Technologische industrie flirt met 2% groei

Ook in 2017 zal de technologische industrie in ons land blijven groeien en banen creëren. Dit jaar worden ondanks de sluiting van Caterpillar nog een nettogroei van 200 banen verwacht.

Trefwoorden: #Agoria, #economische heropleving, #indexering, #inflatie, #jobs, #Marc Lambotte, #technologische industrie

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - In 2016 creëerden de technologiebedrijven nog 3.000 nieuwe jobs.

Marc Lambotte, CEO van Agoria: “De loonmatiging van de voorbije jaren hielp onze export vooruit en zorgde hier voor banen. Indien we de loonmatiging nu stopzetten, zal dit banen kosten. Met name de hoge inflatie en de koppeling hiervan aan ons automatisch indexsysteem bedreigt onze verbeterde concurrentiepositie.”

Agoria stelt daarom een hervorming van het indexsysteem voor door de indexering van de lonen te plafonneren.

Lambotte: “Geef iedereen een indexering tot het minimumloon van 1.560 euro. Voor de laagste lonen verandert bijna niets, vooral de hogere lonen krijgen minder indexering. Zo bouwen we onze loonkosthandicap verder af, blijven we banen scheppen en houden we de inflatie beter onder controle.”

De CEO’s van de Belgische technologiebedrijven kijken met een positief gevoel naar het nieuwe jaar. Ondanks de trage groei in onze markten, noteert de technologische industrie toch een lichte groei van rond de 2%.

Lambotte: “Heel wat bedrijven spreken in onze enquête over nieuwe productlanceringen en innovaties. Ook digitalisering blijft een groei- en jobmotor. En zeer opvallend: 75% van de technologiebedrijven is positief over de verbeterde competitiviteit.

De inspanningen van deze regering om ons land internationaal concurrentiëler te maken, werpen vruchten af en worden geapprecieerd. Nu is het zaak om de inspanningen die we in de voorbije jaren hebben geleverd, niet verloren te laten gaan. We mogen ons niet terug uit de markt laten prijzen door nieuwe loonkostontsporingen.”

Het belang van de afbouw van de loonkosthandicap wordt aangetoond door de evolutie van het marktaandeel van onze technologiebedrijven op de exportmarkten: In 2008 lag het marktaandeel van de Belgische technologiebedrijven binnen de EU-handel nog boven 6%.

Dat aandeel daalde, als gevolg van de ontsporende loonkost, jaar na jaar tot 5,33% in 2015. In 2016 is er een herstel tot 5,4% en in 2017 verwacht Agoria een verder herstel tot 5,65%.

De orderboekjes zijn dan ook weer gevuld, zo blijkt uit de capaciteitsbezetting van de productiebedrijven die met 82,5% weer op een niveau ligt dat we niet meer hadden gezien sinds 2008, net voor de financiële crisis.

Daardoor wordt er ook weer geïnvesteerd in ons land. De technologiebedrijven gaan in 2017 9% meer investeren. Er zijn ook een aantal grote investeringen in de voertuigindustrie dankzij de overgang naar nieuwe modellen.

Dat zorgt in 2017 tijdelijk voor een knik naar beneden in de voorspelde productie en werkgelegenheid in deze sector, maar is uitstekend nieuws voor de toekomst. De loonkostenmatiging heeft ons dus op de goede weg gezet, maar mag nu zeker niet stoppen.

Lambotte: “Het gevaar bestaat dat iedereen nu denkt dat we de finish hebben bereikt. De loonkosthandicap die sinds 1996 werd opgebouwd, is nu weggewerkt. Maar er blijft nog steeds een reële loonkosthandicap van 10% over. Het zou onverantwoord zijn om te stoppen met een formule die werkt.

De sociale partners hebben twee weken geleden een nieuw loonakkoord gesloten, met een loonsverhoging van maximum 1,1%. Die loonsverhoging is op zich geen probleem, het echte probleem is de indexverhoging die de totale loonkoststijging laat oplopen tot 4%.

Als we dit in de komende jaren blijven herhalen, ontspoort de loonkost weer en zijn al onze inspanningen voor niets geweest. Dan gaan we banen moeten schrappen in plaats van jobs te creëren.”

De hoge inflatie, nergens zo hoog als in ons land, wordt aangevuurd door het indexsysteem. Als deze regering het regeerakkoord ter harte neemt en met name de hervorming van het indexsysteem uitvoert, kan het indexspook verjaagd worden.

Dan zal het ook in orde komen met de 10.000 beloofde extra jobs die de technologiebedrijven willen creëren tussen 2016 en 2020.

Lambotte: “Laat de werkgevers en hun medewerkers meer vrijheid: in slechte tijden kunnen we door deze maatregel samen werken aan competitiviteit. In goede tijden hebben bedrijven dan ook weer meer ruimte en vrijheid om de lonen te verhogen en individuele personen naargelang hun prestaties beter te belonen.”


(bron en foto: Agoria)