Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.
Verwant

Bouwaanvraag voor vliegtuigkerkhof in Oostende

Dell gaat producten in gerecycled oceaanplastic verpakken

Gemeente Duffel en Eandis planten 2,6 ha bos aan

Gemeente Kaprijke investeert in aardgasvoertuigen

Europese wedstrijd zoekt innovatieve oplossingen voor groenere steden

Actieplan voor het valoriseren en beheren van stortplaatsen gelanceerd

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Actief op zoek naar een nieuwe functie als werknemer of een opdracht als zelfstandige? Meld je aan bij Engineeringnet Techpost
Meest gelezen nieuws

Eneco kondigt partnerschap met Duitse Lichtblick aan

DEME laat nieuw ’dual fuel’ multipurpose-schip bouwen

Onderzoek mucoviscidose richt pijlen opnieuw op gentherapie

Armband met slimme functies voor senioren

Site Ecotron Hasselt University krijgt bezoek koningspaar

Formula Electric Belgium behaalt vierde plaats in Tsjechië

Agenda

Club continu verbeteren

Hotel-restaurant Van Der Valk
Autostrade E-17 - 9810 Nazareth

van 17/10/2016 tot 19/06/2017

Expert in lean en productiemanagement: totaalopleiding

Tramstraat 63 - 9052 Zwijnaarde (Gent)

van 19/10/2016 tot 14/06/2017

Productieplanning

Tramstraat 63 - 9052 Zwijnaarde

van 15/02/2017 tot 3/05/2017

Opleiding Pneumatica voor technisch personeel

Oudenaarde

van 6/03/2017 tot 20/03/2017

Opleiding trillingsanalyse CAT.II
volgens ISO 18436-2

Crowne Plaza Antwerpen

van 13/03/2017 tot 17/03/2017

Basisopleiding Hydraulica

Brussel

van 13/03/2017 tot 27/03/2017

Keuze van de redactie

(22/2) Vlaamse dronecluster EUKA voorgesteld

(20/2) Android apps maken auto’s kwetsbaar

(16/2) Nederlandse PAL-V lanceert vliegende auto

(16/2) Eerste speciaal gebouwd LNG-bunkerschip afgeleverd

(13/2) Nieuw ontwikkeld materiaal koelt zonder energieverbruik

(9/2) Water-link test eerste slimme watermeters in Antwerpen

>> Meer blikvangers
Bedrijfspagina's

Europese wedstrijd zoekt innovatieve oplossingen voor groenere steden
Economie 13/02/2017 13:57:12

'IoT voor Groenere Steden' is een nieuwe uitdaging, die gelanceerd werd als initiatief van de Young Global Leaders of the World Economic Forum.

ENGINEERINGNET.BE - De wedstrijd is gericht op het vinden en ontwikkelen van geavanceerde technologieën op basis van het Internet of Things en andere IT-innovaties, die gemakkelijk in onze huizen, gebouwen en steden ingevoerd kunnen worden om de CO2-uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit plaatselijk te verbeteren.

De wedstrijd staat open voor elk klein team met een idee waarvan ze denken dat het kan worden opgeschaald om de ecologische voetafdruk van steden koolstofarm te helpen maken en te verbeteren.

Na een stemmingsronde zullen tot 15 finalisten de mogelijkheid krijgen om hun idee aan een jury van deskundigen voor te stellen die bestaat uit een scala van Europese bedrijven en publieke stakeholders, waaronder de Europese Unie en het World Economic Forum.

Het winnende team van elke categorie zal gedurende 6 maanden bijkomende technische ondersteuning krijgen, visibiliteit binnen de netwerken van de partners en 10.000 euro aan prijzen.

De wedstrijd volgt op het succes van de eerste “Decarbonathon” wedstrijd dat 230 teams van over de hele wereld zag strijden in de nasleep van de Parijse onderhandelingen over de klimaatverandering, COP 21, op zoek naar veelbelovende nieuwe manieren om de uitstoot te helpen verminderen. De winnaars hebben aanzienlijke steun ontvangen om hun innovatief project op te kunnen schalen.

Met deze nieuwe uitdaging wil men op zoek gaan naar op IT-gebaseerde innovaties die meer bepaald het potentieel gebruiken van het “Internet of Things” (IoT): het opkomende netwerk dat gebruik maakt van verbonden intelligente apparaten om de uitdagingen zoals de klimaatverandering beter te kunnen begrijpen en aan te pakken.

De wedstrijd bestaat uit drie categorieën: intelligente toepassingen voor huishoudens, energie-efficiënte gebouwen en duurzame mobiliteit in een stedelijke omgeving. << (Guy Leysen) (foto: IoT for Greener Cities Challenge)

De wedstrijd wordt naast de Young Global Leaders of the World Economic Forum ook gefaciliteerd door ENGIE, het Centre for Carbon Measurement of the UK National Physical Laboratory, Climate-KIC en EnergyVille (een Europees onderzoekscentrum dat zich focust op energie-efficiënte gebouwen en intelligente netwerken voor een duurzame stedelijke omgeving). <<


TIPS

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Resultaten VIL project ’Value Added Trucking’

Het VIL onderzocht in het project ‘Value Added Trucking’ welke taken een chauffeur nog kan uitvoeren in zelfrijdende of konvooi rijdende vrachtwagens.

Pragmatisme overheerst bij machine bouwers in Verre Oosten - artikel

Engineeringnet trok naar de internationale vakbeurs van gereedschapsmachines TMTS in Taiwan. Opdracht: onderzoeken of de machinebouwers in het Verre Oosten mee zijn in slim produceren.

Fluke introduceert robuuste laserwaterpassen - techniek

De nieuwe serie robuuste laserwaterpassen van Fluke biedt precieze referentiepunten en kan tegen een stootje tijdens het werk.

VIB krijgt extra budget van Vlaamse regering

Vlaams minister Philippe Muyters ondertekende samen met Jo Bury, Johan Cardoen en Ajit Shetty het convenant tussen de Vlaamse regering en VIB voor de volgende 5 jaar.

Containerterminals op het Antwerps Deurganckdok 24/5 bereikbaar

Vanaf 20 maart zullen de containerterminals op het Deurganckdok op de Antwerpse Linkerscheldeoever dag en nacht bereikbaar zijn. Op werkdagen kan er dan continu geladen en gelost kan worden.

Snellere diagnose van problemen met FactoryTalk TeamONE-app - techniek

De FactoryTalk TeamONE-app van Rockwell Automation zorgt naast een snellere diagnose van problemen ook voor een naadloze samenwerking met de fabrieksvloer.

Gemeente Duffel en Eandis planten 2,6 ha bos aan

De gemeente Duffel, Eandis en BOS+ hebben bomen geplant van een bos dat 2,6 hectare groot wordt. De aanplanting in Duffel is één van de realisaties binnen het Ecobossen-project.

Android apps maken auto’s kwetsbaar

Onderzoekers van Kaspersky Lab hebben de beveiliging van applicaties voor het op afstand bedienen van auto’s van diverse gerenommeerde merken onder de loep genomen.

KUKA-cobots in de operatiekamer

KUKA’s lichtgewicht LBR-collaboratieve medische robot, die chirurgen assisteert in de operatiekamer en naderhand de rehabilitatie van patiënten begeleidt, gaat in serieproductie.

«De grootste kost is als de Chinezen je idee kopiëren» - artikel

Ook in het buurland van China, Taiwan, zijn er intussen netwerken van microbedrijfjes en start-ups ontstaan die hun 'ding' willen doen. Vandaag is China hét productieland bij uitstek.

Eerste vlottende microgolf radiometer op FLiDAR

Een microgolf profiling radiometer op een FLiDAR WindSentinel zeeboei van het Canadese AXYS Technologies Inc., dat in Oostende voet aan wal heeft, meet temperatuur tot op 10 km hoogte.

330.000 euro subsidie voor 8 klimaatprojecten

De provincie Antwerpen lanceerde in 2016 een projectoproep Klimaatsubsidies. 23 projecten werden ingestuurd. 8 projecten krijgen nu een ondersteuning van alles samen 330.000 euro.

Virtual Reality ingezet voor opleiding schoonmakers

Vanaf maart zullen de schoonmakers van Gom hun opleiding voor een deel via virtual reality (VR) krijgen. Wie de VR-bril opzet kan letterlijk 360 graden rondkijken in bijv. een hotelkamer.

Duurzame strategieën voor mobiele apparatuur leiden tot 30% besparing

Uit een recent onderzoek blijkt dat Europese bedrijven gemiddeld 30% op hun jaarlijkse uitgaven aan mobiele apparaten besparen als ze een duurzame strategie implementeren.

Nieuw: compacte lineaire
actuator van JVL

De NEMA34 motor van JVL is samengevoegd met een kogelomloopspindel. De hiermee ontstane compacte lineaire actuator biedt een geïntegreerde controller en ruime mogelijkheden voor aansluiting op diverse bussystemen. Daarnaast hoeven er minder kabels gebruikt te worden. >>

Heeft u nieuws voor de Engineeringnet bezoekers?

Publiceer het zelf op onze website. Hoe? Dat ontdekt als leverancier op onze Customer Support website: Engineeringnet@Work.

Neem alvast vrijblijvend een kijkje