Eerste passagierstrein op brandstofcellen getest (+video)

De Coradia iLint, de ‘eerste’ passagierstrein op brandstofcellen, liep begin deze week proef op een testspoor in het Duitse Salzgitter. De trein haalde 80 km/u.

Trefwoorden: #Akasol, #Alstom, #brandstofcel, #Duitsland, #fuel cell, #Hydrogenics, #Salzgitter, #trein, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Alstom )

ENGINEERINGNET.BE - De testcampagne loopt in Duitsland en Tsjechië vooraleer er -begin 2018- ook echt betalende passagiers meerijden op de lijn Buxtehude–Bremervörde–Bremerhaven–Cuxhaven.

De komende maand kijken de ingenieurs hoe stabiel hun energiebron is, hoe die interageert met de sturing en de batterij -voor tussenopslag van elektriciteit- en hoe de pneumatische en elektrische remmen het doen. Ook de remenergie wordt immers gerecupereerd. De dynamische testen gebeuren in Salzgitter -waar de trein hoogstens 80 km/u haalt- en in Velim (Tsjechië) waar hij de topsnelheid van 140 km/u zal halen.

De Coradia iLint -goed voor 300 passagiers- is naar verluidt de eerste elektrische passagierstrein die gevoed wordt door een brandstofcel. Hij kan dan ook ingezet worden op niet-geëlektrificeerde lijnen. Om deze technologie vleugels te geven biedt Alstom alles uit één hand: de trein én zijn onderhoud maar ook de hele waterstofinfrastructuur. Tijdens de proeven kan de trein waterstof tanken van een mobiel tankstation. Die waterstof is een bijproduct van een industrieel proces. Op langere termijn plant Alstom waterstof te produceren met behulp van windenergie.

Alstom verwacht dat de operationele kost van de Coradia iLint even hoog is als van de dieselversie. De waterstoftrein, die in september 2016 op Innotrans voorgesteld werd, bouwt voort op Alstom’s dieseltrein, de Coradia Lint, waarvan er de voorbije 17 jaar al meer dan 1.400 verkocht werden. Bovenop elke wagon komen een Xperion waterstofdruktank -voor 94 kg waterstof- evenals de brandstofcellen van Hydrogenics. Die zijn verbonden met de lithium ion batterijen van Akasol. Met één tankbeurt zou de trein een 600 km moeten kunnen halen.

The Coradia iLint werd ontworpen door Alstoms teams in het Duitse Salzgitter -Alstoms ‘centre of excellence’ voor regionale treinen- , het Franse Tarbes -zijn ‘center of excellence’ voor de aandrijfsystemen- en Ornans dat instaat voor de AC-motoren.

Het project wordt gesteund door het Duitse ministerie van Transport en Digitale Infrastructuur. Met de deelstaten Nedersaksen Noord Rijn-Westfalen, Baden-Württemberg en de transport associatie ‘Rhein-Main-Verkehrsverbund’ uit Hessen zijn al intentiebrieven ondertekend voor 60 treinen.

Dat de trein eerst in Duitsland bolt heeft er natuurlijk alles te maken met de ‘Energie Wende’.


Video