imec wetenschapper krijgt ERC beurs voor ontwikkeling video-holografie

Imec heeft laten weten dat Jan Genoe, een van zijn prominente onderzoekers, een ERC Advanced Grant heeft gekregen. Hij krijgt deze beurs voor de ontwikkeling van video-holografie.

Trefwoorden: #beurs, #ERC Grant, #imec, #Jan Genoe, #onderzoek, #video-holografie

Lees verder

research

( Foto: imec )

ENGINEERINGNET.BE - Met deze beurs van 2,5 miljoen euro voor een periode van 5 jaar, wil het team van Genoe een baanbrekende technologie op punt stellen voor de projectie van holografische beelden met hoge kwaliteit en snelheid.

De ERC Advanced Grants worden uitgereikt door het Europese ERC (European Research Council) en zijn bedoeld om excellente wetenschappers toe te laten om baanbrekende projecten op te zetten.

Ondanks vele inspanningen van onderzoekers wereldwijd, zijn er vandaag nog geen projectoren die toelaten om complexe, elektronisch gegenereerde hologrammen te projecteren aan videosnelheid. Optisch herschrijfbare hologrammen bestaan, maar ze zijn te traag. En akoestisch gevormde hologrammen zijn wel snel, maar hun beeldkwaliteit is erg laag.

Met een innovatieve combinatie van slimme elektronica, optica en nieuwe materialen wil Jan Genoe de huidige struikelblokken opruimen om zo de basis te leggen voor toekomstige video-holografie.

Jan Genoe: “Bij imec beschikken we over de meeste basistechnologieën en expertise die nodig zijn om holografie verder te ontwikkelen. Geavanceerde chiptechnologie laat toe om enorme holografische patronen te verwerken aan een snelheid van 10 Gbit/s. En we kunnen patronen van ladingen en spanningen manipuleren met een zeer grote resolutie.

Bovendien kunnen we op een chip de nodige lichtkanalen aanbrengen, er laserlicht doorheen sturen, en ze elektrisch contacteren met doorzichtige halfgeleidende materialen. Deze beurs zal ons toelaten om al die technologie samen te brengen en zo een doorbraak te forceren met holografie.”


Over Jan Genoe
Hij is een Distinguished Member of Technical Staff bij imecs departement voor large-area elektronica. Hij is daarnaast ook deeltijds professor bij de KU Leuven- (ESAT, Technologiecampus Diepenbeek). Hij behaalde zijn master en doctoraat in de ingenieurswetenschappen aan de KU Leuven, respectievelijk in 1988 en 1994.

Voor hij bij imec kwam, werkte hij in het High Magnetic Field Laboratory in Grenoble (France), als een EU Human Capital and Mobility Fellow. Zijn onderzoeksinteresses liggen bij het ontwerpen van circuits met organische en oxide transistoren, maar ook bij organische zonnecellen en piezo-elektrische devices.

Hij is auteur en coauteur van meer dan 150 papers in wetenschappelijke tijdschriften. Hij is ook reviewer voor een breed scala van tijdschriften en hij is lid van de Technology Directions International Program Committee van de ISSCC.