Stalen dak levert elektriciteit

ArcelorMittal doet een beroep op de CRM Group AC&CS voor zijn PHOSTER-project dat staalband een fotovoltaïsche laag wil bezorgen. PV-staal als dakbekleding.

Trefwoorden: #ArcelorMittal, #België, #België, #CEA Liten, #CRM Group, #fotovoltaïsch, #Life+, #Phoster project, #staal, #Wallonië

Lees verder

research

( Foto: Life+ )

ENGINEERINGNET.BE - Het Phoster-project (PHOtovoltaïc STEel Roof) moet de prijs voor duurzame energie verder naar beneden halen.

Enkele streefcijfers: 30% minder uitstoot van broeikasgassen en 15% kleinere koolstofvoetafdruk -zo’n 15.8 kg minder CO2 eq./solar cell m²- en energieverbruik vergeleken met huidige PV-technologieën; geen toxische metalen -zoals cadmium- in de productie; 1,5% hogere efficiëntie dan de panelen; 85% recycleerbararheid.

De ontwikkelingen gebeuren op twee nieuwe oppervlaktebehandelingspilootlijnen in de labs van de Pôle d’Ingénierie des Matériaux de Wallonie in Sart-Tilman. De CRM Group AC&CS staat in voor het demonstreren van de technologie op pilootschaal. De bekleding -een nat drukproces onder vacuum- wordt in een continu proces aangebracht. Maar dan in een cleanroom en ‘van rol op rol’.

Er wordt al enkele jaren aan de technologie gesleuteld. Het gaat om ‘dunne’ staalrollen -50 tot 150 micron- waarop eerst een isolerende laag van enkele micron gedrukt wordt. Vervolgens ondergaan ze in een reeks vacuümcellen meerdere thermische en chemische processtappen. Zo wordt er onder plasma een halfgeleidende laag -koper, indium, gallium en diselenide (CIGS)- aangebracht. Om het geheel af te dichten met een dunne transparante geleider. Tegen 5 meter per seconde.

Dit halffabrikaat wordt vervolgens op maat gesneden en op staalplaat voor dakbekleding gekleefd. Dan nog de connectoren, zodat het geheel klaar is voor een ‘plug & play’ benadering. Deze oplossing -dakbekleding inclusief de PV-functie- zou maar een 2 kg per m2 wegen. Een tiende van wat bestaande zonnepanelen wegen. De technologie zou al binnen enkele jaren de markt op kunnen.

Het Phoster-project dat midden 2013 begon, loopt af eind dit jaar. Het totale projectbudget bedraagt 5 miljoen euro waarvan de EU 2,456 miljoen euro op zich neemt. Specifieke onderdelen werden meegefinancierd door het Waalse ‘Plan Marshall’ en steun van ‘Pôle Mecatech’.

Partners in het Phoster-project zijn: Advanced Coatings & Construction Solution (CRM Group), het Franse ArcelorMittal Construction, het Franse CEA Liten (Commissariat à l'Energie Atomique et aux Energies Alternatives).