Eerste beSPACE Award voor het QB50 team

De eerste beSPACE Award 2017 voor het "team van het jaar" ging naar het QB50-team van het Von Karman Institute (VKI) in Sint-Genesius-Rode.

Trefwoorden: #Atlas V, #België, #beSPACE, #cubesat, #Qarman, #QB50, #satelliet, #Von Karman Institute VKI

Lees verder

research

( Foto: beSPACE )

ENGINEERINGNET.BE - Het team van VKI leidde het consortium dat het Europese QB50-project ontwierp.

Het project zal een netwerk van mini- of zelfs nano-satellieten (men spreekt over cubesats) de ruimte insturen om op een hoogte van 90 à 320 km de lagere lagen van de thermosfeer te onderzoeken. De eerste van twee raketten -een Atlas V raket- met QB50-satellieten zou op 20 maart -vandaag- de ruimte ingaan vanop Cape Canaveral. De tweede vlucht is voorzien voor 21 mei vanuit Indië.

Cubesats hebben gestandaardiseerde afmetingen die in 1999 overeengekomen werden. Ze bestaan uit één of meerdere kubussen waarvan de ribben 10 cm meten. Ze wegen tot 1 kg. De cubesats worden in standaard dozen verpakt. Eenmaal in de ruimte gaat de doos open en een veer katapulteert de cubesat naar buiten.

Een cubesat is te klein om veel sensoren mee te nemen. Het grote voordeel van cubesats is echter dat er heel veel in één lading mee naar boven kunnen. Samen kunnen ze wel heel veel informatie opvissen en dat gedurende langere tijd. Bovendien kosten ze relatief weinig -tussen 100.000 en 300.000 euro- vergeleken met een doorsnee satelliet.

Het QB50-project, dat begin 2012 door de EU goedgekeurd werd, zal het eerste ‘netwerk’ van cubesats in een baan rond de aarde brengen. Het zal een netwerk van 50 dubbele cubesats uitzetten in de ruimte, elk met dezelfde sensoren maar enkele honderden kilometers van elkaar. QARMAN (QubeSat for Aerothermodynamic Research and Measurements on AblatioN) is een drievoudige nanosatelliet die ook gegevens over zijn terugkeer in de atmosfeer moet registreren. Hij is, net als de Space Shuttle, voorzien van een ablatief Thermal Protection System (TPS).

beSPACE -de Belgische 'community' van jonge ruimte professionals en studenten die vijf jaar geleden van start ging- gelooft dat de resultaten van zowel het QB50-project als het QARMAN-project -beide werden beheerd door het VKI- de weg effenen voor nieuwe technologische ontwikkelingen in de ruimte. Het VKI -sterk in stromingsdynamica- is een pionier in Europa’s cubesat onderzoek.


Op de foto (vlnr):
Guerric de Crombrugghe (beSPACE), Davide Masutti (QB50), Amandine Denis (QB50), Ertan Umit (QB50), Dominique Tilmans (beSPACE), Jan Thömel (QB50), Fabio Lorefice (ontwerper van de Award).