Infrastructuurwerken Tech Lane Ghent van start

Deze maand starten de infrastructuurwerken voor het nieuwe bedrijvenpark ‘Tech Lane Ghent’, voorheen Eiland Zwijnaarde. Er komt een kenniszone van 35 hectare.

Trefwoorden: #bedrijvenpark, #Eiland Zwijnaarde, #Gent, #kennisbedrijven, #Tech Lane Ghent, #technologie, #Waterwegen & Zeekanaal

Lees verder

Nieuws

( Foto: vlaanderen.be )

ENGINEERINGNET.BE - Het duurzame bedrijvenpark ‘Tech Lane Ghent’ ligt in het zuiden van Gent en wordt 35 ha groot. De grote troef is de strategische locatie: langs de E40, een directe aansluiting met de R4 en een rechtstreekse toegang tot de Boven-Schelde.

Het ambitieuze project komt stap voor stap dichterbij. Het Agentschap Wegen en Verkeer van de Vlaamse Overheid nam reeds de R4 en de bijhorende op- en afrit onder handen. Nu gaat ook waterwegbeheerder Waterwegen en Zeekanaal (W&Z) aan de slag.

W&Z realiseert samen met de Eiland Zwijnaarde een rondweg die de verschillende loten van het bedrijventerrein ontsluit. Dwars op die rondweg komt ook een weg om de terreinen tussen de Boven-Schelde en de R4 te ontsluiten, en om de terreinen ten zuiden van E40 te ontsluiten.

Gelijktijdig met deze infrastructuurwerken aan de wegenis, richt de Eiland Zwijnaarde de oeverstrook op haar terreinen in, zoals W&Z ook al heeft gedaan voor de oeverstrook op haar terreinen.

Tech Lane Ghent zal bestaan uit 2 zones. 17 hectare wordt gereserveerd voor hoogwaardige kenniseconomie. Het gaat om kennisintensieve technologiebedrijven in onder andere de biotech, cleantech en healthtech.

Gent positioneert zich zo nog sterker in deze speerpuntsectoren. Eiland Zwijnaarde heeft een alliantieovereenkomst afgesloten met de Gentse Universiteit om hierrond samen te werken.

18 hectare wordt voorzien voor logistieke en distributiebedrijven die maximaal gebruik maken van de binnenvaart. Er wordt gemikt op internationale watergebonden bedrijven die staan voor de logistiek van morgen.

Om hun werking te faciliteren komt er op de westelijke zijde van het bedrijvenpark een industriële waterfrontwikkeling met kaaimuren langs de Boven-Schelde . Zo krijgt de binnenvaart een stevige stimulans. Elke vracht die via de watersnelweg kan gaan, moet niet meer over de weg.

De infrastructuurwerken gaan van start in maart. De aannemersgroep Verhelst Aannemingen werd aangesteld voor de uitvoering van hoofdinfrastructuur en de inrichting van de oeverstrook ten zuiden van de E40.