Stalen dak levert elektriciteit

Onderzoek & Wetenschap 8/03/2017 8:34:52

ArcelorMittal doet een beroep op de CRM Group AC&CS voor zijn PHOSTER-project dat staalband een fotovoltaïsche laag wil bezorgen. PV-staal als dakbekleding.

Lees hieronder verder   
Verwant

Auto rijdt op brandstof uit zeewier

Blockchain-technologie traceert herkomst kobalt in elektrische auto

Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

Energy Storage & Distribution: conferentie rond energie-uitdagingen

Zonnespiegelpark zorgt voor groene warmte bij ADPO

Env. Management Systems Lead Auditor - ISO 14001 - uitnodiging

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Ingenieursdebat: Implementatie Industrie 4.0

Ingenieurshuis - Antwerpen

maandag 18 november 2019

Inzicht in lastechniek

Het Ingenieurshuis - Antwerpen

van 18/11/2019 tot 16/12/2019

Kwaliteitsmanagement

Europahotel - Gent

dinsdag 19 november 2019

Seminarie: Ethiek van techniek

Koninklijke Militaire School - Brussel

dinsdag 19 november 2019

Welding Week 2019

Flanders Expo Gent

van 19/11/2019 tot 21/11/2019

ie-net-lezing futurist Richard van Hooijdonk

Congrescentrum Ter Elst - Edegem

woensdag 20 november 2019

Keuze van de redactie

(14/11) Auto rijdt op brandstof uit zeewier

(13/11) Wetenschappelijk onderzoek krijgt 2 miljoen euro extra subsidie

(6/11) Ontwikkeling drijvend offshore windproject in Schotse wateren

(6/11) Nieuw Belgisch medtech-fonds haalt 20 miljoen euro op

(5/11) Jaguar Land Rover verwerkt elektronica in interieur-onderdelen

(31/10) Digitalisering topprioriteit voor Nederlandse en Belgische bedrijven

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - Het Phoster-project (PHOtovoltaïc STEel Roof) moet de prijs voor duurzame energie verder naar beneden halen.

Enkele streefcijfers: 30% minder uitstoot van broeikasgassen en 15% kleinere koolstofvoetafdruk -zo’n 15.8 kg minder CO2 eq./solar cell m²- en energieverbruik vergeleken met huidige PV-technologieën; geen toxische metalen -zoals cadmium- in de productie; 1,5% hogere efficiëntie dan de panelen; 85% recycleerbararheid.

De ontwikkelingen gebeuren op twee nieuwe oppervlaktebehandelingspilootlijnen in de labs van de Pôle d’Ingénierie des Matériaux de Wallonie in Sart-Tilman. De CRM Group AC&CS staat in voor het demonstreren van de technologie op pilootschaal. De bekleding -een nat drukproces onder vacuum- wordt in een continu proces aangebracht. Maar dan in een cleanroom en ‘van rol op rol’.

Er wordt al enkele jaren aan de technologie gesleuteld. Het gaat om ‘dunne’ staalrollen -50 tot 150 micron- waarop eerst een isolerende laag van enkele micron gedrukt wordt. Vervolgens ondergaan ze in een reeks vacuümcellen meerdere thermische en chemische processtappen. Zo wordt er onder plasma een halfgeleidende laag -koper, indium, gallium en diselenide (CIGS)- aangebracht. Om het geheel af te dichten met een dunne transparante geleider. Tegen 5 meter per seconde.

Dit halffabrikaat wordt vervolgens op maat gesneden en op staalplaat voor dakbekleding gekleefd. Dan nog de connectoren, zodat het geheel klaar is voor een ‘plug & play’ benadering. Deze oplossing -dakbekleding inclusief de PV-functie- zou maar een 2 kg per m2 wegen. Een tiende van wat bestaande zonnepanelen wegen. De technologie zou al binnen enkele jaren de markt op kunnen.

Het Phoster-project dat midden 2013 begon, loopt af eind dit jaar. Het totale projectbudget bedraagt 5 miljoen euro waarvan de EU 2,456 miljoen euro op zich neemt. Specifieke onderdelen werden meegefinancierd door het Waalse ‘Plan Marshall’ en steun van ‘Pôle Mecatech’.

Partners in het Phoster-project zijn: Advanced Coatings & Construction Solution (CRM Group), het Franse ArcelorMittal Construction, het Franse CEA Liten (Commissariat à l'Energie Atomique et aux Energies Alternatives). << (Luc De Smet) (foto: Life+)

Abonneer op onze nieuwsbrief

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Toepassing TPC in spuitgietproduct werkt - techniek

Het Nederlandse spuitgietbedrijf Alligator Plastics slaagde erin om een voorgevormde geometrie uit TPC in een matrijs te omspuiten. De toepassing van TPC’s in een spuitgietproduct werkt dus.

VUB-onderzoekers ontwikkelen nieuwe generatie optische computers

De onderzoeksgroep Applied Physics van de Vrije Universiteit Brussel (VUB) heeft een nieuwe generatie optische computers ontwikkeld, de zogenaamde Coherent Ising machines.

Gerecycleerd materiaal te weinig gebruikt bij productie nieuwe producten

Uit een studie over hoe ver de Belgische kunststofindustrie staat in de circulaire economie blijkt dat de recyclage van kunststoffen in België sinds 2006 met 54% gestegen is.

DP World verlaagt CO2-voetafdruk door inzet hybride containerliften

Onlangs kwamen 10 van in totaal 19 nieuwe hybride straddle carriers aan op de Antwerp Gateway terminal van DP World. De aankoop maakt deel uit van een investering van 197 miljoen euro.

Rittal shelter solutions veroveren de markt - techniek

Rittal Belgium vierde onlangs de levering van de 500ste AAC-shelter aan een tevreden klant. De shelters beschermen apparatuur en installaties tegen externe factoren en bieden vele voordelen.

Bijzondere supergeleider dankzij vrij hangende laagjes

Supergeleiding verdwijnt bij blootstelling van het materiaal aan een sterk magneetveld. Rijksuniversiteit Groningen ontdekte dat de zogeheten Ising supergeleiding daar tegen is beschermd.

Leuven’s onderzoek ontrafelt hoe ziekenhuisbacterie hartklep infecteert

Onderzoekers van het Centrum voor Moleculaire en Vasculaire Biologie (KU Leuven) en UZ Leuven kunnen nu verklaren hoe de ziekenhuisbacterie zich aan een hartklep vasthecht.

Nieuwe pilootfabriek helpt productiebedrijven bij digitalisering

In Hasselt en Luik kunnen voortaan in een realistisch nagebouwde industriële omgeving, samen met specialisten van Sirris, hun eigen ‘productielijn van de toekomst’ gebouwd en getest worden.

Carlo Gavazzi lanceert nieuwe I/O-link smart configurator

De SCTL55 is de nieuwe draagbare, zelfaangedreven en gebruiksvriendelijke slimme configurator voor IO-Link-sensoren die gemakkelijke en snelle toegang tot sensorgegevens mogelijk maakt om sensorparameters overal en altijd te beheren. Het 5,5-inch HD-touchscreen biedt toegang tot diagnotische tools. >>

Partners