Gerichte controles op stoorzenders in vrachtwagens

Viapass, het BIPT, de gewesten en de federale wegpolitie controleren op het gebruik van zogenoemde ‘jammers’ of stoorzenders door vrachtwagens om kilometerheffing te ontduiken.

Trefwoorden: #BIPT, #controleactie, #GPS, #jammer, #kilometerheffing, #stoorzender, #Viapass, #vrachtwagen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Viapass )

ENGINEERINGNET.BE - Gisteren vonden controles in het Vlaams, Waals en Brussels Hoofdstedelijk Gewest gelijktijdig plaats op drie locaties.

Met deze actie willen Viapass, het BIPT en de politie het signaal geven dat ze controleren en dat het gebruik van stoorzenders tot zware boetes kan leiden.

Viapass had al langer het vermoeden dat er gebruikers met hun On Board Unit (OBU) proberen te frauderen. Een OBU is een apparaat aan de voorruit van de bestuurder dat de afgelegde kilometers op tolwegen registreert.

Johan Schoups van Viapass: “Het belangrijkste doel van zo'n actie is niet zo veel mogelijk vrachtwagens vatten, maar het duidelijk signaal geven dat we controleren, dat het gebruik van stoorzenders illegaal is, dat er zware straffen op staan en dat het oneerlijke concurrentie is tegenover het overgrote deel van de transporteurs die de wet wel volgen.”

“Vrachtwagens die stoorzenders gebruiken, begaan een dubbele inbreuk op de wetgeving. Ze frauderen door kilometerheffing te ontduiken en zondigen tegen het verbod op het bezit en gebruik van stoorzenders.”

Wanneer een vrachtwagenchauffeur betrapt wordt met een ingeschakelde stoorzender, dan moet die onmiddellijk 1.000 euro boete betalen voor het ontduiken van kilometerheffing en wordt de stoorzender in beslag genomen. Het is vervolgens aan de rechter om uitspraak te doen over de strafmaat voor het gebruik van een stoorzender.

Artikel 33 van de wet op de elektronische communicatie van 13 juni 2005 stelt dat het verboden is om een stoorzender te bezitten, te gebruiken, in te voeren, te commercialiseren of in eigendom te hebben.

Jack Hamande, Raadslid van het BIPT: “Het BIPT kan, na overleg met het parket, zelf een administratieve boete opleggen tot 5.000 euro voor natuurlijke personen en tot 1.000.000 euro voor rechtspersonen.”