijn nog duurzame stroom produceren. Het rapport bevestigt dat een biomassacentrale in Langerlo niet rendabel kan zijn zonder subsidies en dus maximum voor 10 jaar (de duur van de subsidies) zou draaien.

Uitbater Graanul Invest kon nog steeds geen sluitend financieel plan voorleggen voor de biomassacentrale ondanks de beloofde 2 miljard aan subsidies. De uitbater vroeg daarom uitstel voor de opstart van de centrale.

Recent bleek ook dat eigenaar Graanul Invest gebruik maakt van volledige bomen voor meer dan de helft van zijn grondstoffen. Dit doet de CO2-uitstoot stijgen in plaats van dalen en ondermijnt al helemaal het ‘duurzame verhaal’ voor Langerlo.