Lancering App ’correcte ondernemer’ tegen sociale dumping

Met de app kan je als Belgische aannemer in één oogopslag zien of binnen- of buitenlandse aannemers of werkkrachten in orde zijn met de sociale wetgeving.

Trefwoorden: #app, #app correcte ondernemer, #applicatie, #Philippe De Backer, #sociale dumping, #staatssecretaris, #wetgeving

Lees verder

Nieuws

( Foto: Philippe De Backer )

ENGINEERINGNET.BE - Kort na zijn aanstelling als staatssecretaris kondigde hij de ‘app correcte ondernemer’ aan.

Met de app Correcte Ondernemer (Inhoudingsplicht) kan een aannemer onmiddellijk zien of een onderaanneming wel correct de regels volgt en bijvoorbeeld geen sociale of fiscale schulden heeft.

De aannemer geeft in de app het ondernemingsnummer in van de onderaanneming. Als er iets niet klopt, gaat er onmiddellijk een rood licht branden op de app. De aannemer moet dan de inhoudingsplicht volgen en een percentage van de factuur doorstorten naar de RSZ en/of de fiscus.

Binnenkort zal de aannemer op de app ook kunnen checken of de onderaannemer zijn personeel wel correct betaalt en/of er geen sprake is van loonschuld.

De App correcte werknemer (Limosa) helpt daarnaast ook Belgische ondernemingen om in real time te checken of een buitenlandse onderaanneming wel correct de regels volgt en bijvoorbeeld een geldig L1-document heeft.

Dat is het document dat bewijst dat een buitenlandse werknemer of zelfstandige hier in België gekend is en dus twee jaar in ons land kan werken volgens de Europese detacheringsregels. De app zal ook vertellen hoe lang de werknemer hier nog mag werken.

De apps zijn in de eerste plaats gericht op aannemers, maar ook voor de sociale inspectiediensten zijn ze een handig instrument, dat past binnen het traject naar volledig digitale controles, dat met de hervorming van de sociale inspectiediensten is opgestart.