Europese wedstrijd zoekt innovatieve oplossingen voor groenere steden

Economie 13/02/2017 13:57:12

'IoT voor Groenere Steden' is een nieuwe uitdaging, die gelanceerd werd als initiatief van de Young Global Leaders of the World Economic Forum.

Lees hieronder verder   
Verwant

15 miljoen euro voor Gents onderzoeksplatform en accelerator

Antwerps havenbedrijf zet schapen in voor ecologisch dijkbeheer

Steden weerbaarder maken met intelligente groendaken

Metingen project CLINSH voor schone binnenvaart opgestart

Winnaars Ecodesign Awards 2017 voor studenten bekend gemaakt

Bodemsaneringsprojecten collectief en integraal aanpakken

>> Meer verwant nieuws
Carrièrekansen (meer)
Agenda

Energy Efficiency in Industry

Building 904, Technologiepark, Zwijnaarde

van 9/05/2017 tot 12/12/2017

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'inzicht in lastechniek'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 20/11/2017 tot 18/12/2017

Opleiding laseroptisch uitlijnen voor gevorderden

Crowne Plaza Antwerpen

van 22/11/2017 tot 23/11/2017

Innovatie en digitalisering in de KMO

Technologiehuis Geel

maandag 27 november 2017

ie-net ingenieursvereniging-opleiding 'van ingenieur tot manager'

Ingenieurshuis, Antwerpen

van 27/11/2017 tot 26/03/2018

BIL/NIL Lassymposium

BluePoint Antwerpen

van 29/11/2017 tot 30/11/2017

Engineeringnet MobileScan de QR-code
of klik hier om mobiel te surfen.

Tip: maak zelf een sneltoets op de startpagina van je smartphone. Voor Android: “Sneltoets Startpagina” of "Toevoegen aan startscherm". Voor iPhone: “Zet in beginscherm”.

Meest gelezen nieuws

Logistieke oplossingen gezocht voor hoge kosten leeggoed

LRM investeert 250.000 euro in fietsleasing-bedrijf

Vorig jaar 25% meer warmtepompen geïnstalleerd

40% meer ruimte voor groene energie dankzij slimme netten

Ecochem investeert 10 miljoen in uitbreiding Willebroekse fabriek (+video)

Nieuw innovatief bedrijfsnetwerk Offshore Energie opgericht

Keuze van de redactie

(21/11) MAKE LAB brengt Industrie 4.0-technologie naar bedrijven

(15/11) Teamleader wint Deloitte’s Technology Fast 50 award

(13/11) VUB leidt project naar productie van hernieuwbare waterstof

(8/11) Tiger Power gaat Noord-India voorzien van groene energie

(7/11) Duurzaamheid hoofdpunt in vijfjarenplan NMBS

(2/11) Plasma gebruiken om CO2 om te zetten in waardevolle stoffen

>> Meer blikvangers

ENGINEERINGNET.BE - De wedstrijd is gericht op het vinden en ontwikkelen van geavanceerde technologieën op basis van het Internet of Things en andere IT-innovaties, die gemakkelijk in onze huizen, gebouwen en steden ingevoerd kunnen worden om de CO2-uitstoot te verminderen en de luchtkwaliteit plaatselijk te verbeteren.

De wedstrijd staat open voor elk klein team met een idee waarvan ze denken dat het kan worden opgeschaald om de ecologische voetafdruk van steden koolstofarm te helpen maken en te verbeteren.

Na een stemmingsronde zullen tot 15 finalisten de mogelijkheid krijgen om hun idee aan een jury van deskundigen voor te stellen die bestaat uit een scala van Europese bedrijven en publieke stakeholders, waaronder de Europese Unie en het World Economic Forum.

Het winnende team van elke categorie zal gedurende 6 maanden bijkomende technische ondersteuning krijgen, visibiliteit binnen de netwerken van de partners en 10.000 euro aan prijzen.

De wedstrijd volgt op het succes van de eerste “Decarbonathon” wedstrijd dat 230 teams van over de hele wereld zag strijden in de nasleep van de Parijse onderhandelingen over de klimaatverandering, COP 21, op zoek naar veelbelovende nieuwe manieren om de uitstoot te helpen verminderen. De winnaars hebben aanzienlijke steun ontvangen om hun innovatief project op te kunnen schalen.

Met deze nieuwe uitdaging wil men op zoek gaan naar op IT-gebaseerde innovaties die meer bepaald het potentieel gebruiken van het “Internet of Things” (IoT): het opkomende netwerk dat gebruik maakt van verbonden intelligente apparaten om de uitdagingen zoals de klimaatverandering beter te kunnen begrijpen en aan te pakken.

De wedstrijd bestaat uit drie categorieën: intelligente toepassingen voor huishoudens, energie-efficiënte gebouwen en duurzame mobiliteit in een stedelijke omgeving. << (Guy Leysen) (foto: IoT for Greener Cities Challenge)

De wedstrijd wordt naast de Young Global Leaders of the World Economic Forum ook gefaciliteerd door ENGIE, het Centre for Carbon Measurement of the UK National Physical Laboratory, Climate-KIC en EnergyVille (een Europees onderzoekscentrum dat zich focust op energie-efficiënte gebouwen en intelligente netwerken voor een duurzame stedelijke omgeving). <<


TIPS
Online inschrijving tot 22 maart 2017
Volgen via Twitter

Registreer voor e-Krant

Reageer of publiceer aanvullende informatie
Mis ook dit niet...

Smart Belgium Services bouwt aan duurzamere en slimmere samenleving

Belfius richt Smart Belgium Services op om samen met de steden, gemeenten en ondernemingen te bouwen aan een duurzamere en slimmere samenleving.

15 miljoen euro voor Gents onderzoeksplatform en accelerator

Deze week lanceert CAPTURE (Centre for Advanced Process Technology for Urban REsource recovery) zijn accelerator voor recuperatie van grondstoffen.

Interreg Vlaanderen-Nederland keurt opnieuw drie projecten goed

Met deze goedkeuring wordt in totaal ruim 11 miljoen euro in de Vlaams-Nederlandse grensregio geïnvesteerd. Hiervan komt 5.4 miljoen euro uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Emerson stuurt nieuwe minifabriek van de AP Hogeschool - artikel

De Artesis Plantijn Hogeschool in Antwerpen laat zijn studenten voortaan los op een gloednieuwe minifabriek waarvoor Emerson zijn DeltaV Distributed Control System toeleverde.

UZ Leuven gebruikt nieuwe techniek om borsttumor te lokaliseren

Sinds kort wordt in het UZ Leuven een magnetisch zaadje in de borsttumor gebruikt om de plaats van de tumor te bepalen bij een borstsparende operatie. Voor patiënten is dat comfortabeler.

Succesvolle testen met onbemand luchtverkeer in Malawi

Eerder deze maand activeerde Unifly, samen met Unicef, uAvionix en Virginia Tech, het eerste systeem voor het beheer van onbemand verkeer (UTM) op Afrikaanse bodem.

Provincie Antwerpen lanceert subsidielijn voor sociale economie

De provincie Antwerpen startte sinds kort een samenwerking met Trividend, de Vlaamse participatiemaatschappij voor sociale economie. Stadsimkerij Pro-Polis maakt hier als eerste gebruik van.

Antwerps havenbedrijf zet schapen in voor ecologisch dijkbeheer

Het Havenbedrijf ging afgelopen zomer op zoek naar herders die hun kudde wilden inzetten voor het onderhoud en het ecologisch beheer van 5 clusters van percelen grond.

HART-functionaliteit in TwinCAT en I/O

De procesindustrie vraagt om innovatieve en kostenbesparende automatiseringsoplossingen. De PC-gebaseerde besturing van Beckhoff voldoet hieraan dankzij de integratie van specifieke protocollen en interfaces en door het uitgebreide productassortiment. Klik hier voor meer info. <<

Miniatuur Neptune
servobesturing

De Neptune servobesturing behoort tot het standaard pakket van Ingenia, maar is met een afmeting van 40 x 40 mm alles behalve standaard te noemen. Met dit zeer compacte formaat behoort deze besturing tot de kleinste van de wereld. Lees snel meer over deze besturingen!

Partners

Partners