Waarom Indumation 2017 zo’n puik resultaat neerzette

Met 8.662 bezoekers wist de voorbije Indumation 2017 zich voor het eerst te profileren als de allergrootste 'industrial automation' vakbeurs van België. Niet geheel onverwacht, maar toch...

Trefwoorden: #automation, #automatisering, #D'Haveloose, #eurotech, #indumation, #instrurama, #sti, #vakbeurs

Lees verder

Techniek

( Foto: Invent Media )

ENGINEERINGNET.BE - België heeft eindelijk weer zijn grote vakbeurs over industriële engineering en automatisering te pakken: Indumation.be in Kortrijk. Met bijna 9.000 bezoekers overtrof het succes van dit event in 2017 dat van alle vorige beursedities. Meer nog, voor productietechnische vakbeurzen met bezoekersaantallen in deze ordegrootte moeten we terug naar de jaren tachtig en negentig van vorige eeuw, toen kleppers zoals STI, Eurotech en Instrurama in Brussel nog volle paleizen trokken.

Inrichter Invent Media had het op zijn website nochtans voorzichtig bij een 6.000 verwachte bezoekers gehouden. Al op beursdag twee werd duidelijk dat dit streefcijfer een stevige onderschatting was: na afloop bleken er 7.831 professionele en 831 onderwijsgerelateerde bezoekers de inkom te zijn gepasseerd, of in totaal 8.662.

Toch komt dit schitterende resultaat - onze felicitaties overigens aan het adres van CEO Karl D'Haveloose en zijn team - niet onverwacht. Zoals we vroeger al schreven (zie Engineeringnet Magazine, januari 2017), ging Indumation Editie 2017 onder een meer dan uitstekend gesternte van start en stonden alle indicatoren vooraf op positief.

Zo zijn er uiteraard de aantrekkende Belgische en Europese (lees vooral Duitse) economieën en het groeiende ondernemersvertrouwen die een handje toestaken. Onze industrie en maakbedrijven staan er gelukkig een stuk beter voor dan enkele jaren geleden. Maar nog belangrijker is dat D'Haveloose erin geslaagd was zijn vakbeurs Indumation in een benijdenswaardige monopoliepositie te manoeuvreren.

Doordat Easyfairs al in 2016 besliste de concurrentiële vakbeurs Automation & Engineering (het vroegere Mocon) te annuleren, had Invent Media dit jaar namelijk vrij spel om Indumation 2017 als de enige Belgische vakbeurs over industriële automatisering in de markt te zetten. Dat deze editie een recordresultaat neerzette mag dus, gezien het samenvloeien van zoveel professionele aanbieders en gebruikers in één event, niet echt een verrassing heten. Wél opmerkelijk is dat het verwachte aantal bezoekers met bijna de helft overschreden werd.

Het huidige succes zal alleszins de toon voor de toekomst zetten. Met uitzondering van enkele kleine tot zeer kleine events, kunnen industriële gebruikers voor een overzicht van productietechnologie en industriële engineering voortaan om de twee jaar enkel nog bij Indumation in Kortrijk terecht.

En dat is naar onze bescheiden mening een goede zaak. Want als industriële consument heeft u er alle belang bij dat er in het kleine België slechts één enkel, maar wel representatief beursplatform voorhanden is waar u echt een overzicht krijgt van de in ons land aangeboden state-of-the-art productietechnologie. Voor exposanten is het vooral belangrijk dat de prijsniveaus voor deelname niet de pan uitrijzen.

De volgende editie van Indumation gaat door in 2019, "vermoedelijk opnieuw in februari" en al zeker ook opnieuw in de hallen van Kortrijk Xpo.


Bert Belmans is hoofdredacteur van Engineeringnet Print & Online.