Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Kwetsbaarheid WhatsApp en Telegram accounts aangetoond

Eneco kondigt partnerschap met Duitse Lichtblick aan

DEME laat nieuw ’dual fuel’ multipurpose-schip bouwen

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Agenda

Club continu verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk
Autostrade E-17 - 9810 Nazareth

van 17/10/2016 tot 19/06/2017

Expert in lean en productiemanagement: totaalopleiding

Tramstraat 63 - 9052 Zwijnaarde (Gent)

van 19/10/2016 tot 14/06/2017

Productieplanning

Tramstraat 63 - 9052 Zwijnaarde

van 15/02/2017 tot 3/05/2017

Basisopleiding Hydraulica

Brussel

van 13/03/2017 tot 27/03/2017

Total productive maintenance (TPM)

Tramstraat 63 - 9052 Zwijnaarde

van 16/03/2017 tot 30/03/2017

Smart@Sea - IoT / Big Data / Industry 4.0 / Blue Growth

GreenBridge, Oostende

donderdag 20 april 2017

Keuze van de redactie

(23/3) Studie: biomassacentrale in Langerlo overbodig?

(20/3) Zonnekaart kan stimulans zijn voor groei PV

(17/3) Eerste passagierstrein op brandstofcellen getest (+video)

(15/3) Punch Powertrain bouwt fabriek in Iran

(14/3) Personeelsbestand status quo in 2e kwartaal 2017

(9/3) ’Slimme’ energiemeters geven tot 582% te hoog verbruik aan

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Optimale stadsdistributie dankzij autonome voertuigen?
Economie 16/03/2017 14:06:55

Het VIL start het project ALEES (Autonome Logistieke Elektrische Eenheden voor Steden), dat onderzoekt hoe deze autonome voertuigen ingezet kunnen worden voor stadslogistiek.

ENGINEERINGNET.BE - In dit project zal het VIL concrete scenario’s bepalen waar autonome voertuigen kunnen rondrijden in steden en wat de randvoorwaarden zijn.

Om deze wagens efficiënt in te zetten voor logistiek is het belangrijk om in kaart te brengen wat er allemaal bij komt kijken, en dit samen met alle betrokken stakeholders.

Waar zullen deze ALEES rijden? Kunnen zij enkel ingezet worden in het stadscentrum of ook in de rand? Zullen zij zich ook in verkeersvrije zones mogen begeven? Waarvoor worden ze gebruikt: enkel voor pakjesleveringen of ook voor grotere zendingen? Hoe zullen zij operationeel worden ingezet en welke data zijn nodig om deze voertuigen aan te sturen? Op deze vragen zoekt dit VIL-project antwoorden.

Kris Neyens, projectleider bij het VIL: “Een concreet scenario waar het project zal op ingaan is de levering van een pakket met een autonoom emmissieloos voertuig dat communiceert met de E-commerce consument en bij onvoorziene niet aanwezigheid, over de intelligentie beschikt het pakket af te leveren bij het dichtstbijzijnde afhaalpunt waarbij èn nutteloze kilometers èn nutteloze kosten worden vermeden.”

Voor het uittekenen van de IT architectuur werkt het VIL samen met het wereldvermaarde Duitse instituut Fraunhofer IML dat ervaring heeft met autonome voertuigen en big data.

Dit project zal ook een link maken met andere lopende projecten over autonome voertuigen in Vlaanderen, zoals die van Selfcar en De Lijn. << (Guy Leysen) (foto: VIL)

Dit zijn de acht deelnemers aan dit project:
Stad Mechelen, bpost, Bringme, DHL PARCEL BELUX, Rhenus SML, Trimble, ACP CO₂ en Havenbedrijf Antwerpen. <<

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Oude watertoren Oostende krijgt nieuwe bestemming

De Vlaamse overheid kent een premie van 1.700.000 euro toe aan het stadsbestuur van Oostende voor de restauratie van een oude watertoren uit 1900.

Vlaanderen krijgt zijn slimme energiemeters - opinie

Vanaf 2019 zal de Vlaamse consument stap voor stap overschakelen naar slimme energiemeters. Niets te vroeg: bijna alle Europese landen hebben zich intussen al tot 'smart metering' bekeerd.

Bouwbedrijf Nizet treedt toe tot VMA

Bouwbedrijf Nizet uit Louvain-La-Neuve maakt voortaan deel uit van VMA. Onder die koepel ressorteerden al eerder Vanderhoydoncks (Alken) en VMA West (Waregem).

Bij Bea Nederland: ongeëvenaarde voorraad studbolts - techniek

De Italiaanse moedermaatschappij van Bea Nederland, actief sinds 1964, is toonaangevend marktleider op het gebied van speciale bevestigingsartikelen met een kwaliteits-kritische toepassing.

imec wetenschapper krijgt ERC beurs voor ontwikkeling video-holografie

Imec heeft laten weten dat Jan Genoe, een van zijn prominente onderzoekers, een ERC Advanced Grant heeft gekregen. Hij krijgt deze beurs voor de ontwikkeling van video-holografie.

Drone inventariseert magazijn (+video)

De Franse Hardis Group, een IT consulting bedrijf en software uitgever, pakt uit met Eyesee, een drone die het inventariseren van magazijnen automatiseert.

Dispatcher bij Elia, een job onder hoge stroom - techniek

Kenny Hendrickx werkt als dispatcher bij Elia. Samen met zijn collega’s bedient de bachelor Elektromechanica het Belgisch hoogspanningsnet. Een uitdagende job, met veel verantwoordelijkheid.

Micro-investeringsplatform WinWinner haalde al 1 miljoen euro op

Sinds zijn lancering in september 2016 activeerde WinWinner al meer dan 1 miljoen euro spaargeld door kleine beleggers de weg te wijzen naar het investeren in veelbelovende startups.

Nieuwe lijndienst voor breakbulk tussen haven van Gent en Guinee

Lalemant uit Gent en het Franse African Maritime Agencies Guinea hebben de handen ineengeslagen om een tweede lijndienst tussen de Gentse haven en het Afrikaanse land Guinee op te zetten.

Revolutionaire snoerloze instelbare slagmoersleutel - techniek

Na het lanceren van de W7150-reeks snoerloze slagmoersleutels ontketend Ingersoll Rand momenteel een ware revolutie met de lancering van de innovatieve 20V W5132/W5152-reeks.

UGent-onderzoekers ontwikkelen nieuw type kunststoffen

Deze kunststoffen behoren tot de klasse van vitrimeren. Dit zijn chemisch verstevigde kunststoffen die eenvoudig opnieuw verwerkt, hersteld en gerecycleerd kunnen worden.

Sirris lanceert dienstverlening voor start-ups in 3D-printen

Sirris lanceerde onlangs een dienstverlening, specifiek voor start-ups die succes willen boeken met innovatieve technologieën zoals 3D printen.

Conferentie Procesinstrumentatie tijdens M+R 2017 - uitnodiging

Welke evoluties zijn er gaande in het domein van procesinstrumentatie, en welke nieuwigheden zijn vandaag toepasbaar om de processen te optimaliseren?

Vlaanderen in Europese top bij European Research Council

Dit jaar viert de European Research Council (ERC), het vlaggenschip van het Europese kaderprogramma Horizon2020, zijn tiende verjaardag. Een organisatie van FWO, F.R.S.-FNRS en Belspo.

Nieuw: compacte lineaire
actuator van JVL

De NEMA34 motor van JVL is samengevoegd met een kogelomloopspindel. De hiermee ontstane compacte lineaire actuator biedt een geïntegreerde controller en ruime mogelijkheden voor aansluiting op diverse bussystemen. Daarnaast hoeven er minder kabels gebruikt te worden. >>

Heeft u nieuws voor de Engineeringnet bezoekers?

Publiceer het zelf op onze website. Hoe? Dat ontdekt als leverancier op onze Customer Support website: Engineeringnet@Work.

Neem alvast vrijblijvend een kijkje